Όταν στις 26 ∆εκεμβρίου 1919 ο Ιταλός Τσαρλς Πόντσι σύστηνε μια εταιρεία «φάντασμα» πείθοντας αρκετούς ανυποψίαστους να επενδύσουν ό,τι ποσό ήθελαν, με τη δέσμευση ότι θα είχαν κέρδος 50% επί του ποσού που είχαν δώσει κάθε 90 ημέρες, δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα επακολουθούσε.
Η «κρυπτοβασίλισσα» Ρούτζα Ιγκνάτοβα, αναθρεμμένη στην Οξφόρδη με διδακτορικό στις Νομικές Επιστήμες, Νο1 καταζητούμενη παγκοσμίως • Η απάτη του αιώνα με τον ανταγωνιστή του Bitcoin, το σκάνδαλο εκατομμυρίων και η έρευνα του FBI στην Ελλάδα • Η πυραμίδα που «μαγνήτισε» το Χόλιγουντ • Απέσπασε περί τα 4 δισ. ευρώ από επενδυτές 175 διαφορετικών εθνικοτήτων
Χάραξε πρώτος πορεία, αλλά βρήκε «άξιους» συνεχιστές τα επόμενα χρόνια. Πρωταγωνίστρια, όμως, μιας υπόθεσης, που κατατάσσεται στην… κορυφή της πυραμίδας, είναι η εκ Βαλκανίων Ρούτζα Ιγκνάτοβα, η αναθρεμμένη στην Οξφόρδη με διδακτορικό στις Νομικές Επιστήμες.
Η μεγάλη φούσκα
Η αυτοαποκαλούμενη «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων», βουλγαρικής καταγωγής, κομψή και δαιμόνια, έφερε το 2014 το δικό της ψηφιακό νόμισμα στην Ευρώπη: το OneCoin. Σύμφωνα με την ίδια, το κρυπτονόμισμά της θα γινόταν το μεγαλύτερο στον κόσμο για τις διαδικτυακές συναλλαγές και το αποκαλούσε «δολοφόνο του Bitcoin».
Τελικά, περισσότερο θύμιζε το σχήμα Πόντσι (σ.σ. βλέπε παραπάνω) και απάτη πυραμίδας παρά μια ασφαλή κρυπτογράφηση νομίσματος.
H υπόθεση θα περνούσε στα… ψιλά γράμματα της ελληνικής επικαιρότητας, αν δεν είχε έντονο άρωμα Αθήνας και μπόλικο παρασκήνιο. Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν να επενδύουν στο κρυπτονόμισμα, από τη Βρετανία έως τις ΗΠΑ και από τη Σουηδία μέχρι και τη χώρα μας.
Κι ενώ η μπίζνα πήγαινε κατ’ ευχήν, στην πορεία οι επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται για τον τρόπο λειτουργίας του κρυπτονομίσματος και την απουσία Block chain. Η 40χρονη, τότε, επιχειρηματίας τους καθησύχαζε μέσω των συνεργατών της και εκείνη συνέχιζε να ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια στην αγορά πολυτελών κατοικιών στη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Τον Οκτώβριο του 2017 όλα άλλαξαν σε μία συνάντηση των Ευρωπαίων επενδυτών, όπου έπρεπε να εμφανιστεί και να δώσει απαντήσεις. Η Ιγκνάτοβα εξαφανίστηκε χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις και στα μηνύματα. Κάπου εκεί… έζωσαν τα φίδια αρκετούς, οι οποίοι ξεκίνησαν τις καταγγελίες για την ιδρύτρια του OneCoin και της θυγατρικής της OneLife. Οι Times χαρακτήρισαν την υπόθεση ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην Ιστορία, που ξεπέρασε τον περίφημο Bernie Madoff.
Άνθρωποι που χειρίζονται νομικά την υπόθεση αναφέρουν ότι παρανόμως την περίοδο 2014-2016 το Onecoin απέσπασε περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ από επενδυτές 175 διαφορετικών εθνικοτήτων.
Στα καθ’ ημάς, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 συνολικά 211.970 ευρώ επενδύθηκαν στο υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα από Έλληνες επενδυτές, δηλαδή ανθρώπους που μένουν στην Ελλάδα και πίστεψαν στην επιτυχία της Βουλγάρας. Ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζέιμι Μπάρτλετ ερεύνησε σε βάθος την ιστορία της Ιγκνάτοβα στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του BBC «The missing crypto queen» και αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ένα ενδιαφέρον μότο της ιδρύτριας.«Πάρε τα χρήματα, τρέχα και κατηγόρησε κάποιον άλλον». Με αυτά τα λόγια η Ρούτζα Ιγκνάτοβα φέρεται να περιέγραφε σε email προς συνεργάτη της τι θα έκανε εάν ναυαγούσαν τα επιχειρηματικά σχέδιά της.
Ο παρουσιαστής, δημοσιογράφος και συγγραφέας ταξίδεψε στη γενέτειρά της, Βουλγαρία, επισκέφθηκε τη Γερμανία, τη Ρουμανία, έφτασε μέχρι την Ουγκάντα, προκειμένου να βρει την άκρη του νήματος.
Φυγή στην Αθήνα
Με όμορφη παρουσία και εκλεπτυσμένο τρόπο η κυρία Ιγκνάτοβα πλάσαρε το νόμισμά της μέσα από κοσμικά πάρτι, συνέδρια, πάντα κομψή, φτάνοντας μέχρι και τη σκηνή του Wembley Arena στο Λονδίνο.
Σε πριβέ πάρτι γενεθλίων της τραγούδησε ο γνωστός Τομ Τζόουνς, προσδίνοντας μεγάλο κέφι στην αυλή της ιδρύτριας και των εκλεκτών καλεσμένων. Σύμφωνα με το BBC, έγγραφα του FBI που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο αποδεικνύουν ότι η Ιγκνάτοβα δύο μόλις εβδομάδες μετά την εξαφάνισή της, το 2017, επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair από τη Σόφια στην Αθήνα. Έκτοτε, σαν να άνοιξε η γη και να κατάπιε την πρώην επικεφαλής της εταιρείας «φούσκας» OneCoin, Ρούτζα Ιγκνάτοβα, με τις Αρχές του FBI να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να ανακαλύψουν πού κρύβεται.
Ο ίδιος ο αδερφός της, αφότου συνελήφθη, ανέφερε στο FBI ότι πέρασε τα ελληνικά σύνορα και εν συνεχεία μετέβη στην Αυστρία. Το ισχυρίστηκε διότι ο ίδιος της αγόρασε τα αεροπορικά εισιτήρια. Τίποτα, όμως, από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί. Εθεάθη τόσο στο «Ελ. Βενιζέλος» όσο και σε κοσμικό εστιατόριο της πρωτεύουσας.
Επίσημα δεν έχει διαπιστωθεί εάν έφυγε από την Ελλάδα για άλλο προορισμό, γεγονός που δικαιολογεί την ενδελεχή έρευνα πράκτορα του FBI στη χώρα μας. Ανεπίσημα, διεθνή ΜΜΕ, και με κάθε επιφύλαξη, αναφέρουν ότι η κρυπτοβασίλισσα είτε έπεσε στα χέρια της μαφίας είτε κρύβεται σε χώρα που δεν έχει ενεργή συμφωνία διμερούς έκδοσης με τις ΗΠΑ.
Αρκετά μετά την εξαφάνιση της κρυπτοβασίλισσας, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε ο 33χρονος αδερφός της περί τα μέσα του 2018. Ο αδερφός της Κονσταντίν Iγκνάτοφ συνελήφθη το 2019 στο αεροδρόμιο του L.A. από το FBI για κατηγορίες διαδικτυακής απάτης, αλλά και για ξέπλυμα χρήματος και διασυνδέσεις με την εταιρεία OneCoin, με έδρα τη Σόφια. Αναμένει να οριστεί το δικαστήριο. Επίσης, συνελήφθη ο δικηγόρος Μαρκ Σκοτ, ο οποίος καταδικάστηκε για συνωμοσία, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία για διάπραξη τραπεζικής απάτης.
Ο Σκοτ φέρεται να ξέπλυνε 400.000.000 δολάρια για λογαριασμό της Ιγκνάτοβα, λαμβάνοντας περί τα 50.000.000 ως αμοιβή. ∆εν ήταν, όμως, προσεκτικός, όπως ο πρωταγωνιστής του «Όζαρκ» στο Netflix και ξόδευε αφειδώς ποσά σε αγορές αυτοκινήτων, ενός σκάφους και πολλών παραθαλάσσιων σπιτιών. Η δίκη του προγραμματίστηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021. Αντιμετωπίζει έως και 50 χρόνια φυλάκισης.
Πέραν των λοιπών συνεργατών που κατηγορούνται για την εταιρεία, συναντάμε και τον Sebastian Greenwood, ο οποίος συνελήφθη στην Ταϊλάνδη τον Νοέμβριο του 2018 και αργότερα εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης, το OneCoin δεν διαθέτει τεχνολογία blockchain και δεν εξορύσσεται αξιοποιώντας υπολογιστική ισχύ, ανοίγοντας παράθυρο για χειραγώγηση. Από την πλευρά της η βουλγαρική εταιρεία αρνείται όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι πληροί όλες τις νόμιμες προδιαγραφές. Ισχυρίζεται ότι διαθέτει blockchain και ότι εξορύσσει το κρυπτονόμισμα έχοντας σέρβερ στη Βουλγαρία και στο Χονγκ Κονγκ.
Η Βέσκα Ιγκνάτοβα, μητέρα της Ιγκνάτοβα, έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση σε μια διαφημιστική εκδήλωση του OneCoin στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Ήταν επικεφαλής ομιλήτρια και εταιρικός εκπρόσωπος – μια θέση που έμεινε ορφανή από τη σύλληψη του γιου της, Κονσταντίν. Η τοποθέτησή της διήρκεσε τέσσερα λεπτά και κατά τη διάρκειά της δεν αναφέρθηκε καθόλου στην τύχη των παιδιών της.
To Χόλιγουντ, η Κέιτ Γουίνσλετ και η ταινία που έρχεται…
Το… έπος OneCoin φέρεται να είναι το θέμα μιας επερχόμενης μεγάλης ταινίας του Χόλιγουντ, με την Κέιτ Γουίνσλετ να πρωταγωνιστεί. Οι παραγωγοί αποφάσισαν ότι δεν θα παίξει καμία άλλη στην ταινία για τη φυγόδικη ιδρύτρια του OneCoin παρά μόνο το αστέρι του «Τιτανικού», Κέιτ Γουίνσλετ, ως Σκωτσέζα Jen McAdam, θύμα της υπόθεσης. Η ταινία πιθανότατα θα ονομαστεί «Fake!» και θα βγει του χρόνου, κορωνοϊού επιτρέποντος.
Πρόκειται να βασιστεί εν πολλοίς στο βιβλίο (που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί) της Jen McAdam και του Douglas Thompson, που ασχολήθηκαν άμεσα με το πρόγραμμα OneCoin Ponzi. Η McAdam θα είναι συμπαραγωγός με τον J. Todd. Ο Scott Z. Burns, που έγραψε το προφητικό Contagion για την πανδημία, θα υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία.
Αν και οι ταινίες γύρω από οικονομικές υποθέσεις δεν αποτελούν μαγνήτη για τους σινεφίλ, ωστόσο oι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι για την επιτυχία, όπως μας δίδαξε και ο «Λύκος της Wall Street».
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί