Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το φόρουμ που δημιουργήθηκε το 1975 για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου, έγινε σήμερα για άλλη μια φορά το σκηνικό αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου του οργανισμού στα Σκόπια, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ άκουσε βαριές καταγγελίες για «βαρβαρότητα», «αδικία» και «παρανομία» της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, που διατυπώθηκε από πολλές από τις 57 χώρες – μέλη.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «πλήρη προσβολή των πολιτισμένων κανόνων, του διεθνούς δικαίου και των αρχών στις οποίες βασίζεται» ο ΟΑΣΕ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ άκουσε την κριτική με ένα απαθές πρόσωπο. Όταν ξεκίνησε την ομιλία του, αποχώρησαν από την αίθουσα οι εκπρόσωποι της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, ενώ απείχαν και οι εκπρόσωποι από επτά κράτη – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ: Κροατία, Τσεχία, Πολωνία , Ρουμανία, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία.
Το μποϊκοτάζ αυτών των επτά χωρών έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, επίσης μελών της ΕΕ, να πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με τον Λαβρόφ, κάτι που έκανε και ο υπουργός της Αρμενίας.
Στην ομιλία του, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ «βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού» και ότι, κατά την άποψή του, έχει πάψει να αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου καθώς έχει περιέλθει στο μονοπώλιο μιας Δύσης που, όπως κατήγγειλε, «διεκδίκησε το δικαίωμα να αποφασίζει για το πεπρωμένο της ανθρωπότητας».