Τον Μάρτιο του 2023 ο αστυνομικός και συνδικαλιστής Γεώργιος Γρηγοριάδης αποφασίζει να καταθέσει στη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων μια αναφορά – κόλαφο, όπου καταγγέλλει ατασθαλίες που συμβαίνουν στους κόλπους των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ.
Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΗ
Η απίστευτη περιπέτεια του μάχιμου αστυνομικού Γιώργου Γρηγοριάδη, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα παρά την αθωωτική ΕΔΕ
Η περιπέτεια ξεκίνησε όταν ο συνδικαλιστής του Σωματείου Ειδικών Φρουρών κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές αλλά και οικονομικές ατασθαλίες!
Πιο συγκεκριμένα, η καταγγελία του κάνει λόγο μεταξύ άλλων για νοθεία στις εκλογές του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, για παράνομες υπερωρίες του προέδρου και του γενικού γραμματέα, για κατάχρηση υπηρεσιακού οχήματος από μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται να γίνει οικονομικός έλεγχος και να δικαιολογηθούν τα έξοδα συγκεκριμένων συνδικαλιστών.
Καταγγελία – κόλαφος
Ο Γιώργος Γρηγοριάδης για ό,τι καταγγέλλει, καταθέτει σχετικά έγγραφα, ενώ δεν διστάζει να κινηθεί νομικά με αγωγή οικονομικής λογοδοσίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να αποκαλύψει την οικονομική κακοδιαχείριση από συνδικαλιστές του σωματείου. Για τη συγκεκριμένη αγωγή λαμβάνει γνώση η Οικονομική Αστυνομία αλλά και το ίδιο το αρχηγείο.
Μετά την υποβολή της καταγγελίας, με εντολή του εισαγγελέα Εφετών, σχηματίστηκε φάκελος ο οποίος εστάλη στο Πρωτοδικείο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2023 για διερεύνηση των όσων αναφέρονται.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως έπειτα από έναν χρόνο οι αστυνομικές αλλά και οι δικαστικές Αρχές θα είχαν καταλήξει κάπου ή τουλάχιστον θα υπήρχε μια ενημέρωση προς τον καταγγέλλοντα. Όπως ισχυρίζεται όμως ο ίδιος, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής παρόλο που, όπως λέει, έχει απευθυνθεί πολλές φορές τηλεφωνικά, με email αλλά και διά ζώσης στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία απάντηση για τα αποτελέσματα τυχόν έρευνας, εντός της αναφοράς καταγγέλλονται γεγονότα τα οποία προκαλούν, όπως μεταξύ άλλων η δήλωση ψεύτικων υπερωριών προκειμένου συγκεκριμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου να εξασφαλίζουν μεγαλύτερες αμοιβές.
365 ημέρες τον χρόνο…
Σύμφωνα με αποφάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου δικαιούνται 30 ημέρες άδεια κάθε έτος. Όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Γρηγοριάδης, με έγγραφα τα οποία έχει στη διάθεσή του και τα έχει καταθέσει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, προκύπτει πως ο πρόεδρος του σωματείου, Βασίλης Ντούμας, αλλά και ο γενικός γραμματέας, Στράτος Μαυροειδάκος, δήλωναν πως εργάζονταν 365 ημέρες το έτος με σκοπό να γράφουν υπερωρίες για υπηρεσίες τις οποίες δεν έκαναν και να αμείβονται φυσικά με το παραπάνω.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από τα ίδια έγγραφα προκύπτει πως ο Βασίλης Ντούμας φαίνεται να είναι αποσπασμένος στο σωματείο, κάτι που σημαίνει πως ο ίδιος βεβαίωνε υπερωρίες στον εαυτό του…
Όσον αφορά τον Στράτο Μαυροειδάκο, από τα έγγραφα προκύπτει πως είναι αποσπασμένος στην υπηρεσία επισήμων και από εκεί στη φύλαξη γνωστού πρώην κεντρικού τραπεζίτη. Ενώ λοιπόν ο οποιοσδήποτε νοήμων πολίτης μιας ευνομούμενης χώρας θα περίμενε οι σοβαρές καταγγελίες -συνοδευόμενες από επίσημα έγγραφα- να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη αλλά και την ΕΛ.ΑΣ., τελικά εκείνος που πληρώνει το μάρμαρο είναι ο ίδιος ο καταγγέλλων, μάχιμος αστυνομικός και επί χρόνια συνδικαλιστής, ο οποίος αρχικά αποπέμφθηκε από το Σωματείο Ειδικών Φρουρών στο οποίο είχε εκλεγεί και στη συνέχεια τέθηκε σε διαθεσιμότητα για μια πλαστή διαταγή την οποία κάποιοι του φόρτωσαν. Το πλέον παράδοξο; Παρότι η ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε τον αθώωσε, εντούτοις παραμένει ακόμη και σήμερα σε διαθεσιμότητα με προσωπική απόφαση του ΓΑΔΑΡΧΗ κ. Σκούρα! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Ο αστυνομικός – μάρτυρας και η νοθεία στις εκλογές
Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για νοθεία στις εκλογές του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και για τα οικονομικά του ίδιου σωματείου έφερε στο φως καταγγελία από άνθρωπο που συμμετείχε στη διαδικασία των εκλογών, στην εκπομπή «Ανοιχτές Υποθέσεις» του Open.
Η μεγαλύτερη νοθεία, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα (εν ενεργεία αστυνομικό, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεσή μας), έγινε κυρίως σε μια από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου οι εκλογές διεξήχθησαν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και με τη χρήση τάμπλετ και κινητών τηλεφώνων.
Οι ειδικοί φρουροί, μέλη του ΣΕΦΕΑ, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τον αριθμό μητρώου τους για να έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα μέλη του ΣΕΦΕΑ εκείνη την περίοδο ήταν 5.000 ειδικοί φρουροί.
Σύμφωνα πάντα με τον καταγγέλλοντα, ο οποίος γνωρίζει αρκετά εκ των έσω, όταν οι αστυνομικοί – μέλη προσέρχονταν για να ψηφίσουν, καταχώριζαν σε ένα τάμπλετ τον αριθμό του μητρώου τους και το σύστημα έστελνε στο κινητό τους έναν πενταψήφιο κωδικό, με τον οποίο θα συμμετείχαν στις εκλογές. Στη συνέχεια καταχώριζαν και τον πενταψήφιο κωδικό για να ανοίξει η πλατφόρμα και να ψηφίσουν.
Όμως ενώ φαινομενικά η διαδικασία προστατεύει το αδιάβλητο των εκλογών, αυτό δεν συνέβη. Συγκεκριμένα, το άτομο που καταγγέλλει αναφέρει τα εξής:
«Ο τρόπος αυτός κανονικά είναι αδιάβλητος. Έπαιρνε, για παράδειγμα, αυτός κάποιον τηλέφωνο που ήταν γραμμένος. Του έλεγε ‘‘θα ψηφίσεις;’’. Του απαντούσε ‘‘όχι βαριέμαι’’. Του έλεγε ο άλλος ξανά ‘‘θες να ψηφίσω εγώ για εσένα;’’. Του απαντούσε ‘‘ναι’’. Ωραία, ερχόταν ένας κωδικός, του τον έδινε και ψήφιζε αυτός ό,τι ήθελε».
Να σημειωθεί, διότι έχει μεγάλη αξία για τη συνέχεια, ότι την εποπτεία όλης της διαδικασίας είχε ιδιωτική εταιρεία! Η νοθεία, σύμφωνα με την καταγγελία, άρχισε τη δεύτερη ημέρα των εκλογών: «Η όλη φάση έγινε κυρίως τη δεύτερη ημέρα. Την πρώτη ημέρα για να μη δοθεί στόχος ψήφιζαν από το τάμπλετ. Τη δεύτερη ημέρα είχαν δώσει γραμμή στα μέλη ότι μπορεί να ψηφίσουν και από το κινητό».
Σύμφωνα πάντα με αυτόν τον άνθρωπο, στο τεχνικό μέρος της διαδικασίας είχε ορισθεί ότι για να μπορέσει κάποιος να ψηφίσει θα έπρεπε να ταυτοποιηθεί με τον αριθμό μητρώου των αστυνομικών που ήταν εγγεγραμμένοι στο Σωματείο Ειδικών Φρουρών.
Τα τάμπλετ ήταν συνδεδεμένα με τη βάση δεδομένων της ιδιωτικής εταιρείας. «Πάει λοιπόν ο αστυνομικός, βάζει το μητρώο του, το σύστημα του στέλνει έναν κωδικό στο κινητό για να μπορεί να ψηφίσει, βάζει ο αστυνομικός τον κωδικό αυτόν και ανοίγει η ηλεκτρονική κάλπη και ψηφίζει».
Όπως αποκαλύπτει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ο άνθρωπος που καταγγέλλει, δοθέντος ότι οι διοργανωτές των εκλογών γνώριζαν το μητρώο μελών του σωματείου, καταχώριζαν στο τάμπλετ τους αριθμούς μητρώου αστυνομικών – μελών του ΣΕΦΕΑ που δεν εμφανίσθηκαν να ψηφίσουν, και το σύστημα απαντούσε με τους κωδικούς για τον καθέναν.
Στη συνέχεια οι διοργανωτές των εκλογών επικοινωνούσαν με την εταιρεία ζητώντας να αλλάξουν τον αριθμό κινητού, ώστε ο κωδικός συμμετοχής στις εκλογές να παραληφθεί από συσκευές τις οποίες ήλεγχαν αυτοί που νόθευαν τις εκλογές και όχι οι αστυνομικοί που δεν εμφανίσθηκαν να ψηφίσουν.
Στη συνέχεια, αφού ψήφιζαν αυτοί αντί για τα μέλη που δεν είχαν προσέλθει στις εκλογές, με νέα εντολή στην εταιρεία άλλαζαν πάλι τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων για τους αστυνομικούς – μέλη του ΣΕΦΕΑ. «Φαίνεται ότι ψήφισες εσύ και μετά για να μη φανεί, ξαναγυρνάει το παλιό κινητό το δικό σου και σβήνει το άλλο. Εσύ δεν πρόκειται να ενημερωθείς ποτέ ότι ψήφισες». φρουρών
Τη δεύτερη ημέρα των εκλογών, όπως αποκαλύπτει ο καταγγέλλων, γνώριζαν ακόμα και ποιος από τους υποψηφίους προηγείται πολύ πριν κλείσει η κάλπη. «Εδώ μιλάμε για εγκληματική οργάνωση κανονικά. Όλο αυτό έχει ιεραρχία, έχει δομή, έχει τα πάντα…».
Παρ’ όλα αυτά, όταν είδαν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν ήταν αυτό που περίμεναν… παρέτειναν το κλείσιμο της κάλπης κατά δύο ώρες, προκειμένου να «μαγειρέψουν» το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο, φυσικά, ανέδειξε τους ίδιους στην κορυφή της σταυροδοσίας!
«Αν ο εισαγγελέας ζητήσει άρση τηλεφωνικού απορρήτου για εκείνη την ημέρα και ζητήσει να ενημερωθεί πόσα είναι τα κινητά μόνο, θα δεις για πόσο κόσμο μιλάμε…».
Επιπλέον, ο καταγγέλλων μιλώντας στις «Ανοιχτές Υποθέσεις» άφησε να εννοηθεί ότι τον εισαγγελέα ενδεχομένως να μην τον απασχολήσει μόνο το πώς έγινε η νοθεία στις εκλογές του σωματείου των ειδικών φρουρών, αλλά και άλλα ζητήματα…
«Τα οικονομικά του σωματείου πρέπει να ψαχτούνε με ορκωτούς λογιστές, με τιμολόγια, να δούνε ποια τιμολόγια είναι αληθινά, ποια είναι μούφες, πρέπει να γίνει σοβαρή έρευνα και δεν θα καθίσει κανένας να κάνει σοβαρή έρευνα…».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καταγγέλλων στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά και στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτριο Μάλλιο. «Αν αυτά πέσουν στην αντίληψη του Χρυσοχοΐδη θα γίνει χαμός! Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψη αυτά ούτε του Χρυσοχοΐδη, ούτε του Αρχηγού. Ο Αρχηγός είναι ένας φοβερός άνθρωπος, αυτοί μπορούν να κινήσουν τα νήματα…»
Ενώ κλείνοντας την κατάθεση ψυχής του στην εκπομπή για τα όσα συμβαίνουν στο ΣΕΦΕΑ αναρωτιέται…
«Αφού έχουν γίνει καταγγελίες στο Εσωτερικών Υποθέσεων για ποιο λόγο δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και για ποιο λόγο δεν έχει ανοίξει ρουθούνι τόσο καιρό;…»
Επικουρικά των όσων καταγγέλλονται περί του πως έγιναν οι εκλογές στο ΣΕΦΕΑ, οι «Ανοιχτές Υποθέσεις» επικοινώνησαν με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας ο οποίος διέθεσε το λογισμικό για τις εκλογές του ΣΕΦΕΑ, ο οποίος και επιβεβαίωσε επιβεβαίωσε ότι πράγματι μπορεί να δώσει (άκουσον-άκουσον…) στην εφορευτική επιτροπή επιπλέον κωδικούς συμμετοχής στην ψηφοφορία. «Αυτό είναι καθαρά θέμα μεταξύ σας και με την εφορευτική επιτροπή. Απλά εγώ σας ενημερώνω για τις δυνατότητες που υπάρχουν. Έχουμε κάνει εκλογές με αυτόν τρόπο, παράδειγμα δηλαδή είχαμε στείλει κωδικούς και τους χρησιμοποιούσε η εφορευτική επιτροπή. Ερχόταν δηλαδή ο Χ., σημείωναν το όνομα του, ήταν δηλαδή ο Χ. Ερχόταν ο επόμενος και λοιπά. Αντί να έχω φυσική κάλπη, έκαναν ηλεκτρονική κάλπη με αυτόν τον τρόπο».
Η πλαστή διαταγή και η προσφυγή στο Εσωτερικών Υποθέσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Ανοιχτές Υποθέσεις» στο Οpen, τον Φεβρουάριο του 2024 διακινήθηκε σε διαδικτυακή εφαρμογή μεταξύ ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ. έγγραφο -που φέρει την υπογραφή ταξιάρχου της ΓΑΔΑ- ως διαταγή προς τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και αφορά τη συμπεριφορά τους προς τους αστυνομικούς.
Συγκεκριμένα, στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο αποδείχθηκε τελικά πλαστό, διατάσσονταν τα στελέχη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας να τίθενται σε στάση προσοχής στους αστυφύλακες και να συνεχίζουν την υπηρεσία τους μόνο όταν ακούν τη φράση «ημιανάπαυση».
Η πλαστή αυτή διαταγή, όπως ήταν φυσικό, διακινήθηκε σε πολλές ομάδες διαδικτυακών εφαρμογών του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. προκαλώντας συζητήσεις και αναστάτωση στο Σώμα, με τον υπογράφοντα αξιωματικό να προσφεύγει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. φρουρών
Για την υπόθεση έβγαλε ανακοίνωση και η Ένωση Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, η οποία ζητούσε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανεύρεση των υπαιτίων.
Εκείνη την περίοδο ο αστυνομικός Γιώργος Γρηγοριάδης, ο οποίος συμμετείχε σε κάποιες από τις ομάδες διαδικτυακών εφαρμογών, ανήρτησε την πλαστή απόφαση επισημαίνοντας και ενημερώνοντας τους συναδέλφους του προς πρόκειται για ένα πλαστό έγγραφο…
Αυτή η πρωτοβουλία του Γιώργου Γρηγοριάδη ήταν η αφορμή, όπως καταγγέλλει, για κάποιους -μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος- προκειμένου να τον στοχοποιήσουν και να τον κατηγορήσουν ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από όλη αυτή την υπόθεση.
Αποτέλεσμα; Στις 28 Φεβρουαρίου 2024 τέθηκε σε διαθεσιμότητα, προτού όμως να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Το γεγονός ότι ο αστυνομικός Γιώργος Γρηγοριάδης τέθηκε σε διαθεσιμότητα για την υπόθεση της πλαστής διαταγής που αφορούσε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, χωρίς προηγουμένως να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκαλεί πολλά ερωτήματα.
Η περιπέτεια όμως του συγκεκριμένου αστυνομικού δεν σταματάει εδώ. Αυτά που ακολουθούν σοκάρουν…
H αθώωση
Σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της «Μ», στις αρχές Απριλίου του 2024, δηλαδή έναν μήνα μετά τη διαθεσιμότητα, περατώνεται τελικά η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό και ο Γιώργος Γρηγοριάδης αθωώνεται.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο, ο αστυνομικός υποδιευθυντής που διενήργησε την Ένορκη Διοικητική Εξέταση προτείνει την άρση της διαθεσιμότητας και την επιστροφή του Γιώργου Γρηγοριάδη στα μάχιμα καθήκοντά του…
Η συνέχεια έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Ο Γιώργος Γρηγοριάδης όχι μόνο δεν έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του, αλλά κινδυνεύει πια, όπως καταγγέλλει , λόγω στοχοποίησής του από συγκεκριμένους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ., με απόταξη. Στις 9 Απριλίου 2024 ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, Ιωάννης Σκούρας, ενημερώνει τον Γιώργο Γρηγοριάδη ότι παρά το γεγονός της αθωωτικής πρότασης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να παραμείνει σε διαθεσιμότητα, χωρίς μάλιστα να ορίζει και τον χρόνο που θα διαρκέσει αυτή. φρουρών
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός, από κοινού με τον γενικό γραμματέα των ειδικών φρουρών Στράτο Μαυροειδάκο, όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Γρηγοριάδης, είναι αυτοί που τον έχουν εμπλέξει στην υπόθεση της πλαστής διαταγής και τον έχουν στοχοποιήσει άδικα.
Η απάντηση των εμπλεκομένων
Στην ίδια εκπομπή παρευρέθηκε και η κυρία Νατάσσα Βαρελά, νομική εκπρόσωπος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών η οποία χαρακτήρισε «ψευδείς» τις καταγγελίες του Γρηγοριάδη τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε δικομανή. Μεταξύ άλλων η κυρία Βαρελά ισχυρίσθηκε ότι μέχρι σήμερα ο εν λόγω αστυνομικός έχει μηνύσει περί τους 17 συναδέλφους του μεταξύ των οποίων και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Κοινώς η δικηγόρος του Σωματείου προσπάθησε να αποδομήσει τον χαρακτήρα του αστυνομικού, παρουσιάζοντάς τον, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ως την Ελένη Λουκά της Ελληνικής Αστυνομίας! Σημειώνεται ότι η εκπομπή απευθύνθηκε τόσο στον κ. Ντούμα, πρόεδρο του Σωματείου, όσο και στον κ. Μαυροειδάκο (γενικό γραμματέα) οι οποίοι ωστόσο δεν θέλησαν να παρευρεθούν.