Λίγες μόνο ώρες απομένουν μέχρι οι Βρετανοί πολίτες να βρεθούν στα εκλογικά τμήματα, κρατώντας το μέλλον της χώρας τους στα χέρια τους, αποφασίζοντας για την παραμονή της ή μη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα δημοψήφισμα που έχει συζητηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της ΕΕ, πυροδοτώντας πληθώρα σεναρίων, πολλές φορές σε ένα γενικότερο κλίμα τρομολαγνείας.
«Θα έπρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;», είναι το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να δώσουν απάντηση 46.499.537 ψηφοφόροι, το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν στο αυριανό δημοψήφισμα.
Οι επιλογές δίπλα από τις οποίες ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει ένα ‘Χ’ είναι: «Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ή «Να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η εκλογική διαδικασία στα 41.000 εκλογικά τμήματα ανά τις 382 τοπικές περιοχές καταμέτρησης στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ, ξεκινά στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και ολοκληρώνεται στις 24:00 το βράδυ (η Ελλάδα είναι δύο ώρες μπροστά).
Όπως έχει γίνει γνωστό, επίσημη δημοσκόπηση εξόδου (exit poll) δε θα υπάρξει, ωστόσο με το κλείσιμο της κάλπης αναμένεται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, hedge funds και επενδυτικά κεφάλαια έχουν παραγγείλει ιδιωτικά exit polls, ώστε να κινηθούν αναλόγως στις χρηματαγορές.
Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα, τα τοπικά κέντρα καταμέτρησης θα ενημερώνουν τα 12 περιφερειακά κέντρα καταμέτρησης, που με τη σειρά τους θα αποστείλουν τα αποτελέσματα στην επικεφαλής αξιωματούχο της Εκλογικής Επιτροπής Τζένι Γουάτσον, η οποία θα βρίσκεται στο περιφερειακό κέντρο του Μάντσεστερ, απ’ όπου και θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που αναμένεται να ανακοινώσει αποτέλεσμα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) θα είναι το Σάντερλαντ στη ΒΑ Αγγλία, όπου είναι υψηλά τα ποσοστά στήριξης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτιμάται ότι για να μπορέσει η εκστρατεία Leave υπέρ της εξόδου από την ΕΕ να ισχυριστεί ότι είναι σε τροχιά νίκης, θα πρέπει να κερδίσει το Σάντερλαντ με διαφορά τουλάχιστον 6 ποσοστιαίων μονάδων.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, γενικά οι πρώην βιομηχανικοί πνεύμονες της Βρετανίας στη βορειοανατολική και κεντρική Αγγλία αναμένεται να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ του Brexit, σε αντίθεση με το Λονδίνο, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τις πανεπιστημιουπόλεις, όπως η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ.
Τα εκλογικά επιτελεία θεωρείται ότι θα έχουν μία γενική εικόνα για το προς τα πού οδεύει το αποτέλεσμα κατά τις 4:30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος της Παρασκευής, όταν περίπου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα και σε μία από τις περιφέρειες-βαρόμετρο, στο Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου, όπου ψηφίζει και μεγάλος αριθμός Κύπριων ψηφοφόρων.
Όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από το Λάνκαστερ, περίπου στις 5:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος), η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη για όλους, καθώς πάνω από τα μισά τοπικά κέντρα καταμέτρησης θα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα.
Από τις 6:00 και μετά θα αρχίσουν να έρχονται και τα περισσότερα αποτελέσματα από το Λονδίνο.
Ωστόσο, και σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η κούρσα δεν αποκλείεται να κριθεί στο νήμα. Πάντως, η κ. Γουάτσον αναμένεται να κάνει την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος γύρω στις 9:00 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).
Η Βρετανία «διψά» για ευρώ & δολάρια
Την ίδια ώρα, σημαντική είναι η αύξηση της ζήτησης για ευρώ και δολάρια τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Συγκεκριμένα, οι ανταλλαγές στερλινών με ευρώ ή δολάρια, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, έχουν αυξηθεί κατά 75%.
Μάλιστα, μόνο την Τρίτη (21/6), η ζήτηση σημείωσε άνοδο κατά 49%, ενώ στο διαδίκτυο, η αύξηση υπερέβη το 380%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι σχετικές τάσεις αποδίδονται στην έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος της Πέμπτης, καθώς σε περίπτωση Brexit, η στερλίνα αναμένεται να υποτιμηθεί σημαντικά.
Ενδεικτικά, η UBS αναμένει, ότι σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, το βρετανικό νόμισμα θα υποστεί απώλειες της τάξης του 17%, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 0,90 ευρώ/στερλίνα.