Να συμφωνήσουμε εξαρχής σε κάποια δεδομένα: το βιβλίο του Παντελή Περιβολάρη «Η “Αλλαγή” και η αλλαγή στο Κυπριακό, Ανδρέας Παπανδρέου και Κύπρος 1981-1989» είναι καλογραμμένο. Το είπε, άλλωστε, κατά την παρουσίαση ο τέως υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος.
«Μας πηγαίνει μία πολύ όμορφη βόλτα το βιβλίο του Παντελή Περιβολάρη και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι καλογραμμένο», υποστήριξε πριν τονίσει το «βάθος και την αγάπη» του συναδέλφου μας για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Επίσης, να συμφωνήσουμε ότι φωτίζει άγνωστες πτυχές όσων διαδραματίστηκαν γύρω από το Κυπριακό μετά την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, αλλά και πριν από την επταετία της χούντας. Την πρώτη παράμετρο υπογράμμισε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. «Θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να το διαβάσει κάποιος που θέλει να εντρυφήσει και να πάει σε βάθος και κάποιος που απλά θέλει να ενημερωθεί και να έχει μια γνώση, ως μια αρχή για περαιτέρω αναζητήσεις και προβληματισμούς», είπε για ένα σημαντικό εθνικό θέμα. «Είναι πολύ μεγάλο θέμα το Κυπριακό και καθορίζει τα πάντα. Καθορίζει πράγματα και στην εξωτερική και στην εσωτερική μας πολιτική, που πολλές φορές δεν μπορούμε να τα φανταστούμε», εξήγησε ο υποψήφιος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την άλλη παράμετρο την ανέδειξε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τομεάρχης Εξωτερικών στο ΠΑΣΟΚ έως πρόσφατα και από τους τυχερούς που γνώρισαν προσωπικά τον ιδρυτή του Κινήματος.
«Το κοντινότερο στις ανάγκες του κυπριακού Ελληνισμού σχέδιο, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν απέναντι σε αυτό, συντονίστηκε με τον Μακάριο στην άρνηση αυτή και, όπως μας λέει ο Παντελής Περιβολάρης, ο αμφίθυμος Γεώργιος Παπανδρέου, για εμένα από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς, πείστηκε να το απορρίψει», ανέφερε ο τέως υπουργός.
Εν κατακλείδι, το συγγραφικό εγχείρημα του Παντελή Περιβολάρη έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να ταξιδέψει και να προσθέσει πολλά λιθαράκια γνώσης ακόμα και σε όσους έχουν ασχοληθεί με την εξωτερική πολιτική.
Η κατάμεστη αίθουσα του «Ιανού» επιβεβαίωσε την αποδοχή του βιβλίου και δικαίωσε τις εκδόσεις Παπαζήση. Ο συντονισμός της συζήτησης από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, πρόσθεσε άλλο ένα αστέρι στην πρώτη συγγραφική δουλειά του Παντελή Περιβολάρη, του συναδέλφου μας εδώ στην «Μπαμ», του συνοδοιπόρου μας, του συναγωνιστή. Όπως αποτέλεσε ακόμα μία επιδοκιμασία από τον επιστημονικό κόσμο της χώρας η παρουσία του καθηγητή Πανεπιστημίου Αντώνη Κλάψη, ενώ μέσω του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκου Κενεβέζου έγινε αντιληπτή η απήχηση του βιβλίου και στους Ελληνοκύπριους.
Το είπε, άλλωστε, ξεκάθαρα. «Όταν διάβασα τον τίτλο του βιβλίου ήταν αναπόφευκτο, ό,τι και να είχα αυτή την ημέρα, να μεριμνήσω να είμαι σε αυτή την εκδήλωση». Από τα λόγια του προκύπτει και το πιο σημαντικό συμπέρασμα. Όποιος δει τον τίτλο, θα διαβάσει όλο το βιβλίο! Και μόνο ότι ενώθηκαν εκπρόσωποι απ’ όλα τα κόμματα εξουσίας, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας και του δημοσιογραφικού κόσμου, είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα ποιότητας για τη δουλειά του Παντελή.