Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αποκάλυψη: Τα εκατομμύρια των ευρωβουλευτών από τις εξωκοινοβουλευτικές τους εργασίες

Οι ευρωβουλευτές κερδίζουν όλοι μαζί περισσότερα από 8,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από «εξωτερικές θέσεις εργασίας», δηλαδή από εργασίες που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων τους ως ευρωβουλευτών – μεταξύ άλλων κι από ιδιωτικές εταιρείες που επίσης ασκούν πιέσεις για την πολιτική της ΕΕ. Αυτό αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (6 Μαΐου) η «Διεθνής Διαφάνεια».

Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει ζητήσει να απαγορευθεί στους νομοθέτες της ΕΕ οποιαδήποτε εξωκοινοβουλευτική επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των 705 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιούν δραστηριότητες πέραν του βασικού τους ρόλου.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις κερδίζουν περισσότερα από εξωτερικές δραστηριότητες από ό, τι από το μισθό του ευρωβουλευτή, που ανέρχεται στις 10.000 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, ορισμένοι συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών που συνδέονται στενά με τις καθημερινές τους δραστηριότητες ως ευρωβουλευτές, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ΕΕ πέρυσι ενίσχυσε τους κανόνες της μετά το επονομαζόμενο «Qatargate», το περίφημο σκάνδαλο που ξέσπασε για φερόμενη ξένη επιρροή στη νομοθετική διαδικασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο εφέρερο να έχει και η Ελληνίδα αντιπρόεδρος Ευα Καϊλή.

Το νέο πλαίσιο που αποφασίστηκε απαιτεί από τους ευρωβουλευτές να δημοσιοποιούν περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τα επονομαζόμενα «εξωτερικά τους έσοδα», αυτά δηλαδή που δεν προέρχονται από την εργασία τους ως ευρωβουλευτές. Ωστόσο, για την «Διεθνή Διαφάνεια», οι νέοι κανόνες εξακολουθούν να απέχουν από το ιδεατό πεδίο που δεν θα προκαλούνται συγκρούσεις συμφερόντων.

Η λίστα με τους πιο «πλούσιους» ευρωβουλευτές
Στην κορυφή της λίστας με τους ευρωβουλευτές που δηλώνουν πολλά έσοδα από εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες βρίσκεται ο Λιθουανός ευρωβουλευτής Βικτορ Ουσπασκιχ. Δηλώνει 3.000.000 ευρώ ετησίως ως προσωπικά του έσοδα από μια εταιρεία που ονομάζεται «Edvervita UAB».

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναφερθεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ανήκει στον ίδιο τον ευρωβουλευτή και τα παιδιά του, και καταγγέλλεται ότι έχει συνδέσεις με σημαντικά εμπορικά συμφέροντα στη Ρωσία.

Ο Ουσπασκιχ, ο οποίος πρόσφατα εκδιώχθηκε από την πολιτική ομάδα «Renew Europe» για ομοφοβικά σχόλια, δεν απάντησε σε αίτημα του euronews για ένα σχόλιο σχετικά με τη φύση της σχέσης του με την εταιρεία.

Ενώ ωστόσο τα εντυπωσιακά κέρδη του Ουσπασκιχ φαίνεται να προέρχονται από τη δική του εταιρεία, άλλοι πληρώνονται απλά για να συμβουλεύουν τα διοικητικά συμβούλια άλλων εταιρειών, που σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν… μπιζνες με την ΕΕ.

Ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκεται ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος δηλώνει ότι λαμβάνει πάνω από 14.000 ευρώ το μήνα, χρήματα που όμως προέρχονται κυρίως από το ρόλο του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πιο κάτω, η Γερμανίδα Μόνικα Χολμαϊερ, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κερδίζει πάνω από 75.000 ευρώ ετησίως για τη δουλειά της για τη γεωργική και ενεργειακή εταιρεία «BayWa AG».

Επίσης, ο Αξελ Βος, επίσης Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, λαμβάνει περίπου 54.000 ευρώ ετησίως ως σύμβουλος προστασίας δεδομένων στην «Deutsche Telekom» και από τη δικηγορική εταιρεία «Bietmann».

Οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν στους ευρωβουλευτές να έχουν εξωτερικές θέσεις εργασίας αλλά δεν επιτρέπεται να εργάζονται ως λομπίστες, οπότε τα νερά είναι λίγο θολά όταν εργάζονται για εταιρείες που επιδιώκουν να επηρεάσουν την πολιτική των Βρυξελλών, ανέφερε στέλεχος της «Διεθνούς Διαφάνειας» στο euronews.

«Ίσως ο ίδιος ο ευρωβουλευτής να εργάζεται μεν για μια εταιρεία αλλά να μην εμπλέκεται σε αυτό το μέρος των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την άσκηση πίεσης», εξηγεί στο euronews ο Ραφαέλ Κεργκουένο, ανώτερος υπεύθυνος πολιτικής της «Διεθνούς Διαφάνειας» για την ΕΕ, προσθέτοντας ότι «όσο περισσότερα τέτοιου είδους κενά έχουμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να επιβάλουμε ακόμη και τους κανόνες που ήδη έχουμε και εφαρμόζουμε».

Σε σχέση με τις προαναφρθείσες εταιρείες, η «BayWa» είναι εγγεγραμμένη στη βάση δεδομένων της ΕΕ για εγγεγραμμένους λομπίστες που ενδιαφέρονται για τη γεωργική πολιτική, ενώ η «Deutsche Telekom» αναφέρεται στην προστασία δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη ως σχετικούς τομείς πολιτικής που αναφέρονται στην καταχώρησή της στις σχετικές λίστες.

Η Χολμαϊερ, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, υπέβαλε τροπολογίες για τη γεωργική πολιτική κατά τη διάρκεια της θητείας της ως βουλευτής. Από την άλλη, η έκθεση της Βος για την Επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης του Κοινοβουλίου είναι γεμάτη με αναφορές σε θέματα ιδιωτικής ζωής.

Σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο euronews, η Βος ανέφερε: «Οι δραστηριότητές μου που συνδέονται με το δηλωμένο πρόσθετο εισόδημα σπάνια συνδέονται με το ρόλο μου ως ευρωβουλευτής. Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, σχολιάζω την ήδη ολοκληρωμένη νομοθεσία και τη νομική ερμηνεία της, κάτι που δεν αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων».

Αλλά οι προαναφερθέντες ευρωβουλευτές δεν είναι οι μόνοι των οποίων οι εξωτερικές δραστηριότητες προκαλούν ενδιαφέρον.

Εκτός από τα κέρδη ως καθηγητής πανεπιστημίου, τα επίσημα στοιχεία του πρώην υπουργού Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, που είναι ευρωβουλευτής με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, αναφέρουν ότι κερδίζει 2.500 ευρώ το μήνα δουλεύοντας για το διοικητικό συμβούλιο της «NBX BV», μιας εταιρείας λογισμικού με έδρα την Αμβέρσα που ειδικεύεται στην «τεχνολογία γύρω από τα συστήματα πληρωμών».

Αν και ο Βαν Οβερτβελντ είναι μέλος στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECON), η οποία ψήφισε πρόσφατα νέους νόμους για τις υπηρεσίες πληρωμών, ο ίδιος υποστηριξε στο euronews ότι δεν υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων» από την εξωτερική του δραστηριότητα, η οποία είπε επικεντρώνεται στα διεθνή σχέδια επέκτασης της «NBX».

Διακομματική δραστηριότητα
Οι 20 ευρωβουλευτές με τους μεγαλύτερους μισθούς από εξωκοινοβουλευτική δραστηριότητα προέρχονται «συντριπτικά» από κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς, αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια. Αλλά όχι αποκλειστικά από αυτά. Για παράδειγμα ο Πολωνός Μάρεκ Μπέλκα, Σοσιαλδημοκράτης, βρίσκεται στην 10η θέση της σχετικής λίστας.

Δηλώνει εισόδημα ύψους 5.000 ευρώ το μήνα για τη συμμετοχή του στο εποπτικό συμβούλιο του Ομίλου Ασφαλίσεων της Βιέννης και επιπλέον 2.000 ευρώ το μήνα για παρόμοια εργασία στην εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης «Pelion», καθήκοντα που όπως υποστηρίζει, περιλαμβάνουν την παρακολούθηση τεσσάρων συνεδριάσεων ετησίως.

«Οι συναντήσεις δεν παρεμβαίνουν στις κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις», δήλωσε ο Μπέλκα στο euronews, ο οποίος επίσης συμμετέχει στην ECON, την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ρυθμίζει τον ασφαλιστικό τομέα. Ο ίδιος προσθέτει: «Το έργο μου στο Κοινοβούλιο έχει προτεραιότητα».

«Από όσο γνωρίζω, δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων πριν και δεν υπάρχει επί του παρόντος λόγω της παρουσίας μου στο διοικητικό συμβούλιο», δήλωσε ο Μπέλκα, λέγοντας ότι οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται πλήρως στην εποπτεία της χρηματοοικονομικής διαχείρισης με βάση την «τεράστια εμπειρία μου ως οικονομολόγος» και όχι στην άσκηση πίεσης ή συμβουλών σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Οι δραστηριότητες του Μπέλκα στην ECON επικεντρώνονται σε άλλους τομείς όπως οι πληρωμές, η τραπεζική και η μακροοικονομική πολιτική, δηλώνει ο ίδιος. Ακόμα αναφέρει ότι πάντα ψηφίζει ακολουθώντας τη γραμμή του κόμματός του σε θέματα ασφαλιστικού τομέα. «Η πολιτική υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζεται από εντελώς διαφορετικές Επιτροπές», προσθέτει.

Εκπρόσωπος του Γκι Φερχοφσταντ, του Βέλγου ευρωβουλευτή του Renew Europe που έχει με το έβδομο υψηλότερο εξωκοινοβουλευτικό εισόδημα, υπερασπίστηκε τα μηνιαία κέρδη του ύψους 5.000 ευρώ από την παροχή συμβουλών στο ταμείο πράσινων επενδύσεων «Planet First Partners», λέγοντας ότι αυτη η δραστηριότητα «σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις απόψεις και τη συμπεριφορά του Γκι για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα – ακριβώς το αντίθετο».

«Σε γενικές γραμμές, δεν υπήρξαν ποτέ ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων», δήλωσε ο εκπρόσωπος για τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου. «Για τον Γκι, η πολιτική έρχεται πάντα πρώτη».

Ορισμένοι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ακόμη ότι οι μισθωτές θέσεις τους σε μεγάλες εταιρείες βελτιώνουν τη χάραξη πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι ευρωβουλευτές να συμμετέχουν στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις σε υπεύθυνο βαθμό», δήλωσε η Χολμάιερ. «Οι πολιτικοί δεν πρέπει μόνο να είναι σε ένα γυάλινο κόσμο, αλλά να μετέχουν στην κοινωνία και κατά συνέπεια να βρίσκονται και εκτός του Κοινοβουλίου. Απλά όλα αυτά πρέπει να γίνονται με διαφάνεια», λέει.

Η «BayWa» είναι «μία από τις λίγες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που μπορούν να αντισταθούν στις κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό στους τομείς του γεωργικού εμπορίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφέρει ακόμα, προσθέτοντας ότι «παίρνω τις πολιτικές μου αποφάσεις εντελώς ανεξάρτητα».

«Οι εμπειρίες που έχω στους διάφορους οργανισμούς ή στην BayWa και η γνώση που αποκτώ χάρη στην παρουσία μου εκεί με εμπλουτίζουν», δήλωσε η Χολμάιερ για τη θέση της, χάρη στην οποία κερδίζει πέραν του μισθού του ευρωβουλευτή κατά μέσο όρο επιπλέον 6.000 ευρώ το μήνα συν τα έξοδα ταξιδιών.

Η Χολμάϊερ προστέτει ότι εξακολουθεί να επικρίνει τις υψηλές επιδοτήσεις που καταβάλλονται σε μεγάλους γαιοκτήμονες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Ο Κεργουένο δεν κατηγορεί κανέναν μεμονωμένο ευρωβουλευτή, καθώς υποστηρίζει ότι οι υποτιθέμενες συγκρούσεις συμφερόντων μπορούν να κριθούν μόνο από ανεξάρτητο όργανο με επαρκείς πόρους, όπως συμβαίνει στη Γαλλία.

Προσθέτει ότι πολλές άλλες χώρες έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, θεσπίζοντας επαγγελματικό ασυμβίβαστο, απαγορεύοντας δηλαδή στα μέλη των κοινοβουλίου να κατέχουν απευθείας δεύτερες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής «Διεθνούς Διαφάνειας» απορρίπτει το επιχείρημα της Χολμάϊερ ότι η επονομαζόμενη «εξωτερική εργασία» των ευρωβουλευτών μπορεί να προσφέρει και στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, καθώς, όπως λέει, για αυτό υπάρχουν ομάδες λομπιστων.

«Υπάρχουν 12.000 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες και είμαι βέβαιος ότι όλες είναι περισσότερο από πρόθυμες να εκφράσουν τις ανησυχίες τους στους ευρωβουλευτές», είπε. «Το αν πρέπει πραγματικά να κατέχει ένας ευρωβουλευτής μια θέση μέσα στο εκτελεστικό συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας είναι ένας εντελώς διαφορετικός τύπος δραστηριότητας».

Πηγή: Euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Αύξηση κατά 300% των αντισημιτικών ενεργειών μέσα σε ένα χρόνο

Ρωσία: Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής Commerzbank και της JP Morgan

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ