«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα γενικότερα και τα μεγάλα λιμάνια μας πιο συγκεκριμένα, παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή έναρξης της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2014».
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για φιλοδοξία μιας ολόκληρης χώρας.[/quote_text]
Αναγνώρισε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται σκληρή δουλειά, αυστηρός σχεδιασμός και πολιτική σταθερότητα, όπως ανέφερε.
«Τα τελευταία δύο χρόνια γυρίσαμε την πορεία αυτής της χώρας προς τα πάνω. Στα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε πρόσω ολοταχώς» συνέχισε ο κ. Σαμαράς και έκανε λόγο για τη «Διακήρυξη των Αθηνών» που προώθησε η Ελληνική Προεδρία και όπως επεσήμανε έβαλε τις βάσεις για τον επαναπροσδιορισμό της θαλάσσιας πολιτικής ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα ανακάμπτει από την οικονομική κρίση και όπως είπε δύο από τους «πρωταθλητές» της ελληνικής οικονομίας ήδη δημιουργούν νέα ρεκόρ.[/quote_text]
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον τουρισμό λέγοντας πως έκανε νέο ρεκόρ πέρσι με 18 εκατομμύρια επισκέπτες και ετοιμάζεται να κάνει νέο ρεκόρ και φέτος, με 20 εκατομμύρια, ενώ, όπως είπε, η φετινή Έκθεση Ποσειδώνια ήδη έσπασε το ρεκόρ του 2012, σε συμμετοχές και σε χώρες προέλευσης.
Επίσης αναφέρθηκε στον ελληνικό στόλο, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο ήδη μεταφέρει το 15% του παγκόσμιου εμπορίου.
«Στα τελευταία 10 χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ναυπηγήσει πάνω από 2500 ποντοπόρα πλοία, κυρίως σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής. Τώρα που μιλάμε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραγγέλνουν ένα νέο πλοίο κάθε 2 μέρες» είπε και αναφέρθηκε στους Έλληνες πλοιοκτήτες λέγοντας πως με τη στήριξή τους και «μαζί με τη μεγάλη παράδοση της Ελληνικής ναυτοσύνης, επανεκκινούμε τη χώρα μας ξεκινώντας από τη θάλασσα».
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Ο κ. Σαμαράς στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην διαχρονική σχέση της Ελλάδας με τη θάλασσα.[/quote_text]
«Η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας, έχουν το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας» είπε και πρόσθεσε ότι η θαλάσσια σταδιοδρομία των ανθρώπινων κοινωνιών υπήρξε επίσης η κοιτίδα της δημοκρατίας. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον η πιο σταθερή χώρα σε μια ασταθή ευρύτερη περιοχή.
«Γίνεται ακόμα η καλύτερη «πύλη» για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής ως την Ιαπωνία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης» είπε.
Σημείωσε ότι απαιτούνται επενδύσεις, για την αναβάθμιση των υποδομών στα λιμάνια και στα χερσαία οδικά δίκτυα, όπως και ότι χρειάζονται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων, αλλά και για να αναδειχθεί η χώρα ως περιφερειακός κόμβος παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες.
«Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής εμπορικής, γεω-στρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Ευκαιρίες που ξεπερνούν τα σύνορά της, όπως ξεπερνούν σε σημασία και τα όρια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» είπε και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η στιγμή και εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος, για να αναδειχθούν αυτές οι ευκαιρίες» κατέληξε.