Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Απανωτά τα διπλωματικά «χαστούκια» στην Τουρκία

Απανωτά διπλωματικά «χαστούκια» δέχεται η Τουρκία στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει στη διεθνή κοινότητα την «πειρατική» συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος αναζητά μάταια συμμάχους στη διπλωματική «σκακιέρα» επιβεβαίωσε με το χθεσινό επικοινωνιακό σόου και τις προκλητικές αναφορές για γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη δημιουργία τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο απομονωμένος καθώς έχει μείνει μόνο με την στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Κατάρ γεγονός που προκαλεί νεύρα στη γειτονική χώρα.

Νέο «χαστούκι» από Αίγυπτο
Την ώρα που η Ελλάδα επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο την αποδόμηση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης χτίζοντας συμμάχους, ο Ερντογάν δέχθηκε άλλο ένα «χαστούκι», αυτή τη φορά από την Αίγυπτο.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όπου ζητήθηκε να μην πρωτοκολληθούν οι δύο τουρκολιβυκές συμφωνίες, ήρθε σήμερα η σειρά της Αιγύπτου να βάλει «φρένο» στις ορέξεις του Ερντογάν για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα τα δύο memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας και ζητά από τον ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθούν.

Διπλωματικός μαραθώνιος
H Αθήνα μέσω της διπλωματικής οδού συνεχίζει να ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης διευρύνοντας καθημερινά τη συμμαχική ασπίδα υπέρ της Ελλάδας.

Στη συνάντηση με τον γ.γ του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια συνεργασίας «είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία». Παράλληλα εξήγησε λεπτομερώς για ποιο λόγο η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα.

Oπλισμένα drones και απειλές για γεωτρήσεις
Μέσα σε όλο αυτό κλίμα διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να δοκιμάσει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζει την επιθετική του ρητορική, απειλώντας αυτή τη φορά με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο.

Η Τουρκία η οποία δε διστάζει να ανοίξει το ένα μέτωπο μετά το άλλο αδιαφορώντας για το διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, έκανε πράξη την απειλή της με τα drones τα οποία θα απογειώνονται από βάση στα Κατεχόμενα προκειμένου να συνοδεύουν τα τουρκικά γεωτρύπανα τα οποία πραγματοποιούν παρανόμως έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά όπως έγινε γνωστό, το πρώτο στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), που έστειλε η Τουρκία στα Κατεχόμενα, ήταν οπλισμένο, μία εξέλιξη η οποία δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα έντασης.

Πηγή: in.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ