Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Οι αντιφάσεις Παππά-Αρτεμίου για την Καραϊβική εκθέτουν τον Τσίπρα

Μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση δημιουργούν οι αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου για τη «μυστική» πτήση του Νίκου Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ στην Καραϊβική.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» τον Νίκο Παππά αλλά και τον πρωθυπουργό, που μένουν έκθετοι και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μη δίνουν εξηγήσεις για το πολύκροτο ταξίδι στη Βενεζουέλα. Η σιωπή μάλιστα του Μαξίμου είναι εκκωφαντική!

Η υπόθεση έφθασε και στη Βουλή, καθώς σύσσωμη η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ζητώντας εξηγήσεις, ενώ ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα νέα στοιχεία για τις επαφές που είχε ο Νίκος Παππάς με τον διαπλεκόμενο επιχειρηματία Χαλίλ στην Καραϊβική αλλά και τα νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα μας προκαλούν πολιτικό σεισμό.

Την ίδια στιγμή, η δήλωση του Νίκου Παππά στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», όπου υποστήριξε πως επρόκειτο για «ένα ταξίδι που δεν είχε τίποτα μεμπτό», όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα, αλλά δημιουργεί και νέα ζητήματα, αφού η τοποθέτησή του έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ο ίδιος είχε υποστηρίξει τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και με τα όσα είχε πει σε συνεντεύξεις του ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος (όπως αποκαλύπτεται και από τις φωτογραφίες – ντοκουμέντα) τον συνόδευε στο ταξίδι του στη Βενεζουέλα.

Οι 4 αντιφάσεις Παππά

1. «Δεν ήμουν βουλευτής»

Ο κ. Νίκος Παππάς στη χθεσινή του δήλωση υποστήριξε πως το 2013 δεν ήταν «βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός», θέλοντας να μειώσει την πολιτική σημασία αλλά και το δικό του πολιτικό ρόλο στο συγκεκριμένο του ταξίδι στη Βενεζουέλα. Είπε συγκεκριμένα: «Είναι ακριβώς το ίδιο ταξίδι για το οποίο είχε σηκωθεί τόσος θόρυβος και τόσος αχός για το ταξίδι του 2013, που έγινε σε καιρό που δεν ήμουν βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός».

Και όμως, τον Οκτώβριο του 2016 σε συνέντευξή του (Real FM) ο κ. Παππάς είχε πει άλλα πράγματα. Είχε δηλώσει πως επρόκειτο ουσιαστικά για κομματική αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στο ταξίδι συμμετείχαν και άλλα στελέχη του κόμματος εν όψει μάλιστα πιθανής επίσκεψης στη χώρα του κ. Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2013 ο κ. Παππάς είχε την ιδιότητα του διευθυντή του γραφείου Τύπου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα. Ο κ. Παππάς είπε συγκεκριμένα: «Το ταξίδι έχει γίνει τότε και συμμετείχαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό».

2. Η χρηματοδότηση

Ο κ. Νίκος Παππάς, χωρίς να έχει τεθεί από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας κανένα θέμα χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ από το καθεστώς της Βενεζουέλας, δήλωσε πως «η αναζωπύρωση του θέματος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εντάσσεται σε μια συλλογιστική, σε μια “φαντασίωση” ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη» και μάλιστα έσπευσε να υποστηρίξει το ισπανικό κόμμα Podemos για ανάλογες κατηγορίες που έχει δεχθεί.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Παππά για την υπόθεση των Podemos, που παραμένει ανοιχτή για την ισπανική Δικαιοσύνη αλλά και για τις Αρχές της Βενεζουέλας, προκαλεί πολλά ερωτήματα. Για ποιο λόγο ο κ. Παππάς προϊδεάζει την ελληνική κοινή γνώμη για ένα θέμα που δεν έχει απασχολήσει τις ελληνικές δικαστικές Αρχές;

Για ποιο λόγο ο κ. Παππάς υπερασπίζεται το καθεστώς του Μαδούρο λέγοντας πως το ζήτημα της χρηματοδότησης της Αριστεράς στην Ευρώπη, που ερευνά η Δικαιοσύνη, είναι μια «φαντασίωση»; Και για ποιο λόγο προδικάζει και το αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση των Podemos από τη Βενεζουέλα;

3. Ο Αρτεμίου

Ο Κύπριος δικηγόρος, έμπειρος στη διαχείριση offshore εταιριών, Αρτέμης Αρτεμίου, τον περασμένο Οκτώβριο είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο πως δεν συνόδευε τον κ. Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, οι δυο τους βρέθηκαν εκεί για διαφορετικούς λόγους. Ο μεν κ. Αρτεμίου συνόδευε εκπροσώπους Ελλήνων επιχειρηματιών, ο δε κ. Παππάς έκανε πολιτικές επαφές. Είπε συγκεκριμένα:

«Ηταν άλλη η δουλειά του καθενός μας. Για άλλο σκοπό πήγε ο Νίκος Παππάς και για άλλο εγώ».
Ο κ. Αρτεμίου άφησε να εννοηθεί μάλιστα πως δεν συναντήθηκαν και πολλές φορές κατά την παραμονή τους στη Βενεζουέλα.

«Ο κ. Νίκος Παππάς έκανε τις δουλειές του και εγώ τις δικές μου. Συναντιόμασταν μόνον όταν υπήρχαν εθιμοτυπικού χαρακτήρα συναντήσεις. Σε κάτι μουσεία και σε κάτι κοκτέιλ πήγαμε μαζί. Στις αμιγώς πολιτικές συναντήσεις πήγαινε μόνος του ο κ. Νίκος Παππάς».

Και όμως, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική αφού, όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος και επιβεβαιώνουν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, ο Νίκος Παππάς ήταν μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου τόσο στο Καράκας όσο και στη «μυστική» πτήση με τον επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ στην Καραϊβική, όπου μάλιστα διανυκτέρευσαν.
4. Τα πετρέλαια
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, θέλοντας να δικαιολογήσει το ταξίδι του στη Βενεζουέλα, αναφέρθηκε στο επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η χώρα με «τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο».

Και όμως, ο κ. Παππάς μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει καμία αναφορά για ενδεχόμενη εμπλοκή του στις επαφές που είχε ο κ. Αρτέμης Αρτεμίου με τους εκπροσώπους των Ελλήνων επιχειρηματιών και την κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας. Τελικά ο κ. Παππάς ενεπλάκη στις επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις για τα πετρέλαια και, αν ναι, με ποια ιδιότητα;

Πηγή: Ιάσων Πιπίνης / Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ