Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Απάνθρωπες οι συνθήκες εργασίας των μεταναστών και στη Βρετανία

Σε βάρδιες 17 ωρών με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή αναγκάζονται να εργάζονται αλλοδαποί οι οποίοι απασχολούνται σε εργοστάσια και φάρμες που προμηθεύουν τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα των «Sunday Times». Οι περισσότεροι εργαζόμενοι κατάγονται από την ανατολική Ευρώπη και πέφτουν θύματα δουλεμπόρων οι οποίοι τους υπόσχονται καλό μισθό αλλά τους αναγκάζουν να δουλεύουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι.

Η αστυνομία και η GLA, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2006 με στόχο να αποτρέψει την εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων, προσπαθούν να εξαρθρώσουν σπείρα παράνομης διακίνησης ατόμων που εκμεταλλεύεται τους ανατολικοευρωπαίους εργάτες. Η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας ξεκίνησε μετά τη μαρτυρία Σλοβάκου που δραπέτευσε από εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος. Ο Σλοβάκος εξαναγκαζόταν επί τρία χρόνια να εργάζεται για μόλις 3,30 ευρώ τη μέρα.

«Με ανάγκαζαν να εργάζομαι διπλές βάρδιες, καμιά φορά επτά μέρες την εβδομάδα, αλλά ο εργοδότης με πλήρωνε 23,50 ευρώ την εβδομάδα _ σαν παιδικό χαρτζιλίκι», είπε. Πρόσθεσε ότι όταν μια φορά λιποθύμησε από την εξάντληση, τον διέταξαν να εργαστεί διπλή βάρδια ως τιμωρία. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κοιμόντουσαν στοιβαγμένοι σε ένα διώροφο κτίριο και ο εργοδότης τους έδινε πολύ λίγο φαγητό ενώ ήλεγχε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τα σούπερ μάρκετ των αλυσίδων Marks & Spencer, Sainsbury’s, Tesco και Asda διέκοψαν την συνεργασία τους με επιχείρηση στο Κεντ που είναι υπό έρευνα για εκμετάλλευση εργαζομένων. Οι εργάτες, κυρίως Λιθουανοί, κατήγγειλαν ότι τους ανάγκαζαν να εργάζονται 17ωρες βάρδιες χωρίς αμοιβή και αν εξέφραζαν αντίρρηση, τους απειλούσαν με σκυλιά ή τους έσπαγαν στο ξύλο.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάμειξη των σούπερ μάρκετ στην εκμετάλλευση των ανθρώπων που εργάζονται για τους προμηθευτές τους, πολλοί θεωρούν ότι θα έπρεπε να προσπαθούν περισσότερο να περιορίσουν το φαινόμενο.

Οι «Sunday Times» ξεκίνησαν εκστρατεία κατά της σύγχρονης δουλείας στη Βρετανία. Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι παραδέχτηκε ότι χιλιάδες εργάτες είναι θύμα εκμετάλλευσης σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος, 83 θύματα τράφικινγκ εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τον τομέα των τροφίμων το 2012 αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός των σύγχρονων σκλάβων είναι πολύ υψηλότερος. Ερευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2010 κατέληξε ότι το ένα πέμπτο των σχεδόν 90.000 εργαζομένων στην επεξεργασία κρέατος και πουλερικών στην Αγγλία και στην Ουαλία έχουν υποστεί σωματική βία.

Ο επικεφαλής της GLA, Πολ Μπρόντμπεντ, δήλωσε: «Οι συμμορίες του τράφικινγκ κλειδώνουν τους ανθρώπους αυτούς επί έξι, επτά ώρες τη μέρα και μετά τους αναγκάζουν να εργαστούν για 16 ή 17 ώρες. Τα θύματα είναι εντελώς παγιδευμένα».

 

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ