Nέες ταυτότητες: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός με 26 ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Τέλη του 2021 θα τις έχουν οι Έλληνες στα χέρια τους. Θα περιλαμβάνει ΑΜΚΑ, ομάδα αίματος- rhesus (προαιρετικά) και την ιδιότητα του κατόχου ως συνταξιούχου
Του Γιώργου Μανουσακάκη
Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, καθώς και για την εκτύπωση – προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο συνεργάστηκε για την προκήρυξη του διαγωνισμού με το Προστασίας του Πολίτη, με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες – κάρτες πολίτη, καθώς και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας, θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νέες ελληνικές ταυτότητες – κάρτες πολίτη θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό.Επιπλέον, θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών.
Πότε θα έρθουν οι νέες ταυτότητες
Στα τέλη του 2021 οι πολίτες θα έχουν στα χέρια τους τις νέες ταυτότητες, έχει επισημάνει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος, παράλληλα, γνωστοποίησε πως η λειτουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης του θα ξεκινήσει να λειτουργεί το πρώτο εξάμηνο του 2020.Η ενιαία ψηφιακή πύλη θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη πύλη της βρετανικής κυβέρνησης και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τους κωδικούς του Taxis ή τους τραπεζικούς κωδικούς, είπε ο υπουργός. Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στην διαλειτουργικότητα των μητρώων του Δημοσίου (π.χ. το μητρώο των πολιτών με το μητρώο της ΑΑΔΕ) και θα ακολουθήσει η διόρθωση τυχόν διαφορών στα στοιχεία και η συγκέντρωση των πληροφοριών.Παράλληλα, προχωρά η ψηφιοποίηση διαδικασιών (όπως έγινε για την φορολογική ενημερότητα, θα ακολουθήσει η ασφαλιστική και το ποινικό μητρώο) και η κατάργηση όσων είναι περιττές.
Η αναθέτουσα αρχή που «τρέχει» τον διαγωνισμό είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο απέστειλε σε 26 επιχειρήσεις επιστολές, με τις οποίες ζητείται να προσέλθουν να παραλάβουν την προκήρυξη του σχετικού έργου αλλά και να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις μη αποκάλυψης των σχετικών πληροφοριών της προκήρυξης του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να υποβάλουν τις προσφορές. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίσθηκε η Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. Ο διαγωνισμός γίνεται με κλειστή διαδικασία και η αναθέτουσα αρχή καλεί όποιον θεωρεί η ίδια κατάλληλο για την υλοποίηση του έργου, το οποίο στη 15ετία θα ξεπεράσει τα 515 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που κλήθηκαν να λάβουν τα έγγραφα του διαγωνισμού, είναι οι ίδιες που κλήθηκαν και στον προηγούμενο διαγωνισμό, τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε.
Αρχικά, την ανάπτυξη του έργου θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος ο φορέας και στη συνέχεια το έργο θα αποπληρώνεται από τους πολίτες-αιτούντες για τα πιστοποιητικά έγγραφα. Η νέα ταυτότητα θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας, θα διαθέτει ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου και θα ενσωματώνει την ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου της. Η ταυτότητα θα υποστηρίζει το πρότυπο eIDAS που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην πράξη, η νέα ταυτότητα θα αποτελέσει για τους Έλληνες, εκτός από έγγραφο ταυτοποίησης του προσώπου, το κλειδί των συναλλαγών από απόσταση με το ελληνικό Δημόσιο (και όχι μόνο).
Ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων αρχικά είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την Όλγα Γεροβασίλη. Η υποβολή των προσφορών είχε ημερομηνία 23 Ιουλίου 2019, αλλά ακυρώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού (18 Ιουλίου 2019), καθώς προέβλεπε ασπρόμαυρη φωτογραφία (όχι έγχρωμη) του κατόχου και επιπλέον δεν υποστήριζε τον κανονισμό eIDAS της Κομισιόν.
Στις 26 επιχειρήσεις που καλούνται να παραλάβουν τη νέα προκήρυξη συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια βιομηχανία. Μεταξύ αυτών η γαλλική Gemalto (εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Thales), η βελγική Semlex Europe, η επίσης γαλλική Idemia, η γερμανική Veridos, η HID Global Ireland, η ελληνικών συμφερόντων Austria Card, η ιαπωνική TG Printing, η βελγική Zetes, η ισπανική (18 Ιουλίου) Fabrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT), η πολωνική Polish Security Printing κ.ά. Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις αναμένεται να συνεργαστούν με άλλες εγχώριες και ξένες προκειμένου να υλοποιήσουν το σχετικό έργο.
Προτιμητέος επενδυτής θα επιλεγεί εκείνος που θα προσφέρει τη χαμηλότερη προσφορά έκδοσης των εγγράφων, αφού βεβαίως περάσει το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών και των τεχνικών προδιαγραφών του έργου.Υπενθυμίζεται ότι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών δεδομένων, μεταξύ των άλλων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), την ιδιότητα του κατόχου της ταυτότητας ως συνταξιούχου, κ.λπ.
«Πράσινο φως» από το ΣτΕ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεών του (2388-2392/2019) έκρινε νόμιμα τα στοιχεία των πολιτών που προβλέπεται να περιέχουν οι νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες, οι οποίες θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι («RFID chip»), ενώ αντίθετα έκρινε ότι δεν μπορεί να αποθηκεύονται τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εάν τελικά αποφασιστεί να εμπεριέχονται στο τσιπάκι), καθώς αυτό είναι παράνομο.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει περίπου 70 πολίτες, μεταξύ των οποίων ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι, δύο δικηγόροι, η «Εστία Πατερικών Μελετών», το «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας» κ.λπ. και ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 8200/0-297647/10.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων με «RFID chip» και παράλληλα καθορίζει τα προσωπικά στοιχεία που θα περιλαμβάνονται.
* Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής