Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Απίστευτο! Αν είσαι παράνομος το να σε δολοφονήσουν είναι νόμιμο

Οι αστυνομικοί μπήκαν σε λάθος σπίτι και τον σκότωσαν. Τώρα λένε πως δεν πειράζει γιατί ήταν παράνομος μετανάστης

Ήταν ο λάθος άνθρωπος στο λάθος σπίτι. Και ήταν πλέον νεκρός. Ο Ισμαέλ Λόπεζ τον Ιούλιο του 2017 έπεφτε νεκρός από τα όπλα αστυνομικών της αστυνομίας του Σαουθχέβεν στο Μισισίπι των ΗΠΑ στην εξώπορτα του σπιτιού του. Οι αστυνομικοί είχαν απλώς μπερδέψει τις πόρτες!

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η υπόθεση αποκτά μια νέα διάσταση καθώς οι δημόσιοι συνήγοροι θέλοντας να υπερασπιστούν τους αστυνομικούς υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του Λόπεζ δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί καθώς ο άντρας ήταν παράνομος μετανάστης κι έτσι δεν δικαιούταν την προστασία του αμερικανικού συντάγματος!

Η δολοφονία

Το κέντρο της αστυνομίας της επαρχίας Τέιτ στο Μισισίπι στις 24 Ιουλίου του 2017 έλαβε ένα τηλεφώνημα για ενδοοικογενειακή βία. Μια κοπέλα κατηγόρησε τον πρώην φίλο της ότι προσπάθησε να την στραγγαλίσει. Έδωσε στον σερίφη την διεύθυνση του πρώην της, Σάμιουελ Πίρμαν, και τα περιπολικά ξεκίνησαν αμέσως με σκοπό να πάνε στο σπίτι του δράστη. Πριν είχαν ζητήσει ωστόσο τη βοήθεια των αστυνομικών του Σαουθχέβεν καθώς είχαν σκοπό να τον κατηγορήσουν και να τον συλλάβουν επί τόπου.

Οι αστυνομικοί του Σαουθχέβεν πήραν την διεύθυνση, ωστόσο όταν έφτασαν στο σημείο δεν πήγαν στο σπίτι του Πίρμαν αλλά μπήκαν στο οικόπεδο του γείτονά του. Αυτός ήταν ο Ισμαέλ Λόπεζ, ένας Μεξικάνος μετανάστης που ζούσε δεκαετίες στις ΗΠΑ κι εκείνη τη στιγμή ήταν στο σπίτι με τη γυναίκα του και το σκυλί τους. Λίγες στιγμές μετά ήταν νεκρός.

Οι αστυνομικοί είπαν ότι στην αρχή πυροβόλησαν γιατί το πίτ μπουλ του Λοπεζ άρχισε να τρέχει κατά πάνω τους. Στη συνέχεια υποστήριξαν ότι είδαν τον άντρα να κατευθύνεται προς αυτούς κρατώντας ένα όπλο και τον πυροβόλησαν, ενώ πριν του είχαν ζητήσει επανειλημμένα να το πετάξει.

Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο γιατί οι αστυνομικοί μπήκαν σε λάθος οικόπεδο, το οποίο μάλιστα διέφερε αρκετά από αυτό του Πίρμαν – το οποίο είχε ένα τεράστιο Π στην εξώπορτα- κι ενώ υπήρχε πινακίδα που προειδοποιούσε για την ύπαρξη σκύλου. Η σύζυγος του Λόπεζ και ένας γείτονας υποστήριξαν ότι δεν άκουσαν ποτέ τους αστυνομικούς να μιλάνε στον άντρα, ενώ μια σφαίρα βρέθηκαν καρφωμένη στην πόρτα σαν αυτή να την κλειστή όταν οι αστυνομικοί πυροβόλησαν με το όπλο.

Σε έρευνα που διεξήγαγε αργότερα ο δικηγόρος της οικογένειας του Λόπεζ, Μάρεϊ Γουέλς, αποδείχθηκε ότι ο άντρας είχε σκοτωθεί από μια σφαίρα που είχε σφηνωθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γουέλς, το όπλο με το οποίο υποτίθεται ότι απειλήθηκαν οι αστυνομικοί δεν ήταν καν κοντά στο πτώμα του Λόπεζ.

Η πρώτη απαλλαγή κι η αντίδραση της οικογένειας

Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία, τον Ιούλιο το 2018, συγκροτήθηκε ένα σώμα ενόρκων ώστε να καθοριστεί αν ο αστυνομικός που σκότωσε τον Λόπεζ θα έπρεπε να δικαστεί. Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι ο αστυνομικός δεν είχαν κάνει κάτι κακό και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί για την δολοφονία του Λόπεζ. Η υπόθεση θεωρήθηκε ότι έκλεισε, ωστόσο η πολιτεία του Μισισίπι αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά αρχεία της, όπως φωτογραφίες, αναφορές, μαρτυρίες, κάτι που συνηθίζεται για υποθέσεις που έχουν κλείσει.

Η απάντηση της οικογένειας ήρθε έναν χρόνο μετά. Φέτος το καλοκαίρι, η σύζυγος του Λόπεζ κατέθεσε μήνυση κατά της αστυνομίας του Σαουχέβεν ζητώντας αποζημίωση 20 εκατ. δολάρια για την αναίτια δολοφονία του συζύγου της. Αυτό φαίνεται ότι άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου ξανά και οι δημόσιοι συνήγοροι της αστυνομίας άργησαν λίγους μήνες αλλά ετοίμασαν τελικά μια απάντηση που εξόργισε πολλούς.

Ήταν παράνομος, άρα δεν πειράζει που δολοφονήθηκε

Ο δικηγόρος της οικογένειας Λόπεζ, Μάρει Γουέλς, έκανε τώρα γνωστό ότι οι δικηγόροι της πολιτείας στις 4 Σεπτεμβρίου κατέθεσαν μια αίτηση απόρριψης της μήνυσης την οποία βάσιζαν στο γεγονός ότι ο Λόπεζ ήταν παράνομος μετανάστης.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους της πολιτείας, ο Λόπεζ βρισκόταν στην χώρα παράνομα, ενώ στο παρελθόν είχε απελαθεί δύο φορές στο παρελθόν ενώ είχε υποπέσει σε αδικήματα. Ως εκ τούτου δεν είχε κανένα δικαίωμα, όπως αυτά ορίζονται στο αμερικανικό σύνταγμα από το 4ο και το 14ο άρθρο του.

Το 4ο άρθρο του αμερικανικού Συντάγματος ορίζει ότι κάθε πολίτης προστατεύεται από παράλογες έρευνες και επιθέσεις, ενώ σύμφωνα με αυτό καθορίζονται όλες οι απαραίτητες συνθήκες που πρέπει να τηρηθούν κατά την εκτέλεση ενός εντάλματος σύλληψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομία δεν είχε καν ένταλμα σύλληψης κατά του γείτονα του Λόπεζ.

Το 14ο άρθρο, ένα από τα βασικότερα του αμερικανικού Συντάγματος, παρέχει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες και ισότιμη μεταχείριση απέναντι στο νόμο.

Ωστόσο, η πολιτεία του Μισισίπι υποστηρίζει τώρα ότι ο Λόπεζ δεν είχε κανένα δικαίωμα όπως οι υπόλοιποι πολίτες τόσο λόγω της παράνομης διαμονής του όσο και εξαιτίας προηγούμενων καταγραφών στο ποινικό του μητρώο: τη δεκαετία του ’90 είχε συλληφθεί στην πολιτεία της Ουάσινγκτον για οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών και ενδοοικογενειακή βία.

«Αν είχε ποτέ τα δικαιώματα που απορρέουν από το 4ο και το 14ο άρθρο, τα έχασε από δικά του λάθη. Ο Ισμαέλ Λόπεζ μπορεί να ήταν ένα άτομο σε αμερικανικό έδαφος αλλά δεν αφορούσε αυτόν το “Εμείς, οι άνθρωποι των ΗΠΑ” που αναφέρεται στο Σύνταγμα και οι οποίοι χαίρουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην αίτηση απόρριψης.

Φυσικά, αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ήδη ειλημμένες αποφάσεις που έχουν δημιουργήσει δεδικασμένο στο παρελθόν σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και παράνομοι μετανάστες στις ΗΠΑ έχουν ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η πόλη του Σαουθχέβεν ανακοίνωσε ότι η πολιτική τους είναι πως αν είσαι παράνομος κάτοικος της πόλης δεν έχεις καμία προστασία. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικές δυνάμεις μπορούν να μπουν στο σπίτι σου και να σε σκοτώσουν χωρίς να υπάρχει καμία συνέπεια», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, Γουέλς.

«Είμαστε σοκαρισμένοι με αυτήν την ανατριχιαστική αντίληψη. Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα επιχειρήματα βασίζονται σε αληθινούς νόμους», τόνισε.

«Είναι το πιο παράλογο πράγμα που έχουμε ακούσει. Επειδή κάποιος είναι παράνομος αυτό σου δίνει το δικαίωμα να τον σκοτώσεις;», αναφέρει ο έτερος δικηγόρος της οικογένειας, Άαρον Νέγκλια. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι αστυνομικοί δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν ο άνθρωπος που είχαν μπροστά τους τη στιγμή που τον πυροβολούσαν.

«Οποιοδήποτε ανθρώπινο ον σε αμερικανικό έδαφος έχει συνταγματικά δικαιώματα. Είναι ξεκάθαρο στο Σύνταγμα, στο σημείο που λέει “Εμείς, οι άνθρωποι των ΗΠΑ” και δεν λέει οι “πολίτες” ή οι “κάτοικοι”. Λέει απλώς οι “άνθρωποι”», καταλήγει ο Νέγκλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ