Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αποκάλυψη: Αδιάβαστος (πάλι) ο Κούγιας και στο θέμα κεταμίνης – μιδαζολάμης

Σε σωρεία «λαθών», τα οποία αποδεικνύουν ότι ο τέταρτος κατά σειρά συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου ήταν εντελώς αδιάβαστος ή ηθελημένα παραποίησε την επιστημονική πραγματικότητα, υπέπεσε κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ο Αλέξης Κούγιας.

Του Πέτρου Κουσουλού


Οι ιστορικές ανακρίβειες της αγόρευσης του συνηγόρου της κατηγορουμένης από την Πάτρα!


Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» δημοσιεύει τις αντιφάσεις αλλά και την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις αναφορές του ποινικολόγου στο πρόσωπο του κορυφαίου τοξικολόγου Νίκου Ράικου, ο οποίος αποκάλυψε τη δολοφονική δόση κεταμίνης με την οποία ποτίστηκε το αίμα της Τζωρτζίνας.

Κούγιας

Μιδαζολάμη και κεταμίνη

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του ο κ. Κούγιας ανέφερε -έχοντας προφανώς ενημέρωση από τους κρυφοσυμβούλους του- ότι η κεταμίνη και η μιδαζολάμη είναι ουσίες που αλληλοσυμπληρώνονται. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Επίσης έχετε και το δεδομένο ότι η κεταμίνη και η μιδαζολάμη είναι ουσίες που αλληλοσυμπληρώνονται στο πλαίσιο πρωτοκόλλου για την εφαρμογή της διασωλήνωσης».

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αυτή η άποψη δεν τεκμηριώνεται ιατρικά σε ενδοτραχειακή διασωλήνωση. Γιατροί ανέφεραν στην «Μ» ότι σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής η χορήγηση κατασταλτικών δεν ενδείκνυται.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του απευθυνόμενος στον τοξικολόγο, ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Είναι δυνατόν, βρε Ράικε, ενώ γνωρίζεις που έχεις σπουδάσει από 52 και μετά ως τοξικολόγος ότι απαγορεύεται να δώσεις σε βρέφος κεταμίνη;».

Δηλαδή ο συνήγορος της Πισπιρίγκου ανέφερε ότι ο Ράικος έχει σπουδάσει και μετά τα 52 έγινε τοξικολόγος, όμως από το site του Τμήματος Ιατρικής προκύπτει ότι ο εν λόγω επιστήμονας υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατροδικαστική Τοξικολογία το 2000 και συνεπώς τα ανωτέρω λεχθέντα είναι ανακριβή.

Λήψη αίματος

Συνεχίζοντας σε ένα ρεσιτάλ επιστημονικής ανακρίβειας ο κ. Κούγιας επισήμανε ότι «η λήψη αίματος από την καρδιά είναι ασφαλής, αλλά πιο αξιόπιστο είναι το περιφερειακό αίμα. Πώς είναι δυνατόν να μη γίνεται εξέταση στα ουρά; Τι καθηγητής είναι αυτός; Έρχεσαι μετά από 2 χρόνια και να λες ότι τώρα βρήκα το ροκουρόνιο. Ρε αθεόφοβε, πώς το λες αυτό;».

Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά την εξέταση στα ούρα, δεν ζητήθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών (ΙΥΑ). Η ανάλυση των ούρων έγινε από το εργαστήριο της ΙΥΑ.

«Ο δρ Ράικος κατέθεσε ότι με νέα μέθοδο ανιχνεύθηκε η ουσία ροκουρόνιο που χρησιμοποιήθηκε στην προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο Παίδων. Ξεκαθάρισε ότι αυτό δόθηκε όταν το παιδί είχε υποστεί ανακοπή…».

– Πρόεδρος: Χθες η παιδονευρολόγος μάς είπε για μια άλλη ουσία που χρησιμοποιούνταν αντί του ροκουρονίου. Το γεγονός ότι το ροκουρόνιο και η αδρεναλίνη δεν βρέθηκαν, πως εξηγείται;
– Ράικος: Η αδρεναλίνη δεν ανιχνεύεται. Δεν μπορεί να τεκμηριωθεί. Εμείς στο καρδιακό αίμα με τη νέα μέθοδο βρήκαμε ροκουρόνιο…

Ο τοξικολόγος κατέθεσε ακόμα ότι τα ούρα ήταν πολύ λίγα και γι’ αυτό δεν μπορούσε να βρεθεί σε αυτά ροκουρόνιο…

– Μπάκα: Το ροκουρόνιο γιατί δεν βρέθηκε στο μεταθανάτιο αίμα;
– Ράικος: Βρέθηκε με τη νέα μέθοδο.
– Μπάκα: Το ροκουρόνιο δόθηκε εν ζωή;
– Ράικος: Όχι. Είχε προηγηθεί ανακοπή. Βρέθηκε επειδή μεταφέρθηκε λόγω ΚΑΡΠΑ.
– Μπάκα: Υπάρχει κάποια βιβλιογραφία;
– Ράικος: Ψάξτε Ράικος, Αναζωογόνηση για τα επίπεδα λιδοκαΐνης.

Γαστροστομία

Σε ό,τι αφορά το θέμα της χορήγησης κεταμίνης και τη γαστροστομία, ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Η κεταμίνη χορηγήθηκε διά της γαστροστομίας. Πώς ξεπερνιέται; Πού επαληθεύτηκε αυτό; Το στομάχι είναι κενό περιεχομένου. Έρχεται και τη διαψεύδει ο κ. Μπουζιάνης και η επιστήμη. Από το στόμα, τη μύτη και τη γαστροστομία δεν χορηγείται η κεταμίνη, αφού ήταν τοποθετημένος φλεβοκαθετήρας. Αυτά δεν μπορούσε να τα προβλέψει ο κ. Ράικος. Τη συλλογιστική του βουλεύματος τη διαψεύδει ο Μπουζιάνης και η ίδια η επιστήμη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος χορήγησης.

Η κεταμίνη χορηγήθηκε από την ομάδα ανάνηψης και όχι γαστροστομικά, όπως κατηγορείται η κατηγορουμένη. Η ομάδα ανάνηψης από πού χορήγησε την αδρεναλίνη; Η μιδαζολάμη δόθηκε και αυτή. Είχε χορηγηθεί 14/4/21 και 16/4 χωρίς κανένα πρόβλημα. Η κεταμίνη είναι ενδονοσοκομειακό φάρμακο και δεν θεωρείται δηλητήριο».

Η αλήθεια είναι ότι ο μάρτυρας (Ράικος) στην κατάθεσή του επιβεβαίωσε τα ευρήματα των ερευνών του και τόνισε πως το 9χρονο κορίτσι πέθανε από υπερβολική δόση κεταμίνης, η οποία, όπως είπε, της δόθηκε όσο ήταν εν ζωή και το πιθανότερο είναι να της χορηγήθηκε εφάπαξ και όχι μέσω της γαστροστομίας. «Η κεταμίνη εδώ δεν δόθηκε από τη γαστροστομία σε καμία περίπτωση. Τελεία και παύλα. Από τη στιγμή που θα δοθεί ενδοφλέβια έχουμε 1 με 3 λεπτά για να δράσει και 3 με 5 λεπτά είναι ο χρόνος για την ενδομυϊκή χορήγηση. Μπορεί να δόθηκε ή ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράικος. Επίσης επισήμανε ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε είτε ενδοφλέβια (δρα σε 1-3 λεπτά), είτε ενδομυϊκά, οπότε και ο χρόνος δράσης είναι 3-5 λεπτά. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγήθηκε μέσω της γαστροστομίας. «Αφού γίνει η υποξία θέλουμε 3-5 λεπτά για να προκληθεί μυδρίαση», σημείωσε. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα ευρήματά του (την κεταμίνη και τον μεταβολίτη της norκεταμίνη). Η τελευταία όπως είπε ανιχνεύτηκε τόσο στο αίμα όσο και στα λιγοστά ούρα της Τζωρτζίνας, και όπως έχουμε αναδείξει στην «Μ» από τον περασμένο Απρίλιο αποδεικνύουν ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε όταν το κοριτσάκι ήταν εν ζωή…

«Αρχικά το παιδί δεν αντιδρά. Στη συνέχεια χορηγήθηκε αδρεναλίνη. Η μυδρίαση ήταν σταθερή. Μιλάμε για παιδί που ήταν σωματικά νεκρό. Δεν υπάρχει κυκλοφορία, δεν υπάρχει αναπνοή. Υπάρχει περιστοματική κυάνωση. Δεν δόθηκε από τη γαστροστομία. Ο μεταβολίτης θα ήταν υψηλότερος από την κεταμίνη».

Όσον αφορά τη ρήση του κ. Κούγια ότι «η κεταμίνη είναι ενδονοσοκομειακό φάρμακο και δεν θεωρείται δηλητήριο», αυτή παραβαίνει τον βασικό νόμο της τοξικολογίας: «Όλες οι ουσίες είναι δηλητήρια και τίποτα δεν υπάρχει που να μην είναι δηλητήριο. Μόνο η δόση καθορίζει ότι κάτι δεν είναι δηλητήριο», Παράκελσος (1493-1541).

Σε ό,τι αφορά την αναφορά του κ. Κούγια για τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο κ. Ράικος και εάν είναι δημοσιευμένη, η πραγματικότητα καταδεικνύει την άγνοια του ποινικολόγου. Και αυτό γιατί η μέθοδος του τοξικολόγου είναι δημοσιευμένη στο: https://www.mdpi.com/2673-6756/2/3/35
«Development and Validation of a Single Step GC/MS Method for the Determination of 41 Drugs and Drugs of Abuse in Postmortem Blood, Forensic Sci. 2022, 2(3), 473-491; https://doi.org/10.3390/forensicsci2030035
Submission received: 10 June 2022 / Revised: 29 June 2022 / Accepted: 1 July 2022 / Published: 7 July 2022».
Το πλέον τραγελαφικό είναι ότι ο κ. Κούγιας ήδη γνώριζε ότι υπήρχε δημοσίευση της μεθόδου από τον κ. Ράικο, όπως φαίνεται από την εξέταση του μάρτυρα.

– Κούγιας: Έχετε κάνει γι’ αυτό το περιστατικό μια δημοσίευση σε κάποιο περιοδικό, έστω ντόπιο, για το περιστατικό;
– Ράικος: Ναι, έχω κάνει.
– Κούγιας: Κάνατε το δημοσίευμα πριν τη γνωμοδότηση; Ντροπή!

Η διεθνής βιβλιογραφία διαψεύδει τον συνήγορο υπεράσπισης

Κούγιας

Ακόμη μία ανακρίβεια του συνηγόρου ήταν τα όσα ανέφερε για το ροκουρόνιο. Συγκεκριμένα είπε: «Ο Ράικος δεν βρήκε ροκουρόνιο. Γι’ αυτό ήθελα να τον ρωτήσω. Η ομάδα Τζιούβα αρνείται και τη μιδαζολάμη. Γιατί αν δεν το αρνηθεί, δεν θα μπορεί να αρνηθεί και την κεταμίνη. Βάσει πρωτοκόλλου η μιδαζολάμη δεν χορηγείται χωρίς κεταμίνη. Είναι γνωστό, αυτές οι δύο ουσίες πάνε μαζί. Η μιδαζολάμη δεν χορηγείται χωρίς κεταμίνη. Είναι υποχρεωτικό!

Δεν κάνει τίποτα χωρίς την κεταμίνη! Για να δεχτείτε αυτό που λέει η ομάδα Τζιούβα θα πρέπει να καταργήσετε ό,τι έχει προκύψει στην επιστημονική διαδικασία.

Αν παραδέχονταν ότι έδωσαν κεταμίνη και μιδαζολάμη, τότε θα κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια».

Όμως, σύμφωνα με φύλλο οδηγιών χρήσης του φαρμάκου μιδαζολάμη (https://pharmalist.gr/spc/SPC_1882101_8.pdf):
«ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Dormicum (μιδαζολάμη) 5 mg/5 ml, 15 mg/3 ml
Φαρμακευτικές Αλληλεπιδράσεις (DDI)

Παιδιά Ενδοφλέβια χορήγηση: Η μιδαζολάμη πρέπει να τιτλοποιείται αργά μέχρι το επιθυμητό κλινικό αποτέλεσμα. Η αρχική δόση της μιδαζολάμης πρέπει να χορηγείται μέσα σε διάστημα 2 έως 3 λεπτών. Είναι απαραίτητο να περιμένει κανείς για 2 έως 5 επιπλέον λεπτά για να αξιολογήσει πλήρως την κατασταλτική δράση πριν την έναρξη της επέμβασης ή την επανάληψη της δόσης. Αν απαιτείται περαιτέρω καταστολή, πρέπει να συνεχιστεί η τιτλοποίηση με μικρές ποσότητες μέχρι να επιτευχθεί επαρκές επίπεδο καταστολής. Για βρέφη και παιδιά μικρότερα των 5 ετών μπορεί να απαιτηθούν σημαντικά υψηλότερες δόσεις (mg/kg) απ’ ό,τι για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους.

Η συγχορήγηση της μιδαζολάμης με άλλους κατασταλτικούς/υπνωτικούς παράγοντες και κατασταλτικά του ΚΝΣ, συμπεριλαμβανομένου του οινοπνεύματος, είναι πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα παρατεταμένη καταστολή και καρδιοαναπνευστική καταστολή. Παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν παράγωγα οπιούχα (εφόσον χορηγούνται ως αναλγητικά, αντιβηχικά ή υποκατάστατα θεραπειών), αντιψυχωσικά, άλλες βενζοδιαζεπίνες που χρησιμοποιούνται ως αγχολυτικά ή υπνωτικά, βαρβιτουρικά, προποφόλη, κεταμίνη, ετομιδάτη, αντικαταθλιπτικά κατασταλτικά, μη πρόσφατες H1-αντι-ισταμίνες και κεντρικά δρώντα αντιυπερτασικά».

Συνεπώς, η ανωτέρω άποψη του κ. Κούγια δεν ισχύει.

Η χορήγηση μιδαζολάμης και κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη καταστολή και καρδιοαναπνευστική καταστολή και φυσικά είναι αντένδειξη σε περιστατικά με καρδιακή ανακοπή.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα το οποίο απηύθυνε ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου «πόση δόση κεταμίνης χρειάζεται ώστε να επιδοθεί θάνατος, ουδείς έδωσε απάντηση. Μια αναζήτηση στο Ίντερνετ δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό, ούτε σε κάποιο βιβλίο γίνεται αναφορά. Γιατί εδώ θεωρούμε ότι η κ. κατηγορουμένη ήξερε ότι 6,5mg είναι αυτό που μπορεί να δώσει για να σκοτώσει το παιδί. Για να κατηγορείται ότι έδωσε η κ. κατηγορουμένη κεταμίνη για να σκοτώσει πρέπει από κάπου να πάρει την πληροφορία. Στην τοξικολογική εξέταση του κ. Ράικου όχι μόνο δεν αναφέρει το όριο, αλλά δεν αναφέρει καν πόσο είναι το θεραπευτικό όριο».

Ο κ. Κούγιας απλώς δεν γνωρίζει, αλλά ούτε και οι σύμβουλοί του, ότι δεν υπάρχει «θανατηφόρα δόση» για ένα φάρμακο όσον αφορά τον άνθρωπο, με την έννοια μιας συγκεκριμένης συγκέντρωσης στο αίμα, πάνω από την οποία ένα άτομο πεθαίνει και κάτω από την οποία επιβιώνει.

Σε θανατηφόρες δηλητηριάσεις πρέπει ο τοξικολόγος να λάβει υπόψη του τις συγκεντρώσεις αντίστοιχων θανατηφόρων περιστατικών της διεθνούς βιβλιογραφίας και να συνεκτιμήσει όλα τα υπόλοιπα ευρήματα του συγκεκριμένου περιστατικού.

Ασφαλής

Επιπλέον, σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, ο κ. Κούγιας προχώρησε σε ακόμη μία ανακρίβεια. Είπε: «Ο κ. Ράικος είπε ότι η κεταμίνη είναι ασφαλής στα χέρια των γιατρών. Εάν δηλαδή τη χορηγήσουν γιατροί δεν είναι θανατηφόρα; Δηλαδή σχετικοποιεί ανάλογα με το πρόσωπο που δίνει την κεταμίνη. Δηλαδή εάν ο γιατρός τη χορηγήσει δεν έχουμε παράβαση; Εάν τη χορηγήσει η μάνα του τετραπληγικού έχουμε». Τι είχε καταθέσει όμως ο κ. Ράικος;

– Πρόεδρος: Πείτε μας για την κεταμίνη η οποία χορηγήθηκε στη ΜΕΘ Παίδων της Πάτρας κάποια στιγμή.
– Ράικος: Είναι ένα ασφαλές φάρμακο όταν βρίσκεται στα χέρια ενός γιατρού. Το τι δόση θα δώσουμε εξαρτάται από πού θα δοθεί. 1-2 mg/χλγ βάρους του ασθενούς για ενδομυϊκά.

Ακόμα και στις ελάχιστες δόσεις έχουμε υποξυγοναιμία. Θα πρέπει να δοθεί η δόση σταδιακά. Αν τη δώσει μια κι έξω θα κάνει στιγμιαία στον εγκέφαλο πολύ μεγάλη συγκέντρωση, άρα πολύ μεγάλη υποξυγοναιμία.

– Πρόεδρος: Όταν ένας οργανισμός είναι άσφυγμος, απνοϊκός, δίνει ρεύμα ο βηματοδότης όπως μάθαμε στην Τζωρτζίνα, υπάρχει μυδρίαση, περιστοματική κυάνωση, ρόγχος. 2.28 έγινε η ενημέρωση. 2.33 μπήκαν και διαπίστωσαν αυτά και ξεκίνησαν αμπού, μαλάξεις και μετά προχωρημένη ΚΑΡΠΑ. Τι λειτουργούσε στο παιδί;
– Ράικος: Κάθε λέξη, κάθε σύμπτωμα είναι σημαντικό. Όταν αυξάνει η διάμετρος της κόρης είναι πολύ χαρακτηριστικό. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ιατρική εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ. Η κεταμίνη είναι αδιαμφισβήτητο εύρημα και η δόση τοξική. Όταν δοθεί θα επιδράσει άμεσα στο κέντρο της αναπνοής.

Πέφτει ο κορεσμός και όταν έχουμε υποξία (60 και κάτω). Σε 3-5 λεπτά εμφανίζεται η μυδρίαση.

Αρχικά το παιδί δεν αντιδρά. Στη συνέχεια χορηγήθηκε αδρεναλίνη. Η μυδρίαση ήταν σταθερή. Μιλάμε για παιδί που ήταν σωματικά νεκρό. Δεν υπάρχει κυκλοφορία, δεν υπάρχει αναπνοή. Υπάρχει περιστοματική κυάνωση. Δεν δόθηκε από τη γαστροστομία. Ο μεταβολίτης θα ήταν υψηλότερος από την κεταμίνη. Στην ενδοφλέβια είναι 1-3 λεπτά και 3-5 λεπτά στην ενδομυϊκή.

Αφού γίνει η υποξία θέλουμε 3-5 λεπτά για να γίνει μυδρίαση. Μέχρι να εκδηλωθεί η ασυστολία είναι αρκετά λεπτά. Θέλουμε κάποια λεπτά από τη χορήγηση μέχρι την ανακοπή. Όταν συνυπάρχουν άλλα φάρμακα όπως η διαζεπάμη. Η εγκεφαλοπάθεια είναι καταλυτική στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ακόμα και μικρότερη δόση θα ήταν πάλι θανατηφόρα. Στη βιβλιογραφία δόθηκε πολύ μεγαλύτερη δόση και σώθηκε το παιδί γιατί ήταν δίπλα του ο αναισθησιολόγος.

Στα 18 περιστατικά, τα 17 πήγαν καλά εκτός από 1.

Σε καμία περίπτωση δεν μεταβολίζει (σε ανακοπή).

Δεν πήγαινε αίμα από τις 2.28 στα όργανα.

Χορήγηση

Όμως ο κ. Κούγιας εκτέθηκε και σε όσα ανέφερε σε ό,τι αφορά την ακριβή ώρα χορήγησης της κεταμίνης.

– Κούγιας: Δεύτερος άξονας του Ράικου για το πότε δόθηκε κεταμίνη, πριν τις 14.28. Κοιτάξτε πώς εκτίθεται αυτός ο άνθρωπος. Οι μεταβολίτες κεταμίνης σε ουρά βρέθηκαν σε μη μετρήσιμες ποσότητες, ενώ θα ήταν αναμενόμενο να βρεθούν μετρήσιμες ποσότητες αν είχε δοθεί πριν τις 14.28. Βιάστηκε η επιστήμη. Θα ήταν σε μετρήσιμες ποσότητες αν είχε δοθεί πριν τις 14.28. Μεγαλώνει το χρονικό διάστημα.

Ο ανωτέρω συλλογισμός δεν έχει καμία ιατρική λογική. Οι συγκεντρώσεις των διαφόρων φαρμάκων και ουσιών στα ούρα δεν έχουν καμία σχέση με τη φαρμακολογική κατάσταση του ανθρώπου, αλλά μόνο οι συγκεντρώσεις αυτών στο αίμα. Γι’ αυτό και δεν είναι απαραίτητο να προσδιορίζονται οι συγκεντρώσεις αυτές στα ούρα. Η ανίχνευση των φαρμάκων στα ούρα δείχνει απλώς έκθεση του ατόμου συνήθως 1 με 2 ημέρες σε αυτά. Το ότι ανιχνεύθηκε η κεταμίνη και ο μεταβολίτης στα ούρα δείχνει ότι η κεταμίνη μεταβολίστηκε στο ήπαρ και αποκρίθηκε μέσω των νεφρών στα ούρα. Συνεπώς το άτυχο παιδάκι ήταν ζωντανό τη στιγμή που χορηγήθηκε η κεταμίνη.

– Κούγιας: Τρίτος άξονας Ράικου όχι κεταμίνη μετά την καρδιακή ανακοπή. Δεν θα είχε μεταβολιστεί ή θα είχε αποβληθεί έστω ένα μέρος από τα ούρα. Δεν υπάρχει νεφρική και ηπατική λειτουργία. Τρομερό; Αληθινό όμως. Το είπε. Δεν ξεπερνιέται.

Ο κ. Κούγιας διατυπώνει έναν ισχυρισμό ότι η κεταμίνη θα μεταβολιζόταν και θα αποβαλλόταν στα ούρα μετά από καρδιακή ανακοπή, δηλαδή παύση της καρδιακής λειτουργίας. Δηλαδή ενώ σταματάει η καρδιά, το αίμα συνεχίζει να κυκλοφορεί στο σώμα και να αιματώνει το ήπαρ και τους νεφρούς και να συντελείται και ο μεταβολισμός και η απέκκριση των φαρμάκων και να ανιχνεύονται αυτά στα ούρα. Αυτό είναι αδύνατον ιατρικά.

– Κούγιας: Γιατί εάν παίρνουνε αίμα από την καρδιά, η δόση διπλασιάζεται, γι’ αυτό έπρεπε να πάρει περιφερειακό αίμα! Δεν είναι σωστό ιατροδικαστικά να παίρνουν αίμα από την καρδιά. Μην παρασυρθείτε. Τη δόση την έδωσαν οι γιατροί του Κυριακού. Εάν είχαν βρεθεί 2,5mg θα το είχαν παραδεχτεί, ενώ τώρα που βρέθηκαν τα 6,5 κατηγορούν την κ. κατηγορουμένη.

Οι ανωτέρω ισχυρισμοί διαψεύδονται από τη διεθνή βιβλιογραφία (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14987429/). Σύμφωνα με την οποία σε θανατηφόρο περιστατικό εξαιτίας μόνο δηλητηρίασης με κεταμίνη ενός άνδρα 26 χρόνων βρέθηκαν 6,9mg/L στο καρδιακό αίμα και 1,8mg/L στο περιφερικό αίμα. Δεν βρήκαν άλλα φάρμακα και ο θάνατος αποδόθηκε αποκλειστικά στην κεταμίνη. Η συγκέντρωση στο καρδιακό αίμα ήταν παρόμοια με αυτήν του άτυχου παιδιού. Ο θάνατος του 26χρονου ήταν ταχύτατος μετά τη χορήγηση της κεταμίνης, όπως και στην περίπτωση του άτυχου παιδιού.
Στη συγκεκριμένη εργασία επισημαίνεται η μεγαλύτερη ερμηνευτική σπουδαιότητα της συγκέντρωσης της κεταμίνης στο καρδιακό αίμα σε σχέση με το περιφερικό σε θανατηφόρα περιστατικά που ο θάνατος επέρχεται ταχέως μετά τη χορήγηση της κεταμίνης.

– Κούγιας: Ο μεταβολισμός της κεταμίνης ξεκινάει ταχύτητα μετά από το πρώτο λεπτό από τη χορήγηση. Αν η κεταμίνη είχε δοθεί πριν την καρδιακή ανακοπή θα έπρεπε στον χρόνο μέχρι τον θάνατο να έχει μετρήσιμη συγκέντρωση στα ούρα. Βρέθηκε «ορφανή» άλλη μια ουσία, η μιδαζολάμη. Η ομάδα Τζιούβα είπε ότι δεν χορήγησε ούτε κεταμίνη ούτε μιδαζολάμη. Το κατέθεσε; Το κατέθεσε; Τι θα κάνουμε με αυτό το σινάφι;

Ο κ. Κούγιας αναφέρει ότι «αν η κεταμίνη είχε δοθεί πριν την καρδιακή ανακοπή θα έπρεπε στον χρόνο μέχρι τον θάνατο να έχει μετρήσιμη συγκέντρωση στα ούρα», όμως η τοξικολογική έκθεση του Εργαστηρίου της ΙΥΑ επιβεβαιώνει την ύπαρξη της κεταμίνης στα ούρα, συνεπώς ο κ. Κούγιας ορθά παραδέχεται ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε πριν την ανακοπή.

Το ρεσιτάλ του συνηγόρου συνεχίστηκε λέγοντας τα εξής:

– Κούγιας: Ο Ράικος, αυτός ο απάνθρωπος, στην υπεύθυνη έκθεση προς τον Μπουζιάνη λέει ότι η μιδαζολάμη στο μεταθανάτιο αίμα είναι ενδονοσοκομειακή. Άλλαξε τις θέσεις ανάλογα με τους ρυθμούς της υπεράσπισης. Αυτό δείχνει την αξιοπιστία του Ράικου. Περίμενε από τους γιατρούς που εξετάζονταν εδώ και από τις ερωτήσεις σας να αρχίζει σαν το φίδι που αλλάζει χρώμα να τα βάλει όλα μέσα.

Από την κατάθεση Ράικου στο ΜΟΔ προέκυψαν τα εξής:

– Πρόεδρος: Ανιχνεύτηκαν και κάποιες άλλες ουσίες. Μιδαζολάμη, φαινοβαρβιτάλη, βαλπροϊκό οξύ κ.λπ.
– Ράικος: Στην πρώτη εξέταση που έγινε η μμιδαζολάμη φαινόταν στο φύλλο νοσηλείας (χορηγήθηκε στις 28/1/22), επειδή μιλάμε για μεταθανάτιο αίμα οφείλαμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Με την κλασική μέθοδο στις 28/1/22 δεν βρέθηκε. Βρήκαμε τη μιδαζολάμη με καινούργιο όργανο. Αυτό σημαίνει ότι ήταν πολύ χαμηλά.
– Πρόεδρος: Στο μεταθανάτιο ποια μέθοδος χρησιμοποιήθηκε;
– Ράικος: Η κλασική.
– Πρόεδρος: Γιατί ανιχνεύτηκε η μιδαζολάμη;
– Ράικος: Γιατί ήταν σε υψηλή συγκέντρωση.
… Η μιδαζολάμη δεν υπήρχε στο φύλλο νοσηλείας στις 29/1.
… Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι χορηγήθηκε μιδαζολάμη στις 29/1/22.
Μπάκα: Βρήκαμε μια συνέντευξη της κ. Σαρδέλη η οποία λέει ότι η μιδαζολάμη δόθηκε κατά τη διασωλήνωση του παιδιού στην προσπάθεια ανάληψης.
Ράικος: Είναι λάθος. Δεν στηρίζεται πουθενά. Η κ. Σαρδέλη είναι γυναικολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας. Δεν έχει καμία σχέση.
Μπάκα: Είπατε ότι έγινε ανίχνευση μιδαζολάμης στα ούρα. Άρα η μιδαζολάμη μεταβολίστηκε;
Ράικος: Προφανώς!

Σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας, η μιδαζολάμη χορηγήθηκε στις 28/1/2022. Η μιδαζολάμη υπήρχε στο φύλλο νοσηλείας, γι’ αυτό συμπεριελήφθη στα
ενδονοσοκομειακά χορηγηθέντα φάρμακα στην τοξικολογική έκθεση του μεταθανάτιου αίματος. Όμως, όπως προέκυψε από μεταγενέστερες τοξικολογικές εξετάσεις σε δείγμα ορού της άτυχης μικρής (που ελήφθη λίγες ώρες πριν την ανακοπή στις 29/1/2022 από το προσωπικού του νοσοκομείου) δεν ανιχνεύθηκε η μιδαζολάμη. Συνεπώς η μιδαζολάμη που βρέθηκε στο μεταθανάτιο αίμα δόθηκε λίγο πριν την ανακοπή. Τα δείγματα ορού και πλάσματος του άτυχου παιδιού που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στις 26, 27, 28 και 29/1/2022 εστάλησαν τον Μάιο για τοξικολογική εξέταση, γι’ αυτό η μιδαζολάμη στην έκθεση του μεταθανάτιου αίματος περιελήφθη στα ενδονοσοκομειακά φάρμακα, καθώς η μιδαζολάμη είχε χορηγηθεί στις 28/1 και αναγραφόταν στο φύλλο νοσηλείας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σέρβοι εκτελεστές: Προφυλακιστέος ο 44χρονος Αλβανός που είχε υποστηρικτικό ρόλο στις ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα

Μουστόγιαννης: Η συνένωση των δικογραφιών και η κατάθεση των θυμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ