Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Αντόνιο Γκουτέρες: Eπιβολή φόρου στους πλούσιους που επωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σήμερα τις κυβερνήσεις να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επιβάλουν έναν «φόρο αλληλεγγύης ή περιουσίας» στους πλούσιους, που έβγαλαν χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια μείωσης της ακραίας ανισότητας.

«Πρέπει να βεβαιώσουμε ότι χρήματα πηγαίνουν εκεί που τα χρειάζονται περισσότερο. Οι τελευταίες αναφορές λένε ότι υπήρξε μια αύξηση ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις περιουσίες των πλουσιότερων του πλανήτη τον περασμένο χρόνο», είπε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον ΟΗΕ με επίκεντρο τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη.

«Προτρέπω τις κυβερνήσεις να σκεφτούν την επιβολή ενός φόρου αλληλεγγύης ή περιουσίας σε εκείνους που επωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες», επισήμανε.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η Ομάδα των 20 πλουσιότερων κρατών (G20) και οι μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις θα πρέπει να παρατείνουν την αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους το 2022 και να την επεκτείνουν προκειμένου να βοηθήσουν τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις μεσαίου εισοδήματος οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία.

«Όμως, πρέπει να πάμε πέραν της ελάφρυνσης του χρέους», σημείωσε ο Γκουτέρες,

«Χρειαζόμαστε επειγόντως να ενισχύσουμε τη διεθνή αρχιτεκτονική χρέους με στόχο να βάλουμε τέλος στους φονικούς κύκλους των κυμάτων χρέους, τις διεθνείς κρίσεις χρέους και τις χαμένες δεκαετίες».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση τα εμβόλια κατά της Covid-19 να γίνουν διαθέσιμα σε όλες τις χώρες και ζήτησε περισσότερα χρήματα για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX.

«Το να προωθήσουμε μια ισότιμη παγκόσμια απάντηση και ανάκαμψη από την πανδημία αποτελεί μια δοκιμασία για την πολυμέρεια. Μέχρι στιγμής, έχουμε αποτύχει σε αυτήν τη δοκιμασία. Οι προσπάθειες εμβολιασμού είναι ένα παράδειγμα», τόνισε.

«Μόλις 10 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% των εμβολιασμών παγκοσμίως».

Διαβάστε επίσης

Μάχη για τη ζωή του δίνει 52χρονος που μολύνθηκε από κορωνοϊό παρά τον εμβολιασμό με Johnson&Johnson



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ