Πενήντα χρόνια πριν, o Themi Adams (Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος – ομογενής από την Αυστραλία) ήταν στη σκηνή με τους Rolling Stones. Τώρα, σε ηλικία 69 ετών είναι Ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σιέρα Λεόνε που μαστίζεται από την επιδημία του Ebola.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά μεγάλωσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Κέρδισε μια υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, όπου ξεκίνησε για το πτυχίο
Bachelor of Commerce το 1964.
Παράλληλα με τη φοιτητική ζωή του, άρχισε σιγά-σιγά μια διαφαινόμενη λαμπρή καριέρα στο χώρο της μουσικής. Επηρεαζόμενος από τη μουσική των Beatles και τους Rolling Stones, ίδρυσε το συγκρότημα “The Flies”.
Όσον αφορά τις απόψεις του σχετικά με τη θρησκεία και το Θεό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πάτερ Θέμη λέει: Όπως κάθε «γνήσιος ριζοσπαστικός», πίστευα ότι δεν υπήρχε Θεός.
Στα 18 του λοιπόν, δήλωνε άθεος και μαρξιστής, πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις για τον πόλεμο του Βιετνάμ και ήταν μέλος ενός από τα πιο θρυλικά ροκ σχήματα της Αυστραλίας.
Έκαναν συναυλίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με πάντοτε γεμάτες τις αίθουσες.
Το αποκορύφωμα ήταν όταν κλήθηκαν να παίξουν με τους Rolling Stones στην πρώτη τους περιοδεία στην Αυστραλία το 1965, στο Palace Theatre στη Μελβούρνη.
Μπορείτε να δείτε 2 live tracks του συγκροτήματος την εποχή μου μεσουρανούσαν στην Αυστραλία :
Κατά τη διάρκεια αυτών των Rock n Roll ετών, ο πάτερ Θέμη είχε αυτό που περιγράφει ως «μυστικιστική εμπειρία”, όπου ο ίδιος πιστεύει ότι είδε τον Ιησού. Άρχισε τότε μια νέα ζωή. Σε ηλικία 21 ετών, εγκατέλειψε τα πάντα – ακαδημαϊκή καριέρα, τίτλους, φιλοδοξίες, όνειρα. Διέκοψε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και στράφηκε στη Θεολογία. Έλαβε το πτυχίο του από την Καθολική θεολογική σχολή Corpus Christi. Στη συνέχεια, σπούδασε στο κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής στη Βοστώνη. Παράλληλα σπούδασε Εβραϊκά και Αρχαία Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έλαβε το διδακτορικό του στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον και επέστρεψε στην Αυστραλία, όπου, από το 1988 μέχρι το 1998, δίδαξε θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Το 1999 μετέβη στην Κένυα ως διάκονος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης. Εκεί ίδρυσε το Κολλέγιο της Ορθόδοξης Διδασκαλίας της Αφρικής.
Το επόμενο βήμα στην τεράστια επιχείρηση της αποστολής ήταν να βοηθησει τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και του δημοτικού σχολείου, καθώς και το γυναικείο πληθυσμό που υποφέρει από τη φτώχεια.
Από την Κένυα, το 2007, ανατέθηκε στον πάτερ Θέμη Αδαμόπουλο, να πάει στη Δυτική Αφρική, στη Σιέρα Λεόνε. Υπήρχε ένας εμφύλιος πόλεμος που διαρκούσε δώδεκα χρόνια, ο οποίος είχε καταστρέψει τον τόπο, και έχει αφήσει τις πιο τρομακτικές σκηνές. Παιδιά ακρωτηριασμένα, πρόσωπα παραμορφωμένα. Ο θάνατος είναι μέρος της καθημερινής ζωής τους. Το ζει εκεί δίπλα τους και μεταξύ τους.
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να μάθετε περισσότερα για τη Σιέρα Λεόνε, ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.
Εκεί έχτισε ένα χωριό για 100 άτομα με ειδικές ανάγκες που ζητιάνευαν στους δρόμους. Συνέχισε με τη δημιουργία της εκκλησίας του Αγίου Μωυσή, και παράλληλα έφτιαξε ένα σχολείο ειδίκευσης στην ξυλουργική και το ράψιμο, σπίτια, μια κλινική, και ένα σχολείο στο Freetown, πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, για 1.200 παιδιά που έχει 60 καθηγητές.
Το επόμενο βήμα του ήταν να παρέχει τεχνητά μέλη σε ανάπηρα παιδιά.
«Είναι το πιο φρικτό θέαμα, τα πιο τραγικά θύματα του πολέμου. Μέχρι το επόμενο έτος ελπίζω να ανοίξει μια κλινική όπου θα παρέχονται τεχνητά χέρια και πόδια για χιλιάδες παιδιά και νέους για να τους δώσει μια νέα ζωή και να επιστρέψει πίσω σε αυτούς την αξιοπρέπειά τους. Σήμερα ζητιανεύουν και παρενοχλούνται από την αστυνομία”, θα πει σε συνέντευξή του.
Αυτό το μεγάλο έργο υποστηρίζεται οικονομικά από δύο μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Αυστραλία, και από μία Χριστιανική αδελφότητα στην Ελλάδα.
Από την έναρξή του, το ιεραποστολικό έργο του πατέρα Θέμη στη Σιέρα Λεόνε ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αλλά τώρα τα συστημικά προβλήματα της ανάκτησης από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, τη φτώχεια και την άγνοια έχουν μεγεθυνθεί από μια τρομακτική κρίση για την υγεία.
Ο πατέρας Θέμη, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή του Έμπολα, αλλά, δυστυχώς, οι προειδοποιήσεις του και οι προειδοποιήσεις άλλων αρχικά δεν ελήφθησαν αρκετά σοβαρά υπόψη. Τώρα, σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές αρχές, η επιδημία Έμπολα είναι εκτός ελέγχου.
Σε συνέντευξη από την κατοικία του στην Freetown, ο Πατέρας Θέμη είπε: “Αυτή είναι η χειρότερη περίοδος της κρίσης. Ελπίζω ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θα μειωθεί η επιδημία, αλλά τώρα είμαστε στο χειρότερο μέρος της καταιγίδας. Οι νοσοκόμες και οι γιατροί έχουν τρέξει μακριά από τα νοσοκομεία. Υπάρχουν πολύ λίγες κλινικές οι οποίες για να παρέχουν κάθε είδους ιατρική περίθαλψη ζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η καθημερινή ζωή έχει γίνει πολύ δύσκολη. Όλοι πρέπει να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους σε νερό με χλώριο. Ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν το πρόσωπο που μιλάς έχει τον ιό αλλά δεν παρουσιάζει συμπτώματα ακόμη. Η χώρα έχει περιπέσει σε αδράνεια. Πλήθη δεν επιτρέπεται να συγκεντρωθούν. Είναι σαν μια εμπόλεμη κατάσταση. ”
Παρά τις εκκλήσεις πολλών φίλων και υποστηρικτών του να φύγει από τη Σιέρα Λεόνε και να επιστρέψει στην ασφάλεια της Αυστραλίας, ο πατέρας Θέμη έμεινε στο ρητό, «Ο Κύριός μας Ιησούς δίδαξε ότι ο βοσκός του κοπαδιού δεν τρέχει μακριά όταν δει τον κίνδυνο ή όταν προσεγγίσει εχθρός αλλά παραμένει να προστατεύσει τα πρόβατα”.
“Κατά συνέπεια, η φυσική θέση μου για τους επόμενους μήνες, ή εφόσον η περίοδος έκτακτης ανάγκης παραμένει, είναι εδώ στη Σιέρα Λεόνε.”