Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Απίστευτο! Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά μετά τον σεισμό στην Κρήτη

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη και σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, το φαινόμενο θα κρατήσει για μήνες.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Τσελέντης ανέφερε: «Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει». Επιπλέον, δήλωσε πως δεν είναι δυνατον να γίνουν επισκευές όταν βρίσκεσαι στο μέσο μετασεισμικής ακολουθίας.

Διπλός σεισμός στο Ηράκλειο – 4,6 και 4,3 Ρίχτερ

Οι ζημιές που σημειώθηκαν στην Κρήτη είναι σοκαριστικές. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, αυτό οφείλεται στο ότι ήταν η πρώτη φορά για τη χώρα μου που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας. Μάλιστα, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι. «Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα», είπε ο κ. Τσελέντης και υπογράμμισε πως πριν τον μεγάλο σεισμό είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.
«Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι στις σκηνές. Δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας».

Οι σεισμολόγοι ανησυχούν και για τη Θήβα. Ωστόσο, ο κ. Τσελέντης τονίζει πως δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. «Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πολη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι “θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ”».

Διπλός σεισμός στο Ηράκλειο – 4,6 και 4,3 Ρίχτερ

Δεν σταματά ο χορός των Ρίχτερ στο Ηράκλειο, όπου λίγα λεπτά πριν τις τρεις το μεσημέρι ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε καθώς κατεγράφη διπλός σεισμός, μέσα στο ίδιο λεπτό! Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την αυτόματη ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκαν δύο σεισμοί στις 14:54, με διαφορά ενός δευτερολέπτου, μεγέθους 4,3 και 4,6 Ρίχτερ.

Οδηγίες σε περίπτωση σεισμού

https://www.dailymotion.com/video/x828e3r

Το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας εξηγεί πως πρέπει να δράσουμε σε περίπτωση σεισμού:

  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α). Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
  • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
  • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
  • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
  • Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
  • Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
  • Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους

 

Οι ισχυρότεροι σεισμοί στη χώρα μας:

  • 26/6/1926 Ρόδος, Αρχάγγελος 8 Ρίχτερ
  • 11/8/1903 Κύθηρα, Μιτάτα 7.9 Ρίχτερ
  • 8/11/1905 Χαλκιδική, Αθως 7.5 Ρίχτερ
  • 9/7/1956 Αμοργός, Ποταμός 7.5 Ρίχτερ
  • 30/8/1926 Πελοπόνησος, Σπάρτη 7.2 Ρίχτερ
  • 12/8/1953 Κεφαλλονιά, Αργοστόλι 7.2 Ρίχτερ
  • 25/4/1957 Ρόδος, Ρόδος 7.2 Ρίχτερ
  • 19/2/1968 Αγιος Ευστράτιος 7.1 Ρίχτερ
  • 26/9/1932 Χαλκιδική, Ιερισσός 7 Ρίχτερ

Πως μετράμε την κλίμακα ρίχτερ

Η κλίμακα Ρίχτερ, που φέρει προς τιμήν το όνομα του ενός των δημιουργών της, επινοήθηκε αρχικά για μέτρηση τοπικών σεισμών. Λόγω όμως της πρωτοτυπίας της, ορίσθηκε διεθνώς ως κλίμακα αναφοράς του μεγέθους όλων των σεισμών. Μετά την διεθνή καθιέρωση της κλίμακας, οι ίδιοι οι δημιουργοί της την βελτίωσαν, ώστε να εξαλειφθούν οι περιορισμοί τόσο της απόστασης όσο και των τύπων των εν χρήσει σεισμογράφων. Δημιουργήθηκαν επίσης και νομογράμματα, με βάση τα οποία μπορεί να εξαχθεί απευθείας το μέγεθος ενός σεισμού με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως η χρονική διάρκεια και το πλάτος των δευτερευόντων σεισμικών κυμάτων. Η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική. Αύξηση του μεγέθους του σεισμού κατά μία ακέραια μονάδα της κλίμακας αντιπροσωπεύει δεκαπλασιασμό του πλάτους των δονήσεων που καταγράφονται από ένα σεισμογράφο Wood-Anderson και 31,5 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας, ενώ αύξηση 2 βαθμών αντιπροσωπεύει 1.000 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας.

σεισμός

Ως «βαθμός 0» επελέγη συμβατικά η ασθενέστερη δόνηση που μπορούσε να καταγραφεί την εποχή που καθιερώθηκε η κλίμακα. Οι σύγχρονοι σεισμογράφοι καταγράφουν και ασθενέστερες δονήσεις από εκείνες που αρχικά είχαν επιλεγεί για να ορίσουν το «0» (οι οποίες ορίζονται με αρνητικές τιμές). Πρακτικώς, η ασθενέστερη δόνηση που μπορεί να υπάρξει είναι – 2,0 Ρίχτερ, που ισοδυναμεί με το σπάσιμο μίας πέτρας. Μία εμπειρική αντίληψη του βαθμού «1» της κλίμακας είναι η δόνηση που παράγεται από τη διέλευση ενός τρένου ή ενός ερπυστριοφόρου άρματος με μέση ταχύτητα σε άσφαλτο, ενώ βαθμός «2» είναι η δόνηση που αντιλαμβάνονται οι θεατές παρέλασης από διέλευση ίλης αρμάτων. Παρά τα παραπάνω, στη σύγχρονη πρακτική χρησιμοποιείται ένα πιο σωστά θεμελιωμένο μέτρο για το μέγεθος του σεισμού, η «σεισμική ροπή», η οποία παρέχει πολύ πιο ομοιόμορφη κλίμακα για το σεισμικό γεγονός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ