Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Από… αφρόψαρα «καρχαρίες» και διακινητές ναρκωτικών μέσα από τον Κορυδαλλό!

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Ο «Ανδρέας», ο «μικρός», η «καφετζού», ο «Σω» και ο «μάστορας» ήταν μερικά από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που, από τις πιάτσες των τοξικομανών όπου σύχναζαν για πολλά χρόνια, έγιναν έμποροι ναρκωτικών ουσιών οι οποίοι διακινούσαν καθημερινά μεγάλες ποσότητες, ακόμα και μέσα από τη φυλακή.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία αλλά και διαλόγους που είχαν τα μέλη. Επίσης, τους προβληματισμούς αξιωματικών της Δίωξης Ναρκωτικών που βλέπουν ότι «μικρά ψάρια» έγιναν σε μικρό χρονικό διάστημα «μεγαλοκαρχαρίες» που κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως στη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς τα περίπου 12 κιλά ηρωίνης θα απέφεραν κέρδος που θα άγγιζε τις 350.000 ευρώ!
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στα γραφεία της Δίωξης Ναρκωτικών, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έφτασε μια πληροφορία που έλεγε ότι κάποιος «Σωτήρης» διακινεί ποσότητες ναρκωτικών σε τοξικομανείς στην Αθήνα. Όταν εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του, και τέθηκε υπό παρακολούθηση, οι Αρχές βρήκαν και τον βασικό προμηθευτή του, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «μικρός». Και οι δύο είχαν συλληφθεί πολλές φορές για διακίνηση ναρκωτικών, που όπως φάνηκε δεν σταμάτησαν ποτέ να κάνουν.
Οι αστυνομικοί έθεσαν υπό επιτήρηση το διαμέρισμα του «μικρού» στο Παγκράτι και πολύ γρήγορα κατάλαβαν ότι ήταν ένα από τα βασικά σημεία διακίνησης και προμήθειας παράνομων ουσιών. «Στο σπίτι μετέβαιναν καθημερινά άτομα όπου εισέρχονταν για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αποχωρούσαν προς διάφορες κατευθύνσεις διατηρώντας μέτρα προφύλαξης, ενώ όταν έφταναν στην πολυκατοικία τηλεφωνούσαν σε μέλος του κυκλώματος για να το ενημερώσουν ότι έφτασαν προκειμένου να τους ανοίξει την κυρία είσοδο… Όταν το συγκεκριμένο μέλος έλειπε ή ήταν απασχολημένο, το τηλέφωνο το χρησιμοποιούσε η σύζυγός του, η οποία συνομιλούσε με τους πελάτες και τους έλεγε ότι θα τους έδινε αυτή τις ποσότητες ηρωίνης που ζητούσαν». Χαρακτηριστικός είναι ένας από τους διαλόγους που είχε ο «μικρός» και ταυτόχρονα «υπαρχηγός» της οργάνωσης με έναν πελάτη. Επειδή όμως ο 58χρονος δεν μπορούσε να τον εξυπηρετήσει, αυτόν τον ρόλο θα αναλάμβανε η 38χρονη σύντροφός του.
Διάλογοι
– ΠΕΛΑΤΗΣ: Σωτήρη; Έλα, σε πόσο θα είσαι σπίτι να ξεκινήσω;
– «ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ»: Όχι, ρε, δεν έχω πάει ακόμα, θα σε πάρω εγώ σου λέω. Θες να πας στη Βάσω;
– ΠΕΛΑΤΗΣ: Ναι, πάω στη Βάσω, αλλά πώς να με ανοίξει;
– «ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ»: Το τηλέφωνό της το ξέρεις; Όπως είναι το δικό μου, μόνο που λήγει σε 53.
– ΠΕΛΑΤΗΣ: Άχα… Να σου δώσω το εικοσάρικο για το…
Για να ανέβει όμως κάποιος στο διαμέρισμα υπήρχε συγκεκριμένος τρόπος, όπως φαίνεται και σε διάλογο που είχε ο «μικρός» με τη σύντροφό του. Έπρεπε να χτυπήσει το κουδούνι, αφού είχε υπάρξει νωρίτερα συνεννόηση, και έτσι να ανοίξει η πόρτα.
– «ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ»: Έλα, ρε, το κινητό γιατί το έχεις κλειστό;
– ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ: Το μήνυμα;
– «ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ»: Το κινητό γιατί δεν το έχεις ανοιχτό;
– ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ: Ανοιχτό είναι.
– «ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ»: Ε, πώς είναι ανοιχτό, αφού σε πήρε η Γιάννα από κάτω και δεν το σηκώνεις. Άνοιξε να ανέβει.
Ήταν τέτοιο το θράσος τους που δεν δίσταζαν να κάνουν αγοραπωλησίες ακόμα και σε νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια νοσηλείας κάποιου μέλους.
– ΠΕΛΑΤΗΣ: Σπίτι είμαι τώρα, ετοιμάζομαι και έρχομαι.
– «ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ»: Ναι, δεν είμαι σπίτι όμως.
– ΠΕΛΑΤΗΣ: Α, δεν είσαι σπίτι εσύ;
– «ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ»: Δεν είμαι σπίτι, είμαι στο νοσοκομείο. Θα έρθεις από εδώ, έχω μαζί μου.
– ΠΕΛΑΤΗΣ: Ωραία, πού είναι, σε ποιο νοσοκομείο είσαι να έρθω από εκεί;
– «ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ»: Ερυθρό Σταυρό.
– ΠΕΛΑΤΗΣ: Ερυθρό Σταυρό, ωραία μόλις φτάσω σε παίρνω τηλέφωνο.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν στις μεταξύ τους επικοινωνίες κωδικές ονομασίες θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μη γίνονται εύκολα κατανοητά όσα συζητούν. Συγκεκριμένα, την κρυψώνα των παράνομων ουσιών την αποκαλούσαν «καφέ» και τα ναρκωτικά που έκρυβαν εκεί «μωρά». Η ηρωίνη ήταν το «βιβλίο», το «φαγητό», ο «καφές», τα «μηλαράκια», ο «χυμός».
Τα γραμμάρια της παράνομης ουσίας τα αποκαλούσαν «παγωτά» και όταν αναφέρονταν στην τιμή της έλεγαν «κοινόχρηστα». Η κοκαΐνη ήταν το «άσπρο» και τα γραμμάρια τα «κυβικά», ενώ η ινδική κάνναβη ήταν η «πρασινάδα». Οι υπόλοιπες παράνομες ουσίες όπως η μεθαδόνη ήταν η «μεθ» ή αλλιώς «μπουκάλι», ενώ αναφερόμενοι στα ηρεμιστικά χάπια έλεγαν «γλώσσες» ή «πράσινα». Ο «φάκελος» ήταν η τυποποιημένη συσκευασία ναρκωτικού και τους αστυνομικούς τους αποκαλούσαν «τσέους».
Έφοδος
Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν έφοδο στις φυλακές Κορυδαλλού και για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά εννέα άτομα, οκτώ εκ των οποίων μέλη της οργάνωσης. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα μέλη, τρία εκ των οποίων τυγχάνουν έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας για όμοια αδικήματα. Πιστοποιήθηκαν περισσότερες από 150 περιπτώσεις αγοραπωλησιών ναρκωτικών, τα οποία διακινούνταν προς 16-20 ευρώ ανά γραμμάριο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 47χρονου φερόμενου αρχηγού, ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στην «Μ» υποστήριξε ότι «το διαβιβαστικό της Αστυνομίας το μόνο που αναφέρει για τον εντολέα μου, πρώτο κατηγορούμενο, είναι κάποιες συνομιλίες με έναν συγκατηγορούμενό του, χωρίς επαρκή στοιχεία ποινικού ενδιαφέροντος! Η απόδοση ρόλου σε εκείνον ως ‘‘αρχηγού’’ σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με υλικό της δικογραφίας! Η μοναδική του εμπλοκή είναι εκείνη της διακίνησης ναρκωτικών μεταξύ τοξικομανών!
Είναι από ετών πολυτοξικομανής». Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή όλα τα μέλη της οργάνωσης, πλην ενός, προφυλακίστηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ