Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Από τις εκλογές στις Belharra και στα Rafale για τον Αλέξη Τσίπρα είναι μία λέξη δρόμος

«Εκλογές, για να σωθούν ζωές» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στο Kontra. Για άλλη μία φορά το τελευταίο τρίμηνο, ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εν μέσω πανδημίας, αλλά χωρίς να εξηγεί πώς και πότε θα σώσει τις ανθρώπινες ζωές. Κυρίως, όμως, δεν μας λέει ξεκάθαρα γιατί δεν ζήτησε εκλογές από την αρχή της πανδημίας ή έστω μετά την πρώτη καραντίνα, από τη στιγμή που είχε την τεχνογνωσία να περιορίσει τα θύματα του κορωνοϊού.

Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας επαναλάμβανε το ίδιο μονότονα ότι δεν είχε πρόθεση να στήσει προεκλογικά παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών που δοκιμάζονταν από την πανδημία. Το έλεγε εγγράφως, όπως έπραξε στην «Καθημερινή της Κυριακής» τον Ιούνιο του 2020.

«∆εν τις φοβάμαι, θεωρώ όμως, και γι’ αυτό δεν τις ζητάω, ότι ενώ ακόμη δεν έχει τελειώσει η πανδημία, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έχουμε δεύτερο κύμα. ∆εν μπορείς να προκαλείς πολιτικές εξελίξεις, που θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια. Φρονώ ότι εκλογές εν µέσω πανδημίας θα ήταν μια τυχοδιωκτική κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη. Θα έπρεπε να φοβάται ο ίδιος μια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχε τεράστια ζημιά από την επιλογή και μόνο. Εγώ δεν έχω ούτε κάτι να φοβηθώ ούτε κάτι να αποδείξω» είχε πει σε εκείνη τη συνέντευξή του.

Το επανέλαβε και λίγες ημέρες αργότερα. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς και, μάλιστα, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τι άλλαξε

«Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε η πανδημία θα είχα ζητήσει ήδη εκλογές» είχε απαντήσει στο σχετικό ερώτημα. «Σε μια στιγμή κρίσης δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης» συμπλήρωσε άμεσα και διερωτήθηκε: «Όταν ο πολίτης βιώνει ανασφάλεια για τη ζωή του (κρούσματα, κρεβάτια ΜΕΘ) πώς μπορώ να ζητήσω εκλογές;».

Τι άλλαξε από τότε και ζητάει τώρα εκλογές; Έχουμε χιλιάδες κρούσματα. Κατά την άποψη του Αλέξη Τσίπρα και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ, στερούμαστε κρεβάτια στα νοσοκομεία και ΜΕΘ. Πώς, λοιπόν, ζητάει τώρα εκλογές;

Επιμένουμε, όμως, ότι δεν μας εξηγεί ο τέως πρωθυπουργός το σχέδιό του. Πώς θα σώσει τις ζωές; Εμείς να τον εμπιστευθούμε. Αλλά πού θα στηριχθούμε; Στο πλάνο του Παύλου Πολάκη, δηλαδή «μόνος μου και όλοι σας»;  Ή μήπως στο εναλλακτικό σχέδιο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τίτλο: «Κάθισα για φαγητό, ελάτε για έλεγχο»; Ας μας συγχωρέσουν στην Κουμουνδούρου, αλλά έτσι δεν σώζονται ζωές.

Αντίθετα αναδεικνύεται το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο βοσκός. Αντί να ελέγχει εκείνος το μαντρί, άφησε το τσομπανόσκυλο να κάνει τη δουλειά. Μόνο που το τετράποδο, αντί να ασχολείται με το κοπάδι, νοιάζεται μόνο για να κάνει επίδειξη ρώμης και έντασης στο γάβγισμα. Όχι, όμως, μέσα στο μαντρί, αλλά έξω από αυτό.

Πώς, όμως, να ελέγξει ο Τσίπρας τον Πολάκη, όταν δεν έχει αυτοέλεγχο;

«Εγώ ως πρωθυπουργός άκουγα τις εισηγήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι αναβαθμίσαμε τα F-16. Και το επόμενο στάδιο ήταν η σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και η δυνατότητα προμήθειας φρεγατών Belharra. Οι φρεγάτες Belharra δεν είναι ότι σώνει και καλά πρέπει να τις πάρουμε από τη Γαλλία, αλλά είναι ο τύπος των φρεγατών που έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν στις ανοιχτές θάλασσες, με ανθυποβρυχιακή υποστήριξη και αεράμυνα αποτελεσματική.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά ακολούθησε αυτόν τον σχεδιασμό και του είπαμε μπράβο. Ξαφνικά, σε μια νύχτα ναυάγησε αυτός ο σχεδιασμός. Και ενώ ήταν σε συζητήσεις για τις φρεγάτες και την αμυντική συμφωνία, ξαφνικά εκεί που περιμέναμε φρεγάτες, έβγαλαν φτερά και έγιναν Rafale! Και η αμυντική συμφωνία πέταξε! Τον ρώτησα γιατί το κάνεις αυτό και μου είπε ότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα λόγω της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά. Μου είπε ψέματα όμως…

Καταψήφισε

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα αεροσκάφη Rafale, διότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μου λέει ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο όπλο. Αν μου έλεγε η άλλη πλευρά ότι θα πάρουμε και Rafale, αλλά θα επιμείνουμε και σε φρεγάτες όπως οι Belharra, όχι κατ’ ανάγκην τις συγκεκριμένες, επαναλαμβάνω δεν μπαίνω εγώ σε αυτή τη συζήτηση, αλλά εν πάση περιπτώσει θα εξασφάλιζαν και μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία!» είχε πει τον Δεκέμβριο του 2020 στην ιστοσελίδα Μilitaire. Έπειτα πήγε στη Βουλή και καταψήφισε τη συμφωνία. Και μετά ζήτησε εξηγήσεις επειδή δεν τον κάλεσαν στην υποδοχή των Rafale, που εκείνος είχε απορρίψει! Από κοντά, βέβαια, και ο εξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας. Με το σύστημα «ΟΦΑ», όμως, δεν σώζονται ζωές. Ούτε προστατεύεται η εθνική κυριαρχία της χώρας. Πώς περιμένουμε μετά από το τσομπανόσκυλο να κάνει σωστά τη δουλειά του; Αφού και ο βοσκός το ’χει ρίξει στο… σορολόπ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΑΟΣ και δικαιολογίες στην Αττική Οδό

ΧΑΟΣ και δικαιολογίες στην Αττική Οδό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ