Μία τροπολογία που πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από στελέχη της αντιπολίτευσης, αφού το κόμμα που διατεινόταν πως θα πατάξει τη διαφθορά, πρότεινε οι εταιρείες στις οποίες θα περνούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους μετά από ιδιωτικοποίηση, να απαλλάσσονται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία!
Η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί παρά να ικανοποίησε αρκετό κόσμο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, αυτό ακριβώς επεσήμανε, λέγοντας πως στην ουσία η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια σε επενδυτές «Κάθε άνοιξη ο κ. Δημητριάδης θυμάται ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Είχε καταθέσει την ίδια τροπολογία στις 11.4.2016 και δεν έγινε αποδεκτή και αποσύρθηκε. Σήμερα την επανέφερε. Είναι τροπολογία αθλιότητας και κομπίνας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου».
Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του ρώτησε με καυστικό τρόπο: «Που νομίζετε ότι νομοθετείτε; Στην Μπουτσουάνα; Η στάση σας μας κάνει αλγεινή εντύπωση. Η βουλευτική τροπολογία φέρεται ως κατατεθείσα σήμερα στις 10 το πρωί. Πότε προλάβατε να τα εξηγήσετε στο υπουργείο όλα αυτά και να εμφανιστεί η υπουργός και να την κάνει αποδεκτή. Τι χάλια είναι αυτά; Να μας πείτε τι ποσά και ποιους αφορά. Εχετε περάσει ως πλειοψηφία σωρεία τέτοιων ρυθμίσεων. Δεν μπορούμε να προσθέτουμε τέτοια ρουσφέτια. Πείτε μας ποιους αφορά και αν είναι να βοηθήσουμε. Τα κουτοπόνηρα αυτά που βάζετε βουλευτές να καταθέσουν τροπολογίες δεν περνούν».
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, το χαρακτήρισε αναδρομικό ξέπλυμα: «Κάποιους προσπαθείτε να ξεπλύνετε. Στον τίτλο και το περιεχόμενό της χρησιμοποιεί παρελθόντα χρόνο που σημαίνει πως έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση να τοποθετηθεί διαφορετικά θα είναι υπόλογος μιας φωτογραφικής ρύθμισης ξεπλύματος μια εταιρίας ή επιχειρηματία. Να τοποθετηθεί ο υπουργός!»
Διαβάστε εδώ την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων»
Θέμα: Τροποποιήσεις του Ν.2960/11 «Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα»
- Αιτιολογική Έκθεση
Η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών στις περιπτώσεις που μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων τους στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, εξυγιάνσεων και ειδικών εκκαθαρίσεων, καταλογίζονται σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνους που αναλαμβάνουν.
Χωρίς την ύπαρξη ανάλογης διάταξης, κάθε επενδυτική δραστηριότητα θα διατρέχει κίνδυνο καταλογισμού πονών και πληρωμής χρηματικών ποσών ανυπολόγιστου ύψους για αδικήματα που έχουν διαπράξει άλλα πρόσωπα.
Β. Τροπολογία – Προσθήκη
Άρθρο…
Η παράγραφος 2 του άρθρου 152 του Ν. 2960/2001 (Α΄ 265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Οι διατάξεις των άρθρων 161 και επόμενα του παρόντα Κώδικα, περί αστικής ευθύνης, εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία και στις τελωνειακές παραβάσεις.
Η άγνοια των αστικώς συνυπεύθυνων για την πρόθεση των χαρακτηρισθέντων ως κυρίως υπαιτίων της τέλεσης της παράβασης δεν απαλλάσσει αυτούς από την ευθύνη, εκτός αν ήθελε αποδειχθεί ότι οι ανωτέρω δεν ηδύναντο να έχουν γνώση περί της πιθανότητας τέλεσης της παράβασης.
Σε περίπτωση πώλησης κατόπιν διαγωνισμού του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ή τμημάτων αυτών ή κλάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικών Ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με οποιοδήποτε ποσοστό το Δημόσιο καθώς και ανωνύμων εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με τα ως άνω Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικά Ιδρύματα, η οποία πώληση διενεργείται στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης, εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης αυτών, για την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων, που επιβάλλονται και καταλογίζονται σε βάρος των κυρίως υπαιτίων της παράβασης δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και στην περίπτωση αστικής ευθύνης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 161 του παρόντος νόμου».
Αθήνα, 27 Απριλίου 2017
Ο προτείνων βουλευτής
Δημητριάδης Δημήτριος