Οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Βάρχελι υπογράμμισε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.
Σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία παραμένει εταίρος κλειδί για την ΕΕ σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι οι «εντάσεις με την Τουρκία έχουν μειωθεί τους περασμένους μήνες, καθώς οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υποχώρησαν το 2021». Ο Όλιβερ Βάρχελι επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση με την Τουρκία παραμένει η έλλειψη προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού» τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στα Βαρώσια.
H Toυρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, γι’αυτό οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες ανέφερε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας. Συμπλήρωσε ότι παραμένει η ανησυχία για το κράτος-δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση μιλώντας για στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, αλλά και για ό,τι αφορά στο σεβασμό των γυναικών.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στηλίτευσε εκ νέου την άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον Οσμάν Καβάλα και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να φέρνει το θέμα στις συζητήσεις με τους Τούρκους συνομιλητές.
«Ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου και βέτο Ερντογάν τα νέα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν»
Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία, καθώς και το βέτο του Ταγίπ Ερντογάν στην Σουηδία και τη Φινλανδία είναι τα νέα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, Ντελφίν Κολάρ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.
Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου αναφέρθηκε ότι τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η κλιματική αλλαγή και η ψήφιση του πακέτου “Fit for 55” για μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030, τα συμπεράσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, η συζήτηση με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μίχαλ Μάρτιν, για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και η αναθεώρηση των θεμελιωδών κειμένων της ΕΕ.
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τυχόν νέα στοιχεία στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, η εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, Ντελφίν Κολάρ, ανέφερε ότι κάποιες ομάδες επικεντρώθηκαν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία ως προϋποθέσεις για την ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και στο βέτο του Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπρόσθετα παρέπεμψε στον εισηγητή της έκθεσης, Νάτσο Σάντσεζ Αμόρ, για περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που θα ψηφιστεί την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αποτέλεσε το αντικείμενο σχεδόν ωριαίας συζήτησης το απογευμα της Δευτέρας. Σε αυτήν τοποθετήθηκαν οι πιο πολλοί από τους Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα, κατά την σειρά που έλαβαν τον λόγο, μίλησαν για ένα λεπτό ο καθένας ο Εμμανουήλ Φράγκος από την Ελληνική Λύση, ο Γιώργος Γεωργίου από το ΑΚΕΛ, ο Κώστας Παπαδάκης του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Παπαδημουλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος από τη ΝΔ, ο Λουκάς Φουρλάς από το ΔΗΣΥ, ο Νικος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ, ο ανεξάρτητος Γιώργος Κύρτσος, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου από τη ΝΔ, ο Δημήτρης Παπαδάκης από την ΕΔΕΚ, ο Λευτέρης Χριστοφόρου από το ΔΗΣΥ, η Ελίζα Βόζεμνπεργκ από τη ΝΔ και ο Κώστας Μαυρίδης από το ΔΗΚΟ.
Πηγή: euronews