Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως «προκειμένου να αναδιαρθρωθεί πιο αποτελεσματικά η Ευρώπη, χρειαζόμαστε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων εργασίας, η οποία είναι το υπ ‘αριθμόν ένα πρόβλημα, και φυσικά αλληλεγγύη μεταξύ όλων των μελών μας».
«Ως εκ τούτου, είμαι ευτυχής που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κέρδισε τις εκλογές και θα οδηγήσει αυτή τη διαδικασία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται να εργαστούμε εποικοδομητικά προς επίτευξη αυτού του στόχου. Και ο στόχος -με μια λέξη- ονομάζεται: ανάπτυξη. Αναπτυξιακός προσανατολισμός».
Στο δείπνο με τη συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά, μολόνοτι θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου της Κομισιόν.
Ο πρώτος από τους βασικούς υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρώτος που θα κληθεί να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ. Η συνάντηση των προέδρων των πολιτικών ομάδων που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν την άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατέληξε πως ο κ. Γιουνκέρ μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.
Τόσο οι Σοσιαλιστές, όσο και οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι αποφάσισαν να υποστηρίξουν καταρχάς τον κ. Γιουνκέρ, θέτοντας όμως προϋποθέσεις για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε πως «η Διάσκεψη των Προέδρων καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει στον υποψήφιο από τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα μια σαφή εντολή ώστε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες».
Σύμφωνα με τον κ. Σβόμποντα ο κ. Γιουνκέρ θα πρέπει να καθορίσει τις προτεραιότητες και τον καλεί να προτείνει ένα πρόγραμμα με τις πολιτικές προτεραιότητες, όπως τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων και μια πρόταση για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως μόνο αν ο κ. Γιουνκέρ παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα απαντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες θα λάβει τη στήριξη των Σοσιαλιστών.
Ο κ. Σβόμποντα θα παραδώσει μαζί με τον Ζοζέφ Ντολ τα συμπεράσματα της Διάσκεψης αργότερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι.