Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Αποκάλυψη: Ύστατη επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών Π.Σ στη Δίκη για Μάτι

Όποιος παρακολουθεί τα δρώμενα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική μόνο αν είναι αναίσθητος θα προσπεράσει όσα γίνονται στο δικαστήριο.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Απέκρυψαν στοιχεία από τους δικηγόρους συγγενών των θυμάτων για να… στηρίξουν τους κατηγορουμένους!

Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθεί αργότερα στον… δρόμο του ένα τιτίβισμα ή μια ανάρτηση για να ενεργοποιήσει κάποια ευαίσθητη χορδή του, που θα τον μετατρέψει σε ακόμα έναν υποστηρικτή της αλήθειας και σε άνθρωπο που θα ενώσει και τη δική του φωνή με όσες απαιτούν δικαιοσύνη για τα 104 θύματα και τους 100άδες εγκαυματίες.

Την προπερασμένη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου 2024, συνέβησαν απίστευτα πράγματα κατά τη διάρκεια της κατάθεσης που έδινε ως τεχνικός σύμβουλος ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Όσοι τα αντιλήφθηκαν, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους και στα αυτιά τους!

Ξαφνικά, οι συνήγοροι υπεράσπισης εμφάνισαν στο δικαστήριο στοιχεία που… είχαν ξεχάσει στην πρώτη δίκη. Ίσως επειδή είχαν αρνηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να τα δώσουν στους δικηγόρους των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους από την πύρινη λαίλαπα. Από τις εγκληματικές παραλείψεις της τότε κυβέρνησης, αλλά και αρκετών επικεφαλής κρίσιμων τομέων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Δεν μπορεί, βέβαια, ο καθένας να γνωρίζει τους δικονομικούς όρους και κανόνες. Συνεπώς, κάπως πρέπει να πιάσει την άκρη του νήματος για να διαπιστώσει τις παρανομίες που από την ημέρα της καταστροφής άρχισαν να μοιάζουν με μανδύα συγκάλυψης.

«Δίκη για Μάτι. Συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Πλημ/των η άνω δίκη. Κατά την εξέτασή μου, ως τεχνικού συμβούλου οικογενειών θυμάτων, προέκυψε η προσπάθεια από το ΠΣ απόκρυψης στοιχείων που ζητήθηκαν από την πλευρά υποστήριξη της κατηγορίας, ενώ αυτά δόθηκαν στην υπεράσπιση», έγραψε ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Μοιάζει με ασίστ για όποιον επιθυμεί την επικράτηση της αλήθειας. Για όποιον θέλει την απονομή της δικαιοσύνης, για τις ψυχές που χάθηκαν, αλλά και για όσες έμειναν πίσω, μα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται.

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης ορίστηκε από τον αείμνηστο Αντώνη Φούσα τεχνικός σύμβουλος για τις οικογένειες των θυμάτων, των οποίων ανέλαβε την εκπροσώπηση πριν φύγει από τη ζωή. Τη σκυτάλη πήραν ο Κωνσταντίνος Φούσας και ο Δημήτρης Σκύφτας.

Αντιδικονομικό φαινόμενο

Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, λοιπόν, διαπιστώθηκε μια καραμπινάτη παραβίαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Έγινε αντιληπτό ένα αντιδικονομικό φαινόμενο! Όχι προϊόν της κλιματικής αλλαγής ή κρίσης, για την οποία όλοι μιλούν και της αποδίδουν κάθε δική τους ανεπάρκεια. Εδώ είχαμε μια ξεκάθαρη προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων από τους υποστηρικτές των κατηγοριών για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Ναι, απέκρυψαν στοιχεία για να σταθούν απέναντι στους 104 νεκρούς και στους 100άδες εγκαυματίες. Για να περιορίσουν τη δυνατότητα για διεκδίκηση δικαίωσης όλων των οικογενειών που βυθίστηκαν στο πένθος τη μοιραία 23η Ιουλίου 2018.

Την αποφράδα ημέρα υποτίθεται ότι επιχείρησαν στην Αττική τέσσερα ελικόπτερα Erickson. Τα στίγματά τους μέσω χειροκίνητου GPS ήταν εμφανή στο πληροφοριακό σύστημα Engage του ΕΣΚΕ του ΠΣ, απ’ όπου γινόταν από την πολιτική ηγεσία αλλά και από τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος ο υποτιθέμενος επιχειρησιακός σχεδιασμός για τη διαχείριση της κρίσης. Στο δικηγορικό γραφείο, ωστόσο, χορηγήθηκαν τα δεδομένα μόνο του ενός ελικοπτέρου που επιχείρησε αεροπυρόσβεση στο Νταού και στην ευρύτερη περιοχή. Το μοναδικό από ώρα 17.03 έως 18.18 που κινείται στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο από το Αρχηγείο του ΠΣ. Για τα υπόλοιπα τρία ελικόπτερα η υπηρεσία υποστήριξε ότι δεν διέθετε τα τηλεματικά δεδομένα και παρέπεμψε το δικηγορικό γραφείο να τα αναζητήσει από την ανάδοχο εταιρεία, δηλαδή την αντιπροσωπεία των ελικοπτέρων στην Ελλάδα.

Τα πυροσβεστικά

Την ίδια στάση κράτησε το Πυροσβεστικό Σώμα και με τα οχήματα της υπηρεσίας. Στους δικηγόρους, που εκπροσωπούν τους συγγενείς των θυμάτων και τους εγκαυματίες, εστάλησαν τα στίγματα για 15 αυτοκίνητα τα οποία επιχείρησαν στα Ίσθμια, καθώς το πρωί της 23ης Ιουλίου είχε προκληθεί πυρκαγιά και στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας. Στους συνηγόρους υπεράσπισης, όμως, δόθηκε πλεονέκτημα με την παροχή τηλεματικών για άλλα τρία οχήματα.

Άλλη μία καραμπινάτη απόκρυψη στοιχείων, απλά και μόνο για να πουσάρει το Πυροσβεστικό Σώμα τους κατηγορούμενους αξιωματικούς, κόντρα σε κάθε έννοια δικαιοσύνης απέναντι σε 104 ψυχές που χάθηκαν εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων.

Εξαιτίας της κακουργηματικής έκθεσης σε κίνδυνο που θέλησε να προσθέσει στο κατηγορητήριο ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, τον οποίο μπλόκαραν οι εισαγγελείς που απέρριψαν την εισήγησή του.

Η στέρηση από τις οικογένειες των θυμάτων και τους εγκαυματίες των δικαιωμάτων περί ισότιμης αντιμετώπισης που προβλέπουν το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία δεν δημιουργεί απλώς αντιδικονομικές συνθήκες. Συνθέτει ένα σκηνικό το οποίο πλήττει ευθέως την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη Δικαιοσύνη και στους κρατικούς φορείς. Ακόμα και στα Σώματα Ασφαλείας, που όπως προκύπτει από τη στάση του Πυροσβεστικού Σώματος λειτουργεί περισσότερο προς όφελος των συντεχνιακών συμφερόντων και των ματωμένων γαλονιών, αντί να υπηρετεί τον ρόλο του, που είναι η προστασία των πολιτών.

Τα στίγματα των ελικοπτέρων

Μάτι

Στις φωτό – ντοκουμέντα τα στίγματα των τεσσάρων ελικοπτέρων Erickson που φέρονταν ότι επιχείρησαν στις 23 Ιουλίου 2018

Μάτι

Στην αναζήτηση στοιχείων για τη στήριξη της κατηγορίας, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ως τεχνικός σύμβουλος, ζήτησε μέσω του δικηγορικού γραφείου, με το οποίο συνεργαζόταν, τα στίγματα των τεσσάρων ελικοπτέρων Erickson που φέρονταν ότι επιχείρησαν στις 23 Ιουλίου 2018. Απευθύνθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα, από το οποίο τον παρέπεμψαν στην εταιρεία που εκπροσωπεί στην Ελλάδα την κατασκευάστρια εταιρεία.

Το δικηγορικό γραφείο απευθύνθηκε στην AK Aviation Support Services στις 7 Ιουνίου 2023 και έλαβε απάντηση έπειτα από μία εβδομάδα, στις 14 του μήνα. Για λογαριασμό της εταιρείας απάντησε ο δικηγόρος Δημήτριος Κονταξής.

«Η AK Aviation Support Services κατά την αντιπυρική περίοδο 2018 είχε αναλάβει και εκτελέσει υποστηρικτικές υπηρεσίες προς την Erickson INC και δεν είχε συνάψει συμβάσεις μισθώσεως ελικοπτέρων με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ως εκ τούτου δεν διαθέτουμε τα στοιχεία που αναφέρετε στην αίτησή σας», υποστήριξε ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας.

Ακολουθεί στις 30 Ιουνίου 2023 η απάντηση από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με υπογραφή του υποστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, νυν αρχηγού, παρά τις ευθύνες που τον βαραίνουν για τις πυρκαγιές του 2023.

«Σε απάντηση της ανωτέρω (α) σχετικής και κατόπιν της (β) σχετικής σας γνωρίζουμε ότι η αίτηση προς την εταιρεία AK Aviation Support Services Ε.Ε. για χορήγηση εγγράφων, που επικαλείστε, δεν αποτελεί αρμοδιότητα των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες δεν έχουν υποχρέωση να ενεργούν για λογαριασμό τρίτων», απάντησε ο Βάγιας, λες και του είχαν ζητήσει να μεσολαβήσει για μια αγγαρεία. Εδώ, όμως, είχαμε να κάνουμε με στοιχεία, τα οποία πρωτίστως έπρεπε να ενδιαφέρουν την υπηρεσία, στην οποία προΐσταται, πλέον, ο Βάγιας.

Μπροστά στο αδιέξοδο -το οποίο όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια επιχειρούσαν να δημιουργήσουν η αντιπρόσωπος εταιρεία των Erickson και το Πυροσβεστικό Σώμα- ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης ζήτησε από το δικηγορικό γραφείο να απευθυνθεί στις εισαγγελικές αρχές. Έτσι, στις 20 Απριλίου 2023 υποβλήθηκε αίτηση με θέμα την παραγγελία προς το ΕΣΚΕΔΙΚ για την παροχή αποδεικτικών στοιχείων.

«Από τον φάκελο της σχετικής δικογραφίας διαπιστώσαμε ότι απουσιάζουν ιδιαίτερα σημαντικά και χρήσιμα για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας αποδεικτικά στοιχεία και πιο συγκεκριμένα τα τηλεματικά δεδομένα (τα στίγματα μέσω GPS) των τεσσάρων μισθωμένων από το ΠΣ, τύπου Erickson S-64, με αριθμούς νηολογίου Ν 154, Ν 218, Ν 189 και Ν 194, από την εταιρεία των ΗΠΑ, Air Crane Incorporated, συνεργαζόμενη με την ελληνική εταιρεία ΑΚ Aniation Support Services Ε.Ε., Διεύθυνση Παραδείσου αρ. 29, Μαρούσι Αττικής. Και τούτο γιατί απεκρύβησαν σκοπίμως από την ηγεσία του ΠΣ και τη διοίκηση του ΕΣΚΕ τόσο κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης από τον κ. Εισαγγελέα, όσο και κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης από τον κ. Ανακριτή, προκειμένου να συγκαλυφθούν ευθύνες της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα των αρμοδίων -και ήδη κατηγορουμένων στην ως άνω δίκη- οργάνων της», ανέφερε μεταξύ άλλων το αίτημα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Για τους λόγους αυτούς «παρακαλούμε όπως παραγγείλετε στη Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΠΣ να μας χορηγήσει τα αιτηθέντα τηλεματικά δεδομένα από το σύστημα Engage του ΕΣΚΕΔΙΚ και των τριών συγκεκριμένων ελικοπτέρων προκειμένου να λάβουμε γνώση αυτών, και αφού τα μελετήσουμε, αναλύσουμε, εκτιμήσουμε και αξιολογήσουμε να εισφέρουμε κατά την αποδεικτική διαδικασία στο ακροατήριο και συγκεκριμένα κατά τη συμπληρωματική εξέταση τα σχετικά συμπεράσματα του τεχνικού συμβούλου μας», ανέφερε το αίτημα.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Παρασκευαΐδης έκανε δεκτή την αίτηση επειδή διαπίστωσε το έννομο συμφέρον του δικηγορικού γραφείου, το οποίο επαναλαμβάνουμε ότι εκπροσωπεί συγγενείς κάποιων εκ των 104 νεκρών στη φονική πυρκαγιά και κάποιους εγκαυματίες.

Στις 24 Ιουλίου ο διευθυντής Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πυροσβεστικού Σώματος, αρχιπύραρχος Απόστολος Οικονόμου, προχώρησε στην απάντηση με θέμα: «Τηλεματικά Στοιχεία Μισθωμένων Ελικοπτέρων».

Όπως αναφέρει:
1. Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής, σας ενημερώνουμε ότι το έργο «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς» (Engage) τον Ιούλιο του 2018 βρισκόταν σε δοκιμαστική λειτουργία (οριστική παραλαβή 10.10.2018).
2. Για να είναι δυνατή η παρακολούθησή της πορείας των μισθωμένων εναερίων μέσων με αριθμό νηολογίου Ν 154, Ν 218, Ν 189 και Ν 194 στο σύστημα Engage, είχαν χορηγηθεί στις 20.7.2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.30 στον εκπρόσωπο της εταιρείας Erickson φορητές συσκευές εντοπισμού θέσης (meitrack), χωρίς αυτό να έχει σχεδιαστεί αρχικά από το έργο.
3. Στο σύστημα Engage δεν ευρέθη για τις 23.7.2018 καταγραφή για τα μισθωμένα εναέρια μέσα με αριθμό νηολογίου Ν 218, Ν 189 και Ν 194.
4. H καταγραφή και απεικόνιση των στιγμάτων των ανωτέρω φορητών μέσων υπόκειται στους παρακάτω περιορισμούς:
* Στην ενεργοποίηση της συσκευής πριν ή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης από τα πληρώματα των μέσων.
* Στη διάρκεια επάρκειας της μπαταρίας της φορητής συσκευής.
* Στην κάλυψη του δικτύου των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, καθώς για τη μετάδοση του στίγματος χρησιμοποιείται το δίκτυο GPRS». Απάντηση που αν συνδυαστεί με την εμφάνιση των συγκεκριμένων στοιχείων στο δικαστήριο από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, θα ενώσει όλα τα κομμάτια του παζλ για την επιχείρηση συγκάλυψης και κάλυψης των εμπλεκομένων.

Τα έγγραφα ντοκουμέντα

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπύρος Μπιμπίλας: Κέρδισε πρωτόδικα την αγωγή κατά του Αλέξη Κούγια (Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε γιατρός για “φακελάκι”

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ