– Καταγγελία-φωτιά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για σκηνοθετημένη βύθιση του πλοίου
– Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η Ξένη Δημητρίου
– Ποιους εισαγγελείς και πολιτικούς βάζει στο στόχαστρο ο πλοίαρχος Χαράλαμπος Λιβαδάς για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων ετών
– Ποιοι επιχειρηματίες ωφελήθηκαν από το «ναυάγιο της χρονιάς»
του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Νύχτα 9ης προς 10η Σεπτεμβρίου 2017, έξω από τα Σελήνια της Σαλαμίνας. Το «Αγία Ζώνη ΙΙ», πλοίο ιδιοκτησίας του Θεόδωρου Κουντούρη, βυθίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η αντίστροφη μέτρηση για μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει μόλις ξεκινήσει.
Δέκα μήνες μετά, και ενώ τα ερωτήματα παραμένουν και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διαβιβάζει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Αντώνη Λιόγα, έναν καυτό φάκελο. Ο συγκεκριμένος φάκελος, ο οποίος βρίσκεται στη διάθεση της «ΜΠΑΜ», περιέχει τις καταγγελίες-φωτιά ενός έμπειρου ναυτικού. Ονομάζεται Χαράλαμπος Λιβαδάς, πλοίαρχος Α’ τάξεως, ο οποίος σε 12 πυκνογραμμένες σελίδες καταγράφει συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το «έγκλημα του αιώνα», κατονομάζοντας πολιτικούς αλλά και εισαγγελείς ως ηθικούς αυτουργούς στη συγκάλυψη των όποιων ποινικών ευθυνών απορρέουν από το «σκηνοθετημένο», όπως το χαρακτηρίζει, ναυάγιο.
Τα άμεσα αντανακλαστικά της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού και η συσχέτιση της υπόθεσης με παλαιότερες καταγγελίες του έμπειρου πλοιάρχου με εντολή να διερευνηθεί πλήρως ποιοι κρατούν στο σκοτάδι την υπόθεση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» δείχνουν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Στη δημόσια καταγγελία του προς τον Άρειο Πάγο ο κ. Λιβαδάς αναφέρει πως είναι έτοιμος να σηκώσει το βάρος απόδειξης όλων των στοιχείων που παραθέτει και να απαντήσει σε τυχόν δικαστική επίθεση των εμπλεκόμενων προσώπων. Κι αυτό έχει τη σημασία του.
«Προμελετημένο έγκλημα»
Στην πολυσέλιδη καταγγελία του, η οποία διερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές, ο πλοίαρχος καταγγέλλει ευθέως τον εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Παναγιώτη Μπρακουμάτσο για «τακτικές αποπροσανατολισμού της ανάκρισης και συγκάλυψης της εγκληματικής ενέργειας της βύθισης του πλοίου “Αγία Ζώνη ΙΙ” από τον εφοπλιστή κ. Κουντούρη», αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Επισημαίνει δε ότι η μεγάλη οικολογική καταστροφή οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και μάλιστα προμελετημένη. Η βύθιση του πλοίου, αναφέρει, έγινε στην Κυνόσουρα προκειμένου το πλοίο να έχει οπτική επαφή με την ακρογιαλιά του Σαρωνικού ώστε η κηλίδα του μαζούτ να απλωθεί στη μέγιστη πιθανή έκταση και να μολύνει όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές του Σαρωνικού μέχρι το Λαύριο, ώστε να αυξηθούν τα «έξοδα σε εργατοώρες, συνεργεία, δύτες, μηχανήματα» και να ευνοηθούν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας δόθηκε η δίμηνη παράταση στην άδεια του «Αγία Ζώνη ΙΙ». «Δεκαεπτά ημέρες μετά το ναυάγιο στα χέρια του κ. Κουντούρη θα έμενε ένα παλιοσίδερο…» αναφέρει χαρακτηριστικά. Έτσι, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ο εφοπλιστής αποφάσισε «να σκηνοθετήσει την καταβύθιση του πλοίου», με αποτέλεσμα να γίνει «πλούσιος μέσα σε μια νύχτα». Μάλιστα, αναφέρει ως πολύ πιθανό σενάριο να «διώχτηκε» το μαζούτ στη θάλασσα με τις αντλίες του πλοίου προκειμένου να είναι σίγουροι οι εμπνευστές του σχεδίου για την οικολογική καταστροφή και τις πολυδάπανες επιχειρήσεις που ακολούθησαν. «Εάν το μαζούτ παρέμενε εγκλωβισμένο στα αμπάρια του πλοίου, θα μπορούσε να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μολύνει την περιοχή σε βάθος χρόνου» αναφέρει.
Για να στηρίξει την πεποίθησή του ότι το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν σκηνοθετημένο, ο πλοίαρχος καταγράφει μαρτυρία ιδιώτη σε ραδιοφωνικό σταθμό ο οποίος ανέφερε ότι δύο ημέρες πριν από το «ατύχημα» είδε να αποβιβάζονται όλα τα μέλη του πληρώματος και να μεταφέρουν αντλία υδάτων σε άλλο πλοίο της εταιρείας.
«Δεν υπήρχε μαζούτ μέσα στο πλοίο»!
Στην καταγγελία του έμπειρου πλοιάρχου καταγράφεται και η περίπτωση του LASSEA, το οποίο πιάστηκε να μεταφέρει λαθραία μαζούτ από το «Αγία Ζώνη». Ο Λιβαδάς ισχυρίζεται ότι το μαζούτ δεν προερχόταν από τις δεξαμενές του βυθισμένου πλοίου, αλλά ότι ήταν λαθραίο μαζούτ το οποίο προοριζόταν για τις αποθήκες των ΕΛΠΕ! Ισχυρίζεται ότι το περιστατικό «σκηνοθετήθηκε» προκειμένου να φανεί ότι δήθεν αντλήθηκε από το «Αγία Ζώνη», καθώς στο πλοίο υπήρχαν μόνο χρωματιστά νερά.
«Προσυνεννοημένοι Κουντούρης – Σπανόπουλος»
Ο πλοίαρχος τοποθετεί στο κάδρο εκείνων που ωφελήθηκαν από την πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή και τον πρώην συνεργάτη του εφοπλιστή Κουντούρη, Μιχάλη Σπανόπουλο, με τον οποίο συνεβλήθη από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου για τη διάσωση του «Αγία Ζώνη», αλλά και την απορρύπανση του Σαρωνικού. Ένα πολυδάπανο project το οποίο κατά τον πλοίαρχο ήταν προσυμφωνημένο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην καταγγελία, Κουντούρης και Σπανόπουλος υπέγραψαν το Lloyd’s Standard Form Salvage Agreement (LOF) στις 06.15 το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή τέσσερις ώρες μετά το ναυάγιο και ενώ το πλοίο είχε βυθιστεί! «Ήθελαν να δείξουν ότι πρόθεσή τους ήταν να διασώσουν το πλοίο αφού πρώτα το βούλιαξαν, επιπρόσθετα οι Κουντούρης και Σπανόπουλος σαφώς προσυνεννοημένοι να έχουν θέσει προ τετελεσμένου γεγονότος τη μεταξύ τους υπογραφείσα ανάθεση του Κουντούρη προς τον Σπανόπουλο της απορρύπανσης, άντλησης και περισυλλογής των αποβλήτων από ολόκληρο των Σαρωνικό. Γι’ αυτό υπέγραψαν το εκπρόθεσμο και άσφαιρο πλέον LOF έτσι ώστε να αιτιολογήσουν τον γρήγορο αρραβώνα τους!».
Και ο Λιβαδάς συνεχίζει: «Η εγκληματική ενέργεια της δόλιας καταβύθισης του πλοίου “Αγία Ζώνη” είναι στημένη πάνω σε σωρεία από λάθη, τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια ατυχήματος, παρά μόνον οδηγούν στον μονόδρομο της εγκληματικής ενέργειας… Αποδεικνύεται η συμπαιγνία της ομάδας αυτής, η οποία γνώριζε εκ των προτέρων τι θα συμβεί στο πλοίο, αλλά και τις μετέπειτα εξελίξεις στον χορό της πίτας των εκατομμυρίων που μοιράστηκε ή πρόκειται να μοιραστεί μεταξύ τους…».
«Ανατίναξαν το πλοίο για να παρουσιάσουν ρήγμα»!
Το πλέον συγκλονιστικό στοιχείο της καταγγελίας που βρίσκεται στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών είναι εκείνο που καταγράφεται για το τι ενδέχεται να ακολούθησε τη στεγανοποίηση του πλοίου. Ως γνωστόν, ο Όμιλος Σπανόπουλου ανακοίνωσε προς τα ΜΜΕ ότι στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκε η διαδικασία στεγανοποίησης του «Αγία Ζώνη». Όμως, τρεις μήνες αργότερα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ κατέγραψε ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου! Πρόκειται περί θαύματος; Ο πλοίαρχος έχει άλλη γνώμη: «…Το τεράστιο ρήγμα δημιουργήθηκε μεταγενέστερα της καταβύθισης του πλοίου και ως εκ τούτου η βύθισή του δεν οφειλόταν στην έκρηξη με το τεράστιο ρήγμα, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο Κουντούρης, αλλά έγινε εκ των υστέρων και προφανώς κατόπιν δικής του εντολής προκειμένου να αποπροσανατολίσει την ανάκριση ότι δήθεν εξωτερικοί παράγοντες ανατίναξαν το πλοίο… Επομένως, αμέσως μετά την αποκάλυψη της εκ των υστέρων ανατίναξης του πλοίου έπρεπε να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος εναντίον όλων εκείνων που είχαν αποδεδειγμένα συμφέροντα από το πλοίο “Αγία Ζώνη ΙΙ”. Κι αυτοί ήταν ο κ. Κουντούρης και ο κ. Σπανόπουλος, οι οποίοι από τη στιγμή καταβύθισης του πλοίου ήταν αδιάλειπτα παρόντες επάνω στο πλοίο…».
Σε αυτό το σημείο ο Λιβαδάς ψέγει ως θεσμικά υπεύθυνο για τις ανακριτικές παραλείψεις τον εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, επισημαίνοντας ότι «έχει ρίξει κουρτίνα στην υπόθεση αυτή και την κρατάει μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και αυτιά…».
Καταλήγοντας, ο έμπειρος πλοίαρχος θέτει στην καταγγελία του μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, όπως:
– Ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των 2,5 τόνων μαζούτ;
– Για ποιον λόγο πραγματοποιήθηκε η ανέλκυση σε χρόνο-ρεκόρ για το «Αγία Ζώνη» χωρίς αυτή να είναι απαραίτητη, καθώς είχε στεγανοποιηθεί;
– Πόσα εκατομμύρια κόστισε η ανέλκυση του πλοίου;
– Το γραφείο από το Λονδίνο που αποζημίωσε την εταιρεία Σπανόπουλου γνώριζε εάν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή όχι;
Επιπλέον, κατηγορεί τον εισαγγελέα Μπρακουμάτσο για συσκότιση της υπόθεσης, ζητώντας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο φάκελος του «Αγία Ζώνη ΙΙ» να ανατεθεί σε άλλον εισαγγελικό λειτουργό.