Η τήρηση του ωραρίου, η πληρωμή των υπερωριών, η αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και η μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις αποτελούν τις τέσσερις βασικές στοχεύσεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η εφαρμογή της οποίας εκκινεί την 1η Ιουλίου. Τράπεζες και σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζομένους θα είναι οι πρώτοι που θα λειτουργήσουν με το νέο σύστημα, για το οποίο υπάρχουν εξαγγελίες επέκτασης σε όλη τη χώρα, αλλά χωρίς επίσημο χρονοδιάγραμμα και με πιθανολόγηση πλήρους λειτουργίας στις αρχές του 2023.
Η υποστήριξη της ψηφιακής κάρτας γίνεται μέσω του Εργάνη II που είναι μετεξέλιξη του Εργάνη Ι και αποτελεί ένα πληροφορικό σύστημα καταγραφής της πραγματικότητας στην αγορά εργασίας.
Οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που θα ενταχθούν στην ψηφιακή κάρτα την 1η Ιουλίου θα πρέπει στο διάστημα 1-30 Ιουνίου να ολοκληρώσουν την απογραφή την εργαζομένων τους στο Εργάνη II και να καταγράψουν τα στοιχεία εργασιακής σχέσης και ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων τους (ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, 5ήμερη ή 6ήμερη εργασία, σταθερό ή μεταβαλλόμενο ωράριο κ.λπ.). Η απογραφή των εργαζομένων (στοιχείων εργασιακής σχέσης και ωραρίου απασχόλησης) για τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας θα γίνει στο διάστημα από 1.10.2022 έως 31.11.2022.
Με το νέο σύστημα ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά και θα είναι διαθέσιμα στους εργαζομένους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app και σε μορφή ημερολογίου. Επίσης θα καταγράφονται για πρώτη φορά όλοι οι τύποι άδειας, σε αντίθεση με σήμερα που δηλώνεται εκ των υστέρων μόνο η κανονική άδεια.
Η ψηφιακή κάρτα εισάγει δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς, που είναι οι εξής:
α. Η έναρξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα Εργάνη II. Το ίδιο και η λήξη.
β. Ο ελεγκτής θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.
Εργαζόμενοι που βρίσκονται στον χώρο εργασίας ενώ έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους θα εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους ελεγκτές.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αξιοποιούν τις καταγραφές της ψηφιακής κάρτας εργασίας, για να αποδεικνύουν την απασχόλησή τους και στα δικαστήρια. Θα έχουν μάλιστα και το δικαίωμα να εκδίδουν διαταγή πληρωμής με βάση τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αφού αυτή θα παρέχει πλήρη απόδειξη για τον χρόνο που πραγματικά απασχολήθηκαν.
Μετά τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, σειρά για την ψηφιακή κάρτα παίρνουν οι εταιρίες security, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι ΔΕΚΟ και οι βιομηχανίες, ενώ στόχος είναι η εφαρμογή στον τουρισμό ολόκληρη την επόμενη σεζόν.
Η μεταρρύθμιση που αποτελεί και το σημείο-κλειδί για την τήρηση του ωραρίου εργασίας είναι η απευθείας, σε πραγματικό χρόνο, σύνδεση με το Εργάνη II. Έτσι, η απασχόληση δεν θα καταγράφεται απλώς στο σύστημα του εργοδότη, αλλά ταυτοχρόνως και στο σύστημα του υπουργείου Εργασίας, στο Εργάνη II, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει επέμβαση και αλλοίωση των δεδομένων από κάποια πλευρά.