Η Μαρία Φέκτερ άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι οι ημέρες της στο υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας ίσως είναι μετρημένες — μια εξέλιξη η οποία, εάν επαληθευτεί, θα στερήσει το συμβούλιο των Eurogroup από μια πολιτικό η οποία είχε προκαλέσει πολλές φορές από αμηχανία ως οργή στους ομολόγους της με τις ωμές δημόσιες τοποθετήσεις της.
Στους διαδρόμους της βουλής στη Βιέννη εντείνεται η σεναριολογία περί του ότι η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, τον σχηματισμό της οποίας διαπραγματεύονται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της ιδίας της Φέκτερ και οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν θα συμπεριλαμβάνει την σκληρή πολιτικό, η οποία έχει παρομοιάσει στο παρελθόν τον εαυτό της με την Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες αν αυτή είναι η τελευταία φορά που λαμβάνει μέρος στο Eurogroup η Φέκτερ απάντησε «μπορεί». Η ίδια παρατήρησε ότι θα μπορούσε να λάβει μέρος στη σύνοδο του επόμενου μήνα, αν δεν έχει αναλάβει νέος υπουργός Οικονομικών.
Πάντως η Φέκτερ —η οποία είχε κάποτε αυτοχαρακτηριστεί «ο μόνος άντρας στην κυβέρνηση της Αυστρίας»— εμφανίστηκε να αποχαιρετά τα πεδία μάχης των Βρυξελλών. Ερωτηθείσα τι θα της λείψει, άρχισε να απαριθμεί: «οι συνάδελφοι, ναι· οι προσωπικές επαφές, ναι· το εξαιρετικό προσωπικό, ναι· η αναταραχή, καθόλου».
Η 57χρονη Φέκτερ έχει την φήμη ότι μιλάει ορθά κοφτά όταν οι άλλοι σιωπούν. Ο ανυπόκριτος τρόπος με τον οποίο εξέφραζε τη γνώμη της κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είχε κάνει πολλές φορές έξαλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών της Ιταλίας αλλά και ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup.
Είχε εξοργίσει τον πρώην πρόεδρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μονοπωλώντας μια ενημέρωση του Τύπου που είχε σχεδιάσει ο ίδιος, και κατόπιν έκανε χειρότερη την προσβολή δηλώνοντας ότι ο Γιούνκερ ήταν αναστατωμένος διότι είχε πέτρα στα νεφρά.
Η Φέκτερ, η οποία από την ενασχόλησή της με την αυτοδιοίκηση σε μια μικρή πόλη έφτασε να γίνει η ισχυρότερη γυναίκα στην Αυστρία, απέκτησε τη φήμη της χοντρόπετσης πολιτικού στην πορεία. «Σε μεταχειρίζονται πιο σκληρά επειδή είσαι γυναίκα από ό,τι θα μεταχειρίζονταν έναν οποιονδήποτε άνδρα, αλλά αυτό μπορώ να το αντιμετωπίσω», είχε πει σε μια συνέντευξή της στο Ρόιτερς πέρυσι.
Η ίδια έχει πει ότι θέλει να την θυμούνται επειδή αποκατέστησε την τάξη στα δημοσιονομικά της Αυστρίας, αναμόρφωσε το φορολογικό σύστημα και συνέβαλε στην σταθεροποίηση της ευρωζώνης. Το γεγονός ότι συναίνεσε στα δάνεια προς τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες της ευρωζώνης πάντως την έκανε μισητή στις τάξεις της αυστριακής ακροδεξιάς.
Πέρυσι, η Φέκτερ είχε πει ότι η Ιταλία είναι πιθανό να χρειαστεί ένα πρόγραμμα στήριξης λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού της, κάνοντας ένα σχόλιο που ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι είχε χαρακτηρίσει «απρεπές». Είχε επίσης υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια εφημερίδα του Μονάχου την είχε χαρακτηρίσει «κακιά μάγισσα» για τις χώρες του νότου. Αλλά ακόμη και οι πολιτικοί της αντίπαλοι παραδέχονται ότι η Φέκτερ έχει την ικανότητα να κατανοεί περίπλοκα θέματα, να τα απογυμνώνει από τις τεχνικές λεπτομέρειες, και να τα παρουσιάσει με απλό και σαφή τρόπο, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στα μέσα ενημέρωσης.