Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Αποχώρηση με καρφιά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Η ανώτατη κοινωνική λειτουργός Ευτέρπη Κουτζαμάνη μίλησε στους δημοσιογράφους,για την αποχώρηση της σήμερα από το σώμα μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας, με γραπτή της δήλωση άφησε αιχμές για προσπάθειες επηρεασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και καλεί τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να τις αποκρούσουν, παραμένοντας αταλάντευτα πιστοί στην προστασία της ανεξαρτησίας τους και στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

”Οι Θεσμοί δεν είναι αυτομάτως ισχυροί από μόνοι τους αλλά παίρνουν το ύψος των ανθρώπων που τους κουβαλούν στις πλάτες τους. Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να επισημάνω ότι θλίβομαι γιατί παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες που πλήττουν τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής. Απέναντι σ΄αυτά τα φαινόμενα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη και να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές και θα τις αποκρούουν ευχερώς εάν έχουν κάνει βίωμα τους την απονομή του δίκιου και εάν έχουν ταυτίσει την ψυχή τους και το είναι τους με την ανεξαρτησία τους ως δικαστικών λειτουργών”.

Η κ. Κουτζαμάνη, στην δήλωσή της, ευχαριστεί το σύνολο του Τύπου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για τον αντικειμενικό τρόπο κάλυψης των θεμάτων της δικαιοσύνης, και τονίζει, ότι η ίδια απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε συγκεκριμένα, αναληθή δημοσιεύματα για λόγους προστασίας της θεσμικής θέσης.

“Προτίμησα να μην απαντήσω, ούτε να στείλω εξώδικα, ούτε να υποβάλλω μηνύσεις, αλλά να σιωπήσω για να προστατεύσω το κύρος μου ως εισαγγελικής λειτουργού, διότι πιστεύω ότι το κύρος του δικαστικού λειτουργού δεν κατοχυρώνεται με μηνύσεις ή εξώδικα αλλά κατακτιέται από προσωπική στάση και πολιτεία του καθενός και δεν χαρίζεται ως δώρο από κατοχή μιας δημόσιας θέσης”.

Ενώ εξελισσόταν όλα αυτά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μανώλης Ρασιδάκης, έθεσε με διάταξη του στο αρχείο τις δύο αναφορές που είχε καταθέσει ο αντιεισαγγελέας Εφετών Γ. Αγγελής, καταγγέλλοντας την προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική εξέταση, ο κ. Αγγελής, αν και ήταν εκείνος που άνοιξε τον χορό των καταγγελιών, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στη δικαιοσύνη, δεν εμφανίστηκε στις επανειλημμένες κλήσεις του κ. Ρασιδάκη να καταθέσει ποιοι ήταν εκείνου που προσπάθησαν να τον χειραγωγήσουν.  Αντιθέτως, είχε ενημερώσει την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης  Νίκο Παρασκευόπουλο, αλλά και τον Αναπληρωτή  Υπουργό Δικαιοσύνης  Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ  η αναφορά του έφτασε μέχρι και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ανεξαρτήτως από την απόφαση του κ. Αγγελή , ο κ. Ρασιδάκης ως υποχρέωση του, κάλεσε και εξέτασε περίπου 20 δικαστικές και εισαγγελείς , οι οποίοι  είχαν σε διάφορα δικονομικά στάδια ασχοληθεί με κάποιο κομμάτι από την επίμαχη υπόθεση.

Με την διάταξή του, που αριθμεί 116 σελίδες, ο κ. Ρασιδάκης, καταλήγει, ότι οι καταγγελίες του συναδέλφου του δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και πως αυτές θίγουν την τιμή και την υπόληψη των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα όλοι όσοι πέρασαν τους μήνες που μεσολάβησαν από το γραφείο του ανώτατου εισαγγελέα, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση δήλωσαν κατηγορηματικά, ότι για καμία από τις υποθέσεις που χειρίστηκαν είτε αφορούσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του είτε άλλους δέχθηκαν από οποιονδήποτε εισαγγελικό η δικαστικό λειτουργό, και ειδικότερα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών οποιαδήποτε παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθεση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έδωσε ο Πολάκης για τις δηλώσεις σχετικά με τη Δικαιοσύνη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ