Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αποχωρεί και η Ρωσία από την συμφωνία “Ανοιχτοί Ουρανοί” μετά τις ΗΠΑ

Την αποχώρησή της από τη συμφωνία Ανοιχτοί Ουρανοί (Open Skies), μια συνθήκη που επιτρέπει την πραγματοποίηση άοπλων πτήσεων επιτήρησης πάνω από τις χώρες μέλη, θα ανακοινώσει τις ερχόμενες ημέρες η Ρωσία σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant που επικαλείται μη κατονομαζόμενες επίσημες πηγές.

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη συνθήκη έξι μήνες αφότου ενημέρωσε άλλες χώρες μέλη ότι θα εξέλθει από αυτήν, εκτός εάν στο μεταξύ αλλάξει γνώμη, ανέφερε η Kommersant.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν τον Νοέμβριο από τη συνθήκη ελέγχου και επαλήθευσης των εξοπλισμών κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει. Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη Ανοικτού Ουρανού, λόγω φερόμενων παραβιάσεων από τη Ρωσία. Σε απάντηση του , ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο είχε δηλώσει πως, δεν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ τερμάτισαν επίσημα τη συμμετοχή τους στη συνθήκη στις 22 Νοεμβρίου. Από τότε η Μόσχα ζήτησε επανειλημμένως από τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας, να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να συμμορφωθούν με όλες τις διατάξεις της και να παράσχουν νομικές εγγυήσεις για την εμπιστευτικότητα των δεδομένων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια πτήσεων παρατήρησης. Ωστόσο, η Ρωσία δεν έλαβε ποτέ τέτοιες εγγυήσεις. Σύμφωνα με τον Ρώσο εκπρόσωπο της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία την κατέστησε μη βιώσιμη.

Ήδη η Γαλλία εξέφρασε τη λύπη αλλά και την ελπίδα πως η Ρωσία θα επανεξετάσει την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς, μέσω του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και η Βρετανία και η Γερμανία αντιδρούν στην απόφαση αυτή της Ρωσίας.

«Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για τη δήλωση της Ρωσίας, σχετικά με τα σχέδιά της να κινήσει σύντομα τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς, η οποία είναι ένας πυλώνας του συμβατικού συστήματος ελέγχου των όπλων, καθώς επίσης προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρό μας… Ελπίζουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα αναθεωρήσει την απόφασή της, η οποία υπονομεύει την ίδια τη συνθήκη και επιπλέον, τις προσπάθειές μας με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της συλλογικής μας ασφάλειας», δήλωσε ο Γάλλος εκπρόσωπος

Διαβάστε επίσης 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ