Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, προξενώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.
«Όχι» αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών, και δεχόμενο τα επιχειρήματά τους, ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για τους άλλους δύο το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνο μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνη κατά της εκδόσεως.
Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.
Έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία
Έντονη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.
«Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή και περιφερειακά ζητήματα», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Ελλάδα, μέσω της συγκεκριμένης απόφασης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει την έκδοση και την ποινική δίωξη των στρατιωτών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:
«Το αίτημά μας για την έκδοση οκτώ πραξικοπηματιών της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 ενάντια στη δημοκρατική συνταγματική τάξη απορρίφθηκε από το ελληνικό δικαστικό σώμα. Διαμαρτυρόμαστε για αυτή την απόφαση, η οποία έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία, με 248 πολίτες (απλός κόσμος και των δυνάμεων ασφαλείας) να γίνονται μάρτυρες, της ενεργής συμμετοχής τους στην απόπειρα πραξικοπήματος που τραυμάτισε άλλους 2193 πολίτες μας και προφυλάσσει αυτά τα άτομα από το να εμφανιστούν ενώπιον των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστικών αρχών.
Μέχρι τώρα, οι ελληνικές αρχές, σύμμαχοι μιας γειτονικής χώρας, εμπόδιζαν τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, ειδικά το DHKP / C και το PKK να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα αποφεύγει την εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων για την τρομοκρατία και το έγκλημα.
Η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων, σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κανόνων. Ως μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια θέματα, η Ελλάδα, δυστυχώς, έπεσε στο καθεστώς μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους με την απόφαση αυτή.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερή / περιφερειακά ζητήματα».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, η Άγκυρα απάντησε στην απόφαση του Αρείου Πάγου, εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.