Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Από επαγγελματική εξουθένωση υποφέρουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Από επαγγελματική εξουθένωση υποφέρει το 41,7% των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από έρευνα με τίτλο «Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας και ασφάλεια ασθενών», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Επαγγελματική εξουθένωση και οργάνωση νοσοκομείων», στο οποίο μετέχουν ως εταίροι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η επαγγελματική εξουθένωση συνδέεται άμεσα με ιατρική λάθη, κακή απόδοση και ανθυγιεινές συνήθειες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά εξουθένωσης είναι πολύ υψηλά στους ειδικευόμενους γιατρούς(49,1%), ενώ από τους γιατρούς των νοσοκομείων που υποφέρουν από εξουθένωση, οι δύο στους τρεις (63,6%) είναι γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά στις ειδικότητες, περισσότεροι επιβαρυμένοι φαίνεται πως είναι οι παιδίατροι, ενώ ακολουθούν οι αναισθησιολόγοι, οι χειρουργοί και οι παθολόγοι. Σημειώνεται επίσης, πως το 31,8% συνολικά των ιατρών εμφανίζουν συναισθηματική εξάντληση.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αποφασίστηκε η σύσταση Κέντρου Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας, στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Το Κέντρο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί στις αρχές του 2015 θα διαθέτει τηλεφωνική γραμμή για την υποστήριξη γιατρών από όλη την Ελλάδα.

Στόχος του θα είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης στους γιατρούς, η προάσπιση της υγείας, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας υγείας των ασθενών, καθώς και η πρόληψη των ιατρικών λαθών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ