Λίγες ημέρες πριν, είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες της λεοπάρδαλης του χιονιού, τραβηγμένες στα Ιμαλάια, όμως πλέον υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες όσο αφορά το κατά πόσο είναι αληθινές.
Οι φωτογραφίες είχαν προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό των θεατών καθώς αποτύπωναν την σπάνια λεοπάρδαλη του χιονιού σε μερικά απίστευτης αξίας, αισθητικής και ερευνητικής, κάδρα. Ακόμη και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Times του Λονδίνου, έπεσαν στην παγίδα και τις δημοσίευσαν ως πραγματικές φωτογραφίες, όπως και οι εξειδικευμένοι ιστότοποι φωτογραφιών όπως το Petapixel και το Chasseur d’images, καθώς και άλλοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Νεπάλ και το Instagram του Animal Planet.
Πιο ειδικά, η Αμερικανίδα φωτογράφος Kittiya Pawlowski χρειάστηκε να σκαρφαλώσει σε υψόμετρο 5.486 μέτρων, για να απαθανατίσει τις λεοπαρδάλεις του χιονιού στο Νεπάλ. Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν φάνηκε να είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό έργο, ωστόσο η σελίδα Alpine Mag εμφανίζεται δύσπιστη απέναντι στις εικόνες αυτές.
Αρχικά η σελίδα αναφέρει:
Εδώ στο Alpine Mag, στείλαμε email στην Kittiya Pawlowski για να ζητήσουμε αντίγραφα υψηλής ανάλυσης των τεσσάρων φωτογραφιών της. Εκείνη απάντησε και τις έστειλε μέσα σε λίγες ώρες, εξηγώντας με ενθουσιασμό ότι “Έχω πουλήσει περίπου 50 εκτυπώσεις από αυτήν τη σειρά και η πλειονότητα τους ήταν στη Γαλλία, οπότε πιστεύω ότι αυτό θα ενδιαφέρει το κοινό σας.” Οι πληροφορίες που περιέχονται στις φωτογραφίες ( μεταδεδομένα και EXIF, δηλαδή η ταυτότητα κάθε φωτογραφίας) δείχνει ότι η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια Nikon D850 με φακό Nikkor 500 mm, το ίδιο μοντέλο που κρατά η Pawlowski στις δύο φωτογραφίες της με το ύποπτο φόντο.
Ο βασικός προβληματισμός που υπάρχει σχετικά με τις φωτογραφίες επικεντρώνεται γύρω από το φωτισμό, καθώς στο Alpine Mag έκαναν μία λεπτομερή ανάλυση, υποστηρίζοντας ότι ο φωτισμός είναι περίεργος. Παράλληλα, αναφέρουν πως οι εικόνες παρουσιάζουν εφέ ίχνη φωτομοντάζ, δηλαδή επεξεργασίας στο Photoshop.
Το πρόβλημα είναι ότι ο φωτισμός στις φωτογραφίες της Αμερικανίδας φωτογράφου είναι λίγο περίεργος και οι εικόνες παρουσιάζουν εφέ κολάζ που θυμίζουν φωτομοντάζ. Δεδομένων αυτών των αμφιβολιών, αποφασίσαμε να αναλύσουμε τις εικόνες λεπτομερώς. Μπορούμε τώρα να αποδείξουμε ότι τουλάχιστον τρεις από τις φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία, έχοντας εντοπίσει τα κομμάτια του βουνού που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των φόντων.
Ακόμα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η Kittiya Pawlowski δεν έχει δημοσιεύσει καμία άλλη φωτογραφία ούτε στην ιστοσελίδα της, ούτε στο Instagram, πέρα από τέσσερις φωτογραφίες με τη λεοπάρδαλη του χιονιού και μια φωτογραφία της ίδιας, κατέχοντας ένα λογαριασμό 50,000 ακολούθων.
Παράλληλα, αναφέρεται πως οι περισσότεροι ορειβάτες που έχουν επισκεφθεί την περιοχή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν έχουν δει ούτε μια λεοπάρδαλη του χιονιού. Όσοι γνωρίζουν από φωτογραφία άγριας ζωής και γοητεύονται από αυτό το άπιαστο ζώο, γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να το δει κανείς με την πρώτη.
Ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος άγριας ζωής, Vincent Munier, αναφέρει:
Το απίθανο των φωτογραφιών αυτών με εντυπωσίασε αμέσως. Έχω δει λεοπαρδάλεις να περνούν πάνω από περάσματα, αλλά κινούνται πολύ γρήγορα και είναι σχεδόν αδύνατο να αποτυπωθούν. Μια λεοπάρδαλη που ποζάρει καθιστή, είναι εξαιρετικά απίθανο. Αλλά εκεί, με αυτό το φόντο, είναι αλλόκοτο. Σε μία από τις φωτογραφίες, είναι το φως που δεν ταιριάζει, μοιάζει σαν να υπάρχουν δύο ήλιοι. Είναι το είδος των φωτογραφιών που μπορείς να περάσεις μια ολόκληρη ζωή προσπαθώντας να τις τραβήξεις. Νομίζω ότι είναι πολύ κακό να μην διαφοροποιείσαι. Ειδικά, καθώς το συνοδεύει με μια μεγάλη ιστορία. Επιπλέον, έχω δει λεοπαρδάλεις όταν τρέχουν, ενώ η ανάσα που βγαίνει από το στόμα της λεοπάρδαλης (στην κάθετη φωτογραφία του καθιστού πάνθηρα που τυπώθηκε από τους Times του Λονδίνου) είναι εντελώς εξωπραγματική.
Η σελίδα αναφέρει ότι για να διευκρινίσει περαιτέρω τα πράγματα, ζήτησε από την Pawlowski να στείλει ένα ή δύο Raw αρχεία από τις φωτογραφίες, αλλά δεν έχει απαντήσει, ενώ αυτή τη στιγμή ο λογαριασμός της φωτογράφου στο Instagram έχει απενεργοποιηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σχίζας: Χαμός με τη γυμνή του πόζα δίπλα στην Αλεξάνδρα Παναγιώταρου – “Φοράει μαγιό;”
“Philoxenia & Travel”: Oι ομορφιές της Ελλάδας στην έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε στη Δ.Ε.Θ.
Πηγή: pttl.gr