Γυναίκα «επαγγελματίας» απατεώνισσα εξαπατά τα θύματά της υποσχόμενη ότι θα προωθήσει -με το αζημίωτο- αιτήσεις για προγράμματα ΕΣΠΑ. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ασφάλεια Αττικής για τον εντοπισμό της.
Tου ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ
Στο κατόπι της 53χρονης απατεώνισσας Φ.Κ. βρίσκεται η Ασφάλεια Αττικής, ενώ από τη δράση της η προκληθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ!
Ο λόγος για την 53χρονη Φ.Κ. η οποία κατηγορείται για «απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, από την οποία η προκληθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ». Η δράση της αποκαλύφθηκε τον ∆εκέμβριο του 2017 όταν η Β.Κ., 72 ετών σήμερα, κάτοικος Χαλανδρίου, κατέθεσε ότι στις αρχές του 2015 γνώρισε την κατηγορούμενη, η οποία της συστήθηκε ως οικονομικός σύμβουλος που ασχολείται με μελέτες επενδυτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Γνωριμίες
Η απατεώνισσα με το πρόσχημα ότι μέσω των υψηλών γνωριμιών της με υπαλλήλους διάφορων δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζικών συστημάτων έχει τη δυνατότητα να προωθήσει αιτήσεις για προγράμματα ΕΣΠΑ και να μεσολαβήσει για την έγκρισή τους, καθώς και τη δυνατότητα διαγραφής χρεών προς συγκεκριμένη τράπεζα, της απέσπασε, από την άνοιξη του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, τμηματικά το συνολικό ποσό των 17.100 ευρώ ως διαδικαστικά έξοδα. Τα 4.900 ευρώ από αυτά τα έλαβε για να προωθήσει προγράμματα ΕΣΠΑ για συγγενικά πρόσωπα του θύματος, ενώ άλλες 7.000 ευρώ έδωσε η 72χρονη προκειμένου η επιτήδεια να διευθετήσει χρέος που είχε στην τράπεζα. Η απατεώνισσα πήρε άλλα 5.200 ευρώ για προσωπικές της εκκρεμότητες. Η γυναίκα έπαθε σοκ όταν πληροφορήθηκε από υπάλληλο της τράπεζας ότι οι οφειλές της δεν είχαν ρυθμιστεί. Μετά από πιέσεις το θύμα κατάφερε να πάρει πίσω 12.500 ευρώ υπογράφοντας ιδιωτικό συμφωνητικό με τη μηνυόμενη. Η Β.Κ. επίσης κατέθεσε ότι η κατηγορουμένη έχει εξαπατήσει με το ίδιο modus operandi και άλλα 24 άτομα, τα οποία κατονόμασε. Σε επτά από αυτούς επέστρεψε τα χρήματα. Κατά την προανάκριση αποκαλύφθηκε ότι η 53χρονη από τον Ιούλιο του 2015 έως και τα τέλη του 2016 απέσπασε από τα θύματά της πάνω από 100.000 ευρώ.
Ειδικότερα:
Από τον Στ. Κ., 43 ετών, τον Νοέμβριο και ∆εκέμβριο του 2015 απέσπασε 13.000 ευρώ με το πρόσχημα προώθησης αίτησης για επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ, υπογράφοντας σύμβαση συμβουλευτικής υποστήριξης. Με το ίδιο κόλπο η κατηγορούμενη απέσπασε 30.992 ευρώ από δύο αδέλφια, την Ι.Σ. και τον Ν.Σ. Υπέγραψαν μάλιστα σχετική σύμβαση με το πρόσχημα διευθέτησης οικονομικών εκκρεμοτήτων. Το θύμα αποκάλυψε ότι άλλα οκτώ άτομα εξαπατήθηκαν με την ίδια μέθοδο. Η 43χρονη Ε.Χ. δεν μπορούσε να πιστέψει ότι τα 27.560 ευρώ που έδωσε στην επιτήδεια το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2016 «έκαναν φτερά».
Η Ε.Π. έχασε 10.000 ευρώ καθώς τα έδωσε στην 53χρονη για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η αίτησή της για επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Η ίδια αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος της επιτήδειας.
Στην Πελοπόννησο
Η απατεώνισσα επέκτεινε τις επικερδείς «δουλειές» της και στην επαρχία. Με το πρόσχημα προώθησης προγράμματος ΕΣΠΑ απέσπασε το 2016 από τον 65χρονο Ν.Μ. από το Νεοχώρι Μεσσηνίας 2.300 ευρώ. ∆εν έμεινε όμως μόνο στον πατέρα. Έκλεψε άλλα 3.500 ευρώ από τον 32χρονο γιο του, κάτοικο Καλαμάτας.
Από τον Σ.Μ., κάτοικο Μεσσηνίας, πήρε 1.240 ευρώ. Από την 68χρονη Α.Π. απέσπασε 3.300 ευρώ τον Ιούλιο του 2016.
Οι απάτες συνεχίστηκαν με επόμενο θύμα της την Ε.Σ. από την οποία πήρε 2.000 ευρώ. Στα δίχτυα της έπεσε και ο 56χρονος Σ.Β. που του απέσπασε 2.800 ευρώ την άνοιξη του 2016. Μετά από πιέσεις του επέστρεψε… 200 ευρώ.
Στο στόχαστρό της μπήκαν η Γ.Κ. 37 ετών και ο 34χρονος αδελφός της Σ.Κ. Από την πρώτη πήρε τον Αύγουστο του 2015 1.200 ευρώ, πάντα με το πρόσχημα προώθησης προγράμματος ΕΣΠΑ. Ο αδελφός της έδωσε στην απατεώνισσα 500 ευρώ. Άλλα τόσα κατέβαλε στην απατεώνισσα ο 33χρονος Σ. Τσ. Την «ταρίφα» των 500 ευρώ πλήρωσε και η Σ.Χ. τον Οκτώβριο του 2015. Στην περίπτωσή της πάντως πήρε τα χρήματα πίσω τμηματικά σε τρεις δόσεις. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την 58χρονη Θ.Τ. από την Τρίπολη, η οποία έδωσε 500 ευρώ, χρήματα τα οποία η 52χρονη της επέστρεψε. Τα λεφτά του πίσω έλαβε και ο 67χρονος Κ.Κ. από τη Μεσσηνία (500 ευρώ).
Η απατεώνισσα αποκόμισε συνολικά το ποσό των 106.692 ευρώ, χρήματα τα οποία της έδιναν τα θύματά της είτε διά ζώσης είτε μέσω τραπέζης κάνοντας καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα της ιδίας ή της μητέρας της, ενώ επέστρεψε συνολικά μόνο 1.700 ευρώ!
Η επιτήδεια στις συναντήσεις με τα θύματά της συνοδευόταν από διάφορα άτομα τα οποία σύστηνε ως συνεργάτες της και υπαλλήλους διαφόρων υπουργείων με ονόματα «Παπασταυρόπουλος», «Περικλής» «Αποστόλης» και «Βάσω», αγνώστων λοιπών στοιχείων, καθώς και από τον σύντροφό της Κ.Π., 53 ετών, με καταγωγή από τη Μεσσηνία.
Οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία των συνεργατών της 53χρονης, καθώς οι παθόντες είτε δεν συγκράτησαν τα χαρακτηριστικά τους είτε δεν τους αναγνώρισαν σε φωτογραφίες σεσημασμένων δραστών που τους επιδείχθηκαν. Αρκετά από τα θύματα δεν εντοπίστηκαν λόγω ελλιπών στοιχείων ταυτότητας. Άλλοι πάλι αρνήθηκαν να καταθέσουν, είτε δεν ανταποκρίθηκαν στις τηλεφωνικές κλήσεις που τους έκανε αστυνομικός του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών ∆ικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής.
Όπως εξακριβώθηκε, η Φ.Κ. δεν διαμένει στο Γαλάτσι, όπως είχε δηλώσει στα θύματα, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί πού ακριβώς βρίσκεται. Στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για απάτες κακουργηματικής φύσεως, κλοπές, απειλές και συκοφαντική δυσφήμηση. Ο φίλος της Κ.Π. αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2018 από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, όπου ήταν έγκλειστος από τον Απρίλιο του ίδιου έτους για κακουργηματικής φύσεως απάτη κατ’ εξακολούθηση, με την υποχρέωση να εμφανίζεται στο Τ.Α. Γαλατσίου την 1η και τη 16η ημέρα κάθε μήνα.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί