Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Από τις πιο γερασμένες χώρες η Ελλάδα (έρευνα)

Σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat για την αναλογία μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών και των νεότερων.

Το περσινό έτος για κάθε Έλληνα 65 ετών και άνω, που συνήθως είναι συνταξιούχος, υπήρχαν μόλις τρεις που ήταν σε ηλικίες εργασίας, δηλαδή 15 έως 64 ετών, με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 33,6%.

Πρόκειται για τον δεύτερο χειρότερο λόγο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελαφρά καλύτερα από την ουραγό Ιταλία (34,8%) και οριακά χειρότερα από την τρίτη Φινλανδία (33,2%). Αναλογίες άνω του 32% καταγράφηκαν επίσης στην Πορτογαλία και στην Γερμανία.

Στην άλλη άκρη του φάσματος βρέθηκαν το Λουξεμβούργο (20,5%), η Ιρλανδία (20,7%), η Σλοβακία (21,5%) και η Κύπρος (22,8%).

Τα στοιχεία της Eurostat, που έρχονται στον απόηχο προειδοποίησης από την ΕΚΤ για τον δημογραφικό κίνδυνο, ουσιαστικά καταδεικνύουν το ασφαλιστικό βάρος που επωμίζονται οι νεότεροι καθώς η ηλικιακή πλάστιγγα γέρνει προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Η σταδιακά όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση των νεότερων φαίνεται από το γεγονός ότι η αναλογία μεταξύ των δύο ηλικιακών κατηγοριών στην χώρα μας έχει επιδεινωθεί κατά 9,7 μονάδες σε βάθος 20ετιας. Με άλλα λόγια, το 1997 για κάθε άτομο άνω των 65 υπήρχαν σχεδόν πέντε 15 έως 64 ετών.

Το πρόβλημα πάντως επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη, καθότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες η αναλογία χειροτέρεψε σε όλες τις χώρες της Ένωσης, με μοναδική εξαίρεση το Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού διατηρεί στο προσκήνιο τις συστάσεις για σταδιακή επέκταση του εργασιακού βίου, κάτι που επισήμανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του στις αρχές Απριλίου.

ΠΗΓΗ: skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ