Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Από 24 Ιουνίου θα εμφανίζονται οι τόκοι καταθέσεων στο Taxisnet

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Τουλάχιστον δέκα ημέρες ακόμη θα χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών για να εισαγάγει στις ηλεκτρονικές δηλώσεις Ε1 στο Taxisnet τα ποσά των τόκων καταθέσεων που πιστώθηκε κάθε φορολογούμενος, μισθωτός ή επιτηδευματίας, κατά το 2012. [/quote_text]Τα στοιχεία αυτά έχουν ζητηθεί προ μηνών από τις εμπορικές τράπεζες, αλλά αναμένεται σήμερα τελικά να σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών (και μόνο από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες) καθώς αυτές επικαλέστηκαν μεγάλο φόρτο λόγω του κύματος των συγχωνεύσεων που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο.

Στις αρχές Ιουνίου στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσαν ότι από αύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου, τα στοιχεία θα μπορούσαν να εμφανίζονται απευθείας προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις στο ίντερνετ. Ωστόσο η καθυστέρηση η σχετική διάταξη που κατατεθηκε τελικώς τη Δευτέρα στη Βουλή και η οποία ορίζει ότι ειδικά για φέτος οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τους τόκους μόνο αν αυτοί ξεπερνούν τα 250 ευρώ συνολικά σε όλους τους λογαριασμούς του καταθέτη.

Και με τα τελευταία στοιχεία που στέλνουν σήμερα όμως οι τράπεζες, δεν μπορεί άμεσα τα υπουργείο να τα μεταφορτώσει στο Taxisnet, αφού θα πρέπει πρώτα να αθροιστούν όλα τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε ΑΦΜ. Αν δηλαδή κάποιος έχει από 100 ευρώ τόκους σε δύο τράπεζες (σύνολο 200 ευρώ), το ΚΕΠΥΟ δεν θα γράψει ποσό τόκων στη δήλωσή του. Αν όμως έχει από τρεις τράπεζες 300 ευρώ συνολικά, τότε το ποσό αυτό θα αναγραφεί στη δήλωση του υπόχρεου από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Η επεξεργασία αυτή όμως θα απαιτήσει τουλάχιστον δέκα ημέρες δουλειάς ακόμη από σήμερα. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 24 Ιουνίου, μία εβδομάδα δηλαδή μόλις πριν λήξει η διορία υποβολής των δηλώσεων. Λόγω των καθυστερήσεων, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει μια μικρή παράταση, ενδεχομένως μισού μηνός μόλις, αν και πληροφορίες θέλουν τελικά να η προθεσμία να παρατείνεται με επόμενες αποφάσεις σταδιακά έως τον Αύγουστο.

Και αν περαστούν όμως τα ποσά των καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι δεν θα αποφύγουν την ταλαιπωρία να ζητούν βεβαιώσεις από τις τράπεζες. Οι «μικρές» τράπεζες δεν θα στείλουν στοιχεία το υπουργείο, άρα πρέπει να τα συμπληρώσουν μόνοι τους οι υπόχρεοι. Αλλά και οι όλοι οι υπόλοιποι που θα δουν κάποιο ποσό να αναγράφεται στη φορολογική τους δήλωση, οφείλουν να διασταυρώσουν αν αυτά είναι τα πραγματικά ποσά. Σε περίπτωση λάθους αναγραφής, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο αν τα ποσά ξεπερνούν τα αληθή, ή θα είναι έκθετοι σε μελλοντικό έλεγχο ή διασταύρωση αν είναι μικρότερα.

Όσοι πάντως είναι σίγουροι πως δεν έχουν τόκους άνω των 250 ευρώ (πχ μισθοσυντήρητοι που κάνουν ανάληψη ολόκληρου του ποσού μόλις πληρωθούν) δεν χρειάζεται να αναζητήσουν βεβαιώσεις για μικροποσά, εφόσον φυσικά διαπιστώσουν πως δεν αναγράφεται το σχετικό «κουτάκι» του Ε1 (κωδικοί 659-660) παραμένουν κενά από το υπουργείο Οικονομικών. Αν δουν όμως κάποιο ποσό να αναγράφεται, θα πρέπει να το διορθώσουν.

Πηγή: newmoney.gr

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ