«Χαίρομαι που έγινα αφορμή να συζητηθεί το πρόβλημα του σεξισμού που υπάρχει στην χώρα μας»
«Θέλω να δώσω την μάχη μου στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά της ακροδεξιάς»
«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί έναν ύμνο στην ειρήνη ανάμεσα στους λαούς»
στον ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΛΗ
Η Ραλλία Χρηστίδου αποτελεί μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες της γενιάς της. Χωρίς να έχει προκαλέσει ποτέ με την προσωπική της ζωή, έχει καταφέρει να αγαπηθεί από το κοινό, δίχως η ίδια να έχει μπει σε στερεότυπα και «καλούπια». Η γνωστή τραγουδίστρια, που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2011, δέχτηκε την πρόταση του Πάνου Σκουρλέτη να κατέβει υποψήφια στις ευρωεκλογές. Κύριο μέλημά της είναι να καταπολεμήσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και να διεκδικήσει περισσότερα δικαιώματα για το γυναικείο φύλο. Η Ραλλία με απόλυτη ειλικρίνεια μας απαντάει για τη σεξιστική επίθεση που δέχτηκε όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της, αλλά και για το ενδιαφέρον της να αφιερώσει τη ζωή της στην πολιτική, αφήνοντας την καριέρα της στο τραγούδι μετά από δεκαπέντε χρόνια πετυχημένης πορείας.
Πώς και γιατί αποφάσισες να κατέβεις στον πολιτικό «στίβο»;
Ξαφνιάστηκα όταν μου έγινε η πρόταση. Ήταν κάτι το οποίο δεν το προκάλεσα. Είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2011. Με πήρε τηλέφωνο ο γραμματέας του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης, μου ζήτησε την βοήθειά μου για τις ευρωεκλογές, το σκέφτηκα και μέσα σε 24 ώρες απάντησα θετικά. Είναι πολύ τιμητική η πρόταση που μου έγινε. Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε η θετική στάση των γονιών μου, όταν μου είπαν «είσαι μια νέα γυναίκα με θάρρος και τόλμη, προχώρα». Ο βασικός λόγος που κατεβαίνω υποψήφια ως ευρωβουλευτής είναι για να «πολεμήσω» την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα θα ήθελα να παλέψω για την ισότητα και την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων.
Από την αρχή της καριέρας σου, μέχρι σήμερα ήσουν ενταγμένη σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Υπήρξε στιγμή που να σου έχει κοστίσει αυτό επαγγελματικά;
Όταν επιλέγεις να είσαι ειλικρινής στα πιστεύω σου πάντα υπάρχει κόστος. Από την αρχή που ξεκίνησα την καριέρα μου μέχρι σήμερα, οτιδήποτε και αν έκανα δεν τηρούσα τις «τυπικές προϋποθέσεις». Και τι εννοώ. Όταν πριν από δεκαπέντε χρόνια μπήκα σε ένα ριάλιτι ήμουν σαν να είχα κατέβει από άλλον πλανήτη. Δεν έκανα «ριάλιτι» με ίντριγκες και κόντρες, αλλά μπήκα για να τραγουδήσω. Στην πορεία μου ως τραγουδίστρια, δεν πληρούσα τις προϋποθέσεις για να είμαι «εμπορική» τραγουδίστρια, όπως επίσης ούτε «ποιοτική». Πάντα ακολουθούσα τον δικό μου δρόμο και ο κόσμος αν με αγάπησε με αγάπησε ως μια προσωπικότητα που δεν επέλεξε να μπει σε «καλούπια».
Πολλοί συνάδελφοί σου καλλιτέχνες, χωρίς να έχουν εκφραστεί παλαιότερα πολιτικά, «κατεβαίνουν» επίσης στις εκλογές. Πώς το σχολιάζεις αυτό;
Καταρχάς δεν το θεωρώ κακό. Αυτό που θεωρώ αρνητικό, είναι όταν άνθρωποι προσπαθούν να κερδίσουν και να καπηλευτούν πράγματα και καταστάσεις υποστηρίζοντας τον ισχυρό, χωρίς να έχουν καμία πολιτική ιδεολογία, απλά για να κερδίσουν κάτι για προσωπικό τους όφελος.
Ποια είναι η άποψή σου για τον Αλέξη Τσίπρα;
Τον εκτιμώ ιδιαιτέρως διότι είναι από τους λίγους πρωθυπουργούς που έχουν την ικανότητα να παραδέχεται τα λάθη του και να τα διορθώνει. Θεωρώ πως είναι πολύ μεγάλο προσόν αυτό για έναν πολιτικό να μπορεί να εντοπίζει τι πρέπει να κάνει προκειμένου να έχει υπεύθυνη στάση, όχι μόνο προς το κομματικό του ακροατήριο, αλλά και για ολόκληρο τον λαό.
Η ευρωβουλή απαιτεί και προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ποια είναι η γνώμη σου για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»;
Προσωπικά θεωρώ ότι η Συμφωνία αποτελεί έναν ύμνο στην ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Όσο περνάει ο καιρός οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα καταλάβουν τα οφέλη αυτής της Συμφωνίας. Π.χ η καταπολέμηση της ανεργίας. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει η μεγαλύτερη ανεργία. Μετά από αυτήν τη Συμφωνία θα αυξηθούν οι επιχειρηματικές δράσεις σε όλα τα Βαλκάνια, με την Ελλάδα να αποτελεί την κύρια δύναμη.Επιτέλους η χώρα μας θα αποκτήσει τον ρόλο που της αξίζει ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Κάτι που η Τουρκία προσπαθεί πολλά χρόνια, η Ελλάδα το κατάφερε μέσω αυτής της Συμφωνίας. Ήδη έχουμε αποτελέσματα. Αποκτήσαμε τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γείτονος χώρας. Υπεγράφησαν συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας στους τομείς του εμπορίου και της Άμυνας των δύο χωρών. Χωρίς πόλεμο. Με ειρήνη η Ελλάδα άνοιξε τις φτερούγες της και αγκάλιασε έναν λαό πιο φτωχό απόεμάς χωρίς στρατό που βασανίζεται πολλά χρόνια και της δώσαμε την ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο. Σίγουρα χρειάζεται παρακολούθηση όπως κάθε συμφωνία άλλωστε. Πλην,όμως, κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υποψηφιότητά σου, δέχτηκες μια σεξιστική επίθεση από site και socialmedia, προβάλλοντας φωτογραφίες σου από την πίστα και από την προσωπική σου ζωή.Πώς απαντάς σε αυτήν την αναίτια επίθεση;
Όταν κατακρίνεις κάποιον από τη «στολή» που φοράει στη δουλειά του, είναι άδικο και αισχρό. Αυτές οι φωτογραφίες που έβγαλαν, ήταν συγκεκριμένες φωτογραφίες με ρούχα και φορέματα που πρέπει να φοράω στη δουλειά μου, ως τραγουδίστρια. Χαίρομαι που έγινα η αφορμή για να συζητηθεί το πρόβλημα του σεξισμού και του ρατσισμού που δέχονται πολλές γυναίκες στο δημόσιο λόγο. Δυστυχώς, ο σεξισμός και ο ρατσισμός υπάρχουν και όταν αναδεικνύονται τέτοια ζητήματα, όλοι μαζί, ανεξάρτητα από πολιτικά κόμματα, οφείλουμε να στεκόμαστε απέναντι.Ο σκοπός μου στην πολιτική είναι να μιλήσουμε και να συμμαχήσουμε όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι ενάντια σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Δήλωσες πώς θα σε ενδιέφερε να ακολουθήσεις μια πολιτική πορεία και μάλιστα θα άφηνες και το τραγούδι, εάν έπρεπε να το κάνεις. Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Είμαι ένας άνθρωπος που δεν μου αρέσει να προτρέχω. Αυτήν τη στιγμή θέλω να επικεντρωθώ στον στόχο μου και να περάσω το μήνυμα ότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές και ότι δεν θα πρέπει να έχουν το ύφος της ψήφου διαμαρτυρίας για κάτι που μας έχει ενοχλήσει «εντός των τειχών». Εκ των πραγμάτων εάν εκλεγώ, δεν μπορώ να κάνω και τα δύο παράλληλα. Η πολιτική είναι ένα λειτούργημα και θα ήθελα να αφιερωθώ σε αυτό προσφέροντας στον τόπο μου και στην Ευρώπη. Αυτό απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο.