Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Aπό την έδρα της NASA άρχισε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ

Aπό την έδρα της NASA άρχισε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ.  Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί τη δεύτερη κρατική επίσκεψή του εκεί αφότου ανέλαβε καθήκοντα, το 2007. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συζήτησή του με τον Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, όπου θα θιγούν τα θέματα τριβής ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σειρά από ζητήματα, από την οικονομία μέχρι το Ουκρανικό και το Κινεζικό.

Πάντως, οι πρώτες ειδήσεις ήρθαν από τη NASA. Ο Μακρόν επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ μαζί με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Όπως δήλωσε η ίδια, το περιεχόμενο της μεταξύ τους συζήτησης αφορούσε τη διαστημική συνεργασία υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ως γνωστόν, η Χάρις και ο Μακρόν είχαν ανακοινώσει τη νέα διαστημική συνεργασία ΗΠΑ και Γαλλίας στο Παρίσι πριν από έναν χρόνο.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι το Διάστημα αντιπροσωπεύει «ένα νέο πεδίο σύγκρουσης» και ότι είναι σημαντικό για τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν ώστε να καθοριστούν οι σχετικοί κανόνες. Προσέθεσε ότι και αυτή η συνεργασία των δύο κρατών εδράζεται στις κοινές αντιλήψεις τους για τον ρόλο της επιστήμης και για τις δημοκρατικές αξίες. Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε στα αγγλικά και υπογράμμισε ότι «στο Διάστημα έχουμε τρελούς παίκτες και αδίστακτα κράτη, όπως και νέου τύπου επιθέσεις, υβριδικές».

Κατά τα λοιπά, στον Λευκό Οίκο αναμένουν τον Μακρόν φιλοφρονητικά, ως τον παλαιότερο σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά και ρεαλιστικά, καθώς του αναγνωρίζουν εποικοδομητική διεθνή κινητικότητα μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών του, που τον κατέστησαν πρωταγωνιστή των προσπαθειών επίλυσης κρίσεων. Ωστόσο, τα αγκάθια υπάρχουν.

Οι Ευρωπαίοι μουρμουρίζουν, γκρινιάζουν και αποδίδουν στις αμερικανικές κινήσεις, τόσο την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου όσο και τον προστατευτισμό στο εμπόριο. Στο στόχαστρό τους βάζουν τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό εικάζεται από τους αναλυτές ότι αναπόφευκτα θα υπάρξουν κάποιες τριβές στο Ουκρανικό και κυρίως στο Κινεζικό.

Πάντως, μάλλον έχουμε απομακρυνθεί από την περίοδο των σφοδρών γαλλο-αμερικανικών εντάσεων που σχετίζονται με τις δηλώσεις του Μακρόν για το ΝΑΤΟ («εγκεφαλικό νεκρό») και με το χαμένο γαλλο-αυστραλιανό deal εξαιτίας της τριμερούς συμφωνίας του Ειρηνικού AUKUS (Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ). Τότε, όταν οι Αμερικανοί κατάφεραν να πουλήσουν στους Αυστραλούς τα δικά τους υποβρύχια, ο Μακρόν είχε εξοργιστεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να εκφράσει στον Μπάιντεν τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τον αντιπληθωριστικό νόμο του. Στο Ουκρανικό εκτιμάται ότι θα υπάρξει σύγκλιση όσον αφορά τη βοήθεια προς τον Ζελένσκι – όχι μόνο τη στρατιωτική, αλλά και εκείνη σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγικών γεννητριών.

Η Γαλλία φιλοξενεί σχετική διεθνή διάσκεψη στις 13 Δεκεμβρίου. Ως προς την Κίνα, θα διχογνωμήσουν. Αν και οι δυο πρόεδροι συναντήθηκαν με τον κινέζο ομόλογό τους Σι Τζινπίνγκ προ δύο εβδομάδων στο Μπαλί, είναι σαφές ότι υπάρχει διάσταση απόψεων. Ο Μακρόν διερευνά έναν «τρίτο δρόμο» στις σχέσεις της Δύσης με την Κίνα, ούτε συγκρουσιακό ούτε απερίσκεπτο, την ίδια ώρα που ο Μπάιντεν προτρέπει τους ηγέτες των ΝΑΤΟϊκών χωρών να αντισταθούν στον αυταρχισμό της Κίνας και στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της. Οι Αμερικανοί θα επιμείνουν, ωστόσο, στην εξεύρεση λύσης στην κατεύθυνση της μίας και μοναδικής γραμμής της Δύσης απέναντι στο Πεκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιζ Τρας και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν για εμβάθυνση της συνεργασίας Βρετανίας – Γαλλίας

Εμανουέλ Μακρόν: «H Γαλλία δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ τη Χώρα των Κέδρων να χαθεί»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ