Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014

Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές, αξίωσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές στη διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, αμφισβητήθηκε έντονα ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί βιώσιμης ανάσχεσης της ύφεσης με την ακολουθούμενη πολιτική.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρώτη ομιλήτρια στη σημερινή, δεύτερη και τελευταία ημέρα συζήτησης του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2014, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε πως η υπερφορολόγηση που ασκείται επί τετραετία πλέον, «εξοντώνει τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα». Σχολιάζοντας δε την έκθεση του ΔΝΤ, παρατήρησε πως «κανείς δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα με το έτσι θέλω, γιατί κανείς από τους Έλληνες βουλευτές που έχουν αποδείξει ότι αναλαμβάνουν το βάρος και την ευθύνη δύσκολων αποφάσεων, δεν θα τα ψηφίσει».

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Ανδρέα Λυκουρέντζου (ΝΔ), ο οποίος παρατήρησε πως «οι φόροι είναι όντως υψηλοί και αντικίνητρο για την ανάπτυξη».

«Ακόμα κι αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό το 2014, η κοινωνία -κι εμείς εδώ- δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί νέα μέτρα των οριζόντιων περικοπών», τόνισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και συμπλήρωσε: «Αντί να σκιαμαχούμε εάν υπάρχει ή όχι χρηματοδοτικό κενό, καλύτερα ας δώσουμε μέσα απ’ τη Βουλή το μήνυμα ότι άλλα μέτρα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτά».

Απαντώντας, αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνώρισε την υπερφορολόγηση που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία-διευκρίνισε ωστόσο πως το προβλεπόμενο οικονομικό αποτέλεσμα των 4 δισ. το 2014 βασίζεται κυρίως στην υπέρβαση της ύφεσης.

«Απ’ το 2007, η Ελλάδα έχει χάσει το 1/4 του ΑΕΠ της», ανέφερε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) και προσέθεσε: «Η ύφεσή μας είναι τεράστια, το χρέος τεράστιο, ο λαός υποφέρει και βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν. Έχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας και η διαπραγματευτική τακτική πρέπει ν’ αλλάξει. (…) Πρέπει να ζητήσουμε μετάθεση ενός μέρους του χρέους, επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων».

«Στρατηγική της κυβέρνησης και της τρόικας, είναι να είμαστε πάντα στην τσίτα, ώστε να μειωθούν οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος», παρατήρησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ. «Η μείωση του κοινωνικού κράτους σε επίπεδα υποσαχάριας Αφρικής βρίσκεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», υπενθύμισε.

«Δεν μπορεί να θέλουμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος και ταυτόχρονα να θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις δομές και τις λειτουργίες που δημιούργησαν το χρέος», σχολίασε ο Ανδρέας Λουκουρέντζος (ΝΔ).

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε πως «αν η επεκτατική πολιτική μπορούσε να μας βγάλει απ’ την ύφεση, τότε θα είχαμε βγει το 2008 και το 2009, τότε που το έλλειμμα διπλασιάστηκε». Ο κ. Σαχινίδης, συμφώνησε με τον Χρ. Σταϊκούρα πως η Ελλάδα θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να βγει ξανά στις αγορές -προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο μιας ανάπτυξης χωρίς νέες θέσεις εργασίας.

«Το Μνημόνιο τελειώνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαντήσεις για τα πολυσύνθετα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε και η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ), για να απαντήσει η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη ότι «η έξοδος από το Μνημόνιο αποτελεί αποκύημα φαντασίας».

«Η δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ τελειώνει το 2016 και οι δανειακοί όροι είναι πλήρως προσωποποιημένοι μέχρι το 2017. Όλες οι χώρες που ήταν σε Μνημόνια τον Μάιο που μας πέρασε, και όσες βγουν, θα παραμείνουν σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης και υπογραφή Μνημονίου, έλεγχο απ’ την τρόικα κάθε τετράμηνο, και μονιμοποίηση της task force για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους. Αυτό θα μεταλλάξει μόνιμα τη χώρα σε αποικία χρέους. Έξω από το μορατόριουμ αποπληρωμής με ρήτρα ανάπτυξης, δεν υπάρχει έξοδος», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων, πως η φιλολογία που θέλει το προηγούμενο, «καταναλωτικό» μοντέλο ανάπτυξης να ευθύνεται για την κρίση, είναι αποπροσανατολιστική. «Το νέο μοντέλο ανάπτυξης που ευαγγελίζεστε, είναι ίδιο με το παλιό. Εστιάζεται στον τουρισμό, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες. Πρόκειται για ανάπτυξη που διασφαλίζει το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τη συνολική αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Το νέο μοντέλο προϋποθέτει πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ