Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Αποκάλυψη: Ύποπτα (κυβερνητικά) παιχνίδια µε την ΕΛΒΟ

Στο τοπίο της μεγάλης αδιαφάνειας που επικρατεί από το 2014 όπου ορίστηκε η Ernst & Young ειδικός εκκαθαριστής της ΕΛΒΟ έρχονται να προστεθούν και οι διατάξεις που εισήγαγε με τροπολογία και μάλιστα εκπρόθεσμη το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για λαθρεμπόριο.

Toυ ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ   

Ενώ έχει κλείσει ο διαγωνισμός η κυβέρνηση έρχεται εκ των υστέρων να κάνει διευθετήσεις, καθώς απαλλάσσει την ΕΛΒΟ αναδρομικά από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, αλλά και την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τη σύναψη συμβάσεων, μεταβίβασης, τη λήψη δανείων, τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων και κάθε άλλη συναλλαγή με το ∆ημόσιο. Ταυτόχρονα, οφειλόμενες απαιτήσεις εργαζομένων που γεννήθηκαν πριν την υπαγωγή εταιρειών σε εκκαθάριση και συγκεκριμένα το επίδομα αδείας 2009 και ∆ώρο Χριστουγέννων και επίδομα μη ληφθείσας αδείας καταβάλλονται από τον εκκαθαριστή και θεωρούνται δαπάνες εκκαθάρισης.

Επιχορήγηση 

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται στη συνέχεια, καθώς η ΕΛΒΟ (αυτή που έχει πουληθεί) μπορεί να επιχορηγείται από το κράτος κατά παρέκκλιση των υπουργικών αποφάσεων που διέπουν την επιχορήγηση εταιρειών με απλή απόφαση ανάληψης υποχρέωσης από το αρμόδιο όργανο και επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης.

Το ποσό, όμως, είναι άγνωστο και προφανώς δυσθεώρητο αν λάβει υπό όψιν του κάποιος ότι η επιχορήγηση θα πηγαίνει πέραν της πληρωμής απαιτήσεων του προσωπικού στην εξόφληση απαιτήσεων του ∆ημοσίου, φορέων κοινωνικής ασφάλισης, παρόχων ενέργειας καθώς και για την κάλυψη της αμοιβής του ειδικού εκκαθαριστή και των λοιπών εξόδων εκκαθάρισης.

Πουθενά στην τροπολογία, όμως, δεν αναφέρεται το ύψος της δαπάνης ενώ έρχεται και μια άλλη διάταξη που βάζει ταφόπλακα στους υπόλοιπους πιστωτές, καθώς το ∆ημόσιο έχει προνόμιο να εισπράξει τα χρήματα που θα επιχορηγήσει από το τίμημα πώλησης το οποίο είναι 3.000.000 ευρώ και προφανώς είναι ανεπαρκές. Μάλιστα, δεν υπάρχει καν κατάταξη πιστωτών αφού το τίμημα θα είναι λιγότερο, όπως προβλέπει η τροπολογία, ενώ στην έκθεση επιπτώσεων επισημαίνεται ο κίνδυνος δικαστικών προσφυγών από πιστωτές λόγω της παρέκκλισης των γενικών διατάξεων για τη διανομή του ποσού που θα προκύψει από την πώληση.

Ουσιαστικά, το ∆ημόσιο μέσω της τροπολογίας στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο αποκαλύπτεται ότι όχι μόνο δεν θα λάβει τίποτα για να ξεφορτωθεί την ΕΛΒΟ αλλά θα πληρώσει απροσδιόριστα κεφάλαια. Μεταξύ αυτών που δεν πρέπει να ανησυχούν είναι η εκκαθαρίστρια εταιρία Ernst & Young και o εκπρόσωπός της ειδικός εκκαθαριστής, Μιχάλης Χουρδάκης, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί από το 2014 και ουδείς γνωρίζει πόσα χρήματα έχουν εισπράξει αλλά και πόσες άλλες δαπάνες έχουν κάνει για την εκκαθάριση. Και αυτό όταν έκαναν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες πώλησης της εταιρείας ενώ μπορεί να πάρουν και… μπόνους, καθώς ο νόμος δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ρύθμιση 

Σημειώνεται ότι το ελληνικό ∆ημόσιο έδωσε το 2014 και το 2015 επιχορήγηση 13.000.000 ευρώ για να υλοποιηθούν οι συμβάσεις της ΕΛΒΟ με τον στρατό, ενώ από το 2017 η εταιρεία έχει ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργεί. Επισημαίνεται ότι το 2014 με τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέφθηκε η επιχορήγηση, το Γενικό Λογιστήριο είχε αναφέρει ότι θα καλυφθεί με το τίμημα πώλησης και όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων η εκτίμηση ήταν αν όχι συνειδητά ψευδής τουλάχιστον εκτός τόπου και χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε δηλώσει ότι το ∆ημόσιο εκτός από το τίμημα της αγοράς, θα εισπράξει πάνω από 25.000.000 ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ συνολικά στα δημόσια ταμεία υπολογίζεται ότι θα μπουν περίπου 90.000.000 ευρώ σε βάθος χρόνου από τη λειτουργία της εταιρείας. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς θα εισπραχθούν τα περίφημα 25.000.000 ευρώ, καθώς με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που πήγε στη Βουλή το ∆ημόσιο θα επιχορηγήσει την πληρωμή φόρων και εισφορών του παρελθόντος και έτσι απλά θα κάνει για το κομμάτι αυτό λογιστικό συμψηφισμό και επιπλέον θα πληρώσει οφειλές προς εργαζόμενους, προς ∆ΕΚΟ και τον ειδικό εκκαθαριστή και γενικότερα έξοδα εκκαθάρισης.

Βέβαια, η εικόνα τού τι ακριβώς συνέβη τα τελευταία χρόνια στην ΕΛΒΟ είναι ανύπαρκτη, καθώς ουδείς φαίνεται να ασχολήθηκε με το τι έκανε ο ειδικός εκκαθαριστής που θα λάβει την αμοιβή του στο ακέραιο. Και ουδείς έχει ευθύνες για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στο ΓΕΜΗ έχει δημοσιευτεί ο ισολογισμός έναρξης εκκαθάρισης, δηλαδή του 2014, ενώ τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία είναι της ετήσιας χρήσης που έληξε στις 16 Φεβρουαρίου του 2015! Μάλιστα, ο ισολογισμός του 2015 δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ τον Νοέμβριο του 2019 και ο έλεγχος έχει γίνει από τον ορκωτό ελεγκτή της MLS η οποία δημοσίευσε ανακριβή οικονομικά στοιχεία και έχει σταματήσει η διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο!

Γενική Συνέλευση

Από εκεί και πέρα το… χάος. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ενώ είχε συμφωνηθεί η πώληση, ο ειδικός εκκαθαριστής κάλεσε Γενική Συνέλευση για την 1η Σεπτεμβρίου 2020! Με θέματα:

1. Ενημέρωση για την επικαιροποίηση της Έκθεσης ∆ιαχείρισης του Ειδικού Εκκαθαριστή επί των εγκεκριμένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της χρήσης 17.02.2015 16.02.2016.

2. Υποβολή προς έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της χρήσης 16.02.2017, που καταρτιστήκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4308/2014, δηλαδή τον Ισολογισμό, την Κατάσταση Αποτελεσμάτων, την Κατάσταση Μεταβολών Καθαρής Θέσης, την Κατάσταση Ταμειακών Ροών και τις επεξηγηματικές σημειώσεις των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, μετά της επί αυτών έκθεσης των Έκθεσης ∆ιαχείρισης του ειδικού εκκαθαριστή.

3. Απαλλαγή των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της εταιρικής χρήσης 17.02.2016.

4. Εκλογή και διορισμός Ορκωτών Ελεγκτών  17.02.2017 – 16.02.2018 και καθορισμός της αμοιβής αυτών.

5. Εκλογή και διορισμός Ορκωτών Ελεγκτών 17.02.2018 – 16.02.2019 και καθορισμός της αμοιβής αυτών.

6. Εκλογή και διορισμός Ορκωτών Ελεγκτών 17.02.2019 – 16.02.2020 και καθορισμός της αμοιβής αυτών.

ΓΕΜΗ

Από τα θέματα και μόνο είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο ούτε καν έχει έλεγχος από ορκωτούς για το τι έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια στην ΕΛΒΟ. Και φυσικά δύο και πλέον μήνες μετά τη Γενική Συνέλευση καμία απόφαση δεν έχει ανέβει στο ΓΕΜΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διάδοχος της ΕΛΒΟ που ελέγχεται από τους Ισραηλινούς πλειοδοτήσαντες στον διαγωνισμό ιδρύθηκε στις 20 Νοεμβρίου και σε αυτή το ∆ημόσιο δύναται να αποκτήσει ποσοστό 21%, ενώ οι επενδύσεις που υποσχέθηκαν οι νέοι μέτοχοι είναι 100.000.000 ευρώ με προοπτική δημιουργίας 600 θέσεων εργασίας.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Οικονομικών: Αντισηπτικά από ποτά μπόμπες



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ