Πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους καθώς και απευθείας επαφών με επιχειρηματικούς κολοσσούς που εδρεύουν στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη ξεκινά από σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στη Σαγκάη για τη μεγάλη Διεθνή Έκθεση China International Import Expo 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι μια από τις τιμώμενες χώρες.
Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια του ελληνοκινεζικού επιχειρηματικού Φόρουμ, ενώ μεταξύ των πολλών επαφών που έχει αυτό τα τριήμερο ξεχωρίζει το γεύμα εργασίας που θα του παραθέσει στο Μέγαρο της COSCO ο πρόεδρος της εταιρείας Ξου Λιρόγκ για να συζητήσουν τα νέα επενδυτικά σχέδια που έχει για τη Ελλάδα η εταιρία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά. Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επικεφαλής της Τράπεζας της Κίνας, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, καθώς και της Ali Baba που κυριαρχεί στο χώρο του εμπορίου. Επίσης θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας ανελκυστήρων Kleeman που έχει επεκταθεί με επιτυχία στην αγορά της Κίνας.
Ποιοι κλάδοι αναμένουν κινεζικά κεφάλαια
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, λίγο πριν φθάσει στη Σαγκάη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα έχουν εισέλθει σε μία νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από ακόμα πιο δυναμική πολιτιστική και οικονομική συνεργασία.
«Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι η 2η έκθεση China International Import Expo, στον ρυθμό της οποίας ζει αυτές τις μέρες η Σαγκάη, συνιστά μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η ισχυρή σινο-ελληνική συνεργασία.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κίνα αποτελούν ήδη κόμβους μέσω των οποίων διέρχονται παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κι ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ζενίθ, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τόνωσης των επενδυτικών ροών. «Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό», εξήγησε.
Ξεκαθάρισε ότι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για το επιχειρείν και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι χώρα ίσων ευκαιριών για όλους τους επενδυτές.