γράφει η Αλεξία Σβώλου
Ηχηρή προειδοποίηση προς την πολιτεία να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πολύ σοβαρό πρόβλημα των νοσοκομειακών λοιμώξεων απευθύνει ο καθηγητης παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, εξηγώντας ότι μόλις υποχωρήσει η πανδημία, το ΕΣΥ πρέπει να επικεντρωθεί στη μάχη με τα ανθεκτικά μικρόβια.
Ενα απο τα πιο επικίνδυνα παθογόνα είναι ο μύκητας Candida auris, που υπάρχει σε πολλά νοσοκομεία στον κόσμο, επέχει υψηλή θνησιμότητα, και εφόσον εισέλθει σε ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να εκδιωχθεί, ακόμα και με επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάτρα – Πέτρος Κουσουλός: Παραδόθηκαν οι φωτογραφίες της Ίριδας στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών
Είναι πολυανθεκτικό σε σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά και χρειάζεται προσπάθεια που ξεκινά ακόμα και απο το σπίτι μας με την αποφυγή λήψης αντιβιώσεων χωρίς λόγο, προσθέτει ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξηγεί ότι και τα gram αρνητικά μικρόβια είναι επικίνδυνα στα νοσοκομεία και φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τους ενδονοσοκομειακούς θανάτους.
Τα ανθεκτικά μικρόβια δεν μπορείς να τα εξαφανίσεις. Όμως στα νοσοκομεία που υπάρχει 3ο βάθμια και 4ο βάθμια περίθαλψη και οι νοσηλείες αφορούν ηλικιωμένους κι ευπαθείς ανθρώπους και οι νοσηλείες παρατείνονται, θα υπάρχουν νοσοκομειακές λοιμώξεις απο ανθεκτικά μικρόβια.
Για τη μάσκα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εκτιμά οτι θα πρέπει οικειοθελώς να τη φορούν οι ευπαθείς, όσοι έχουν εύθραυστη υγεία και ότι θα μείνει σαν υποχρέωση σε χώρους υγείας, στα φαρμακεία στα ΜΜΜ.
Αναφερόμενος στις νέες αναδυόμενες μεταλλάξεις ο καθηγητής Νίκος Σύψας επισημαίνει οτι θα έχουμε μεταλλάξεις, οτι δεν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη λοιμογονικότητα και ότι τα εμβόλια που θα έρθουν θα στοχεύουν σε όλο τον ιό και όχι μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα ώστε να μην καθίστανται μειωμένης αποτελεσματικότητας όταν διασπείρονται νεες μεταλλάξεις. Επίσης τονίζει την ανάγκη επάνδρωσης των νοσοκομείων με λοιμωξιολόγους, γιατί υπάρχουν κενά και ειδικά αποψιλώθηκαν οι Μονάδες Λοιμώξεων για τους ασθενείς με AIDS.
Τέλος ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτιμά ότι και στον ελληνικό πληθυσμό, το 60% έχει προσβληθεί απο τον κορονοιό – στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα ασυμπτωματικά κρούσματα. Τα παραπάνω ανακοινώνονται απο την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων με αφορμή την διεξαγωγή του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων