Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Αντί πινακίου φακής παραδόθηκε το καλύτερο, όπως αποκαλείται, «φιλέτο» της Ελλάδας, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, στην εταιρεία Apollo Investment HoldCo.
Η «ΜΠΑΜ» ανοίγει σήμερα τον φάκελο της πώλησης, καθώς φέρνει στο φως της δημοσιότητας τις πραγματογνωμοσύνες οι οποίες συντάχθηκαν από τους εμπειρογνώμονες που όρισε η Οικονομική Εισαγγελία όταν κλήθηκε να διερευνήσει την υπόθεση.
Τα στοιχεία σοκάρουν. Οι εκτιμητές αναφέρουν ότι ο Αστέρας Βουλιαγμένης δεν μπορούσε για κανέναν λόγο να πωληθεί σε τιμή χαμηλότερη των 600 εκατ. ευρώ! Εν τούτοις, οι εκτιμητές που διορίσθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ είχαν άλλη γνώμη: Τελικά εισηγήθηκαν τη μεταβίβαση αντί 290 εκατ. ευρώ! Μάλιστα εκτίμησαν την περιβόητη Μαρίνα του Αστέρα αντί 5 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή στοιχίζει το μεσαίο σκάφος ενός Άραβα…
Τα όσα καταγράφονται στο σημερινό ρεπορτάζ δεν πρόκειται να τα διαβάσετε κάπου αλλού. Άπαντες, πολιτικοί και ΜΜΕ, μιλούν για την «άνοιξη» στην ελληνική οικονομία την οποία αναμένεται να φέρει η άφιξη του «Four Seasons». Εν μέρει μπορεί και να μην έχουν άδικο.
Κανείς όμως δεν απαντά στο ερώτημα «για ποιον λόγο ξεπουλήθηκαν τα καλύτερα ασημικά της Ελλάδας» σε τιμή εξευτελιστική. Ίσως κάποια εξήγηση θα υπάρχει, παρά το γεγονός ότι η εισαγγελική έρευνα που διερεύνησε την υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα να αρχειοθετηθεί.
Πούλησαν τρία οικόπεδα και έβγαλαν το μισό κόστος της επένδυσης
Πώς θα σας φαινόταν εάν ήσασταν δισεκατομμυριούχος και σας έλεγαν ότι με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια θα αγοράζατε το hotspot της Ελλάδος και θα «ρεφάρατε» πουλώντας τρία οικόπεδα; Ε, οι επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης αυτό κατάφεραν! Πριν από μερικούς μήνες ο Κύπριος εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης αγόρασε τρία οικόπεδα με αντίστοιχη πολυτελή βίλα στην περιοχή όπου βρίσκεται το πρώην Ξενοδοχείο Αφροδίτη. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο, o βαθύπλουτος Κύπριος αγόρασε κάθε οικόπεδο αντί 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή και για τα τρία ακίνητα δαπάνησε 120 εκατ. ευρώ!
Διαβάστε τώρα το καλύτερο: Βάσει του ποσού που δαπάνησε ο Διαμαντίδης, το συγκρότημα του πρώην Ξενοδοχείου Αφροδίτη που μετατράπηκε σε 13 οικόπεδα με συνολική έκταση 70.000 τετραγωνικών μέτρων εκτιμάται ότι κοστίζει 530 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, πρόκειται για ό,τι ακριβότερα ακίνητα παγκοσμίως, πολύ πιο ακριβά από παρόμοια ακίνητα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στο Κατάρ, στο Ντουμπάι κ.λπ.
Τα ξεπούλησαν! Το κόστος της μαρίνας όσο το σκάφος ενός Άραβα
Πόσο λέτε να κοστολόγησαν οι εκτιμητές που διορίσθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τη συγκεκριμένη έκταση γης; Μόλις 290 εκατ. ευρώ για όλον τον Αστέρα, δηλαδή τα τρία ξενοδοχεία που είναι χτισμένα σε επιφάνεια 300.000 τ.μ., την παραλία του Astir Beach, αλλά και τη μαρίνα! Μάλιστα εκτίμησαν ότι η μαρίνα κοστίζει γύρω στα 5,5 εκατ. ευρώ. Τόσο κοστίζει ένα μεσαίο σκάφος ενός Άραβα από τα 100 και πλέον που χωράει η μαρίνα!
Το χειρότερο όμως είναι ότι δήλωναν ρητά και κατηγορηματικά πως η συγκεκριμένη έκταση «δεν είναι δυνατόν να κοπεί, πολεοδομικά και τεχνικά, σε οικόπεδα τμηματικά ή ολικά», όπως όμως έγινε!
Δεν άκουσαν τον εκτιμητή της Εισαγγελίας
Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Το ελληνικό Δημόσιο να ξεπουλήσει σε εξευτελιστική τιμή το ακριβότερο ακίνητο της Αττικής κάνοντας ιδιαίτερα χαρούμενους, αλλά και πιο «πλούσιους», τους επενδυτές. Μάλιστα, ο εκτιμητής διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός Γιάννης Μελάς, ο οποίος κλήθηκε από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα, Ιωάννη Δραγάτση, να πραγματοποιήσει πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί εάν μεταξύ άλλων έχουν τελεστεί κακουργηματικές πράξεις όπως το αδίκημα της απιστίας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Με μια εκτίμηση-σοκ που βρίσκεται στη διάθεση της «ΜΠΑΜ», προέβλεψε όλα όσα συνέβησαν μεταγενέστερα και συγκεκριμένα την πραγματική αξία του ακινήτου. Στην πραγματογνωμοσύνη του ο εμπειρογνώμονας προέβλεπε το γεγονός ότι οι επενδυτές θα «έκοβαν» οικόπεδα τα οποία θα πουλούσαν στη συνέχεια χρυσάφι και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η «περιοχή-φιλέτο» δεν θα μπορούσε να πωληθεί για λιγότερο από 600 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη που παραδόθηκε στις εισαγγελικές Αρχές συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2014, πολύ πριν από τα capital controls, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό από μόνο του λέει πολλά!
Εντός του 2018 θα υποδεχθεί τους πρώτους του πελάτες ο ανανεωμένος Αστέρας Βουλιαγμένης – Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες
H Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ (Αστήρ Παλάς) αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της πολυτελούς φιλοξενίας, με ιστορία άνω των 50 ετών. Η Αστήρ Παλάς μεταβιβάστηκε στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP (Jermyn Street) τον Οκτώβριο 2016, με συνολική αποτίμηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σε 444 εκατ. ευρώ. Η Jermyn Street, υπό την καθοδήγηση της εδρεύουσας στο Λονδίνο AGC Equity Partners, αποτελεί επενδυτικό fund στο οποίo μετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, Άραβες επενδυτές και η τουρκική Dogus Group.
Για την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ως Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, θα επενδυθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, περίπου 300 δωμάτια, σουίτες και πολυτελή bungalows, spa και εγκαταστάσεις αναψυχής, υπερσύγχρονους χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων, infinity pools, παραλίες, έναν μοναδικό παραθαλάσσιο χώρο περιπάτου και πολλά ακόμη. Με τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων από τη Meyer Davis Studio, το έργο είναι εμπνευσμένο σε σημαντικό βαθμό από την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και την τοπική κουλτούρα.