Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Αποκλειστικό: Μητέρα δυο παιδιών πέθανε από νευρική ανορεξία!

Με τον πλέον δραματικό τρόπο έπεσε η «αυλαία» στη ζωή μιας 30χρονης γυναίκας από την Κάλυμνο, μητέρας δυο ανήλικων παιδιών, που έχασε την ζωή της μετά από άνιση μάχη με την νευρική ανορεξία.

Η Σεβαστή Παπαντωνάκη, άφησε την τελευταία της πνοή μετά από πολυετή αγώνα, αφήνοντας πίσω της ένα δωδεκάχρονο και ένα δεκάχρονο παιδί. Μάλιστα λόγω αδυναμίας της οικογένειας να μεγαλώσει τα παιδιά, αυτά θα οδηγηθούν σε σπίτι του « Χαμόγελο του Παιδιού».

Τραγικές φιγούρες, εκτός των ανήλικων, ο πατέρας και ο αδερφός της, που ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο άδικα κατέληξε η 30χρονη. Η Σεβαστή Παπαντωνάκη, αντιμετώπισε για πρώτη φορά το πρόβλημα σε ηλικία 18 ετών. Με προσωπική προσπάθεια κατάφερε να διαχειριστεί το πρόβλημα και να το ξεπεράσει εν μέρει, κάνοντας οικογένεια και φέροντας στον κόσμο τα δυο της παιδιά. Τον τελευταίο χρόνο όμως  ο «εφιάλτης» επέστρεψε και τον τελευταίο 1,5 μήνα είχε εισαχθεί στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας όπου και κατέληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών  να την κρατήσουν στην ζωή.

«Έχασα την αδερφή μου»

Μιλώντας στην «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» ο αδερφός της 30χρονης , Νομικός Παπαντωνάκης, σημειώνει πως  « Έχασα την αδερφή μου, μείνανε  ορφανά τα παιδιά της. Δυστυχώς κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης της νευρικής ανορεξίας έπαθε νεφρική ανεπάρκεια, πέθανε μέσα σε ενάμισή μήνα». Ο θάνατος της βύθισε στο πένθος το  νησί και επανέφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας , με δραματικό τρόπο.

Μαρτυρία: « Έτρωγα βαμβάκι για να χάσω κιλά, έζησα τον εφιάλτη»

Το μοντέλο Κατερίνα Σμάλη, μιλάει για πρώτη φορά για το πώς βίωσε την νευρική ανορεξία σε ηλικία 17 ετών, όταν ξεκίνησε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στο χώρο του μόντελινγκ. Ο μάνατζέρ της, αν και μόλις 55 κιλά, της ζήτησε να «χάσει μερικά ακόμη για να γράφει καλύτερα στον φακό».

Αυτή η προτροπή,  μαζί με την διαδικασία σύγκρισης με άλλες κοπέλες πιο αδύνατες,  ήταν και οι αιτίες των μετέπειτα προβλημάτων της. « Σταμάτησα να τρώω, κατάπινα βαμβάκι και έπαιρνα συμπληρώματα διατροφής, ενώ κατάπινα τσίχλες το βράδυ για να μην πεινάω. Είχα φτάσει σε σημείο να θεωρώ πως με μια μπουκιά ήμουν καλυμμένη. Στην οικογένεια μου για να μην ανησυχεί, έλεγα ψέματα πως έτρωγα έξω με παρέα . Άρχισα να χάνω κιλά και να φαίνεται στο πρόσωπο μου αρχικά και στην συνέχεια στο σώμα μου, τα κόκαλα μου άρχισαν να διαγράφονται . Ένιωθα αδυναμία, κόπωση, δεν είχα διάθεση. Προκαλούσα  στον οργανισμό μου εμετούς για να βγάζω  ότι έτρωγα.  Ένιωθα τύψεις ακόμη και για μια φρυγανιά που έτρωγα. Έπινα πολύ νερό και χυμούς .Ακόμη και μια σαλάτα να έτρωγα, πήγαινα στην τουαλέτα και τη ν έβγαζα. Ένα πρωί ξύπνησα  και είδα τούφες ολόκληρες στο μαξιλάρι μου, είχα σοκαριστεί.   Μαύρισε ο κόσμος γύρω μου και ζήτησα βοήθεια από τον αδερφό μου. Φοβήθηκα πραγματικά».  Όπως σημειώνει η Κατερίνα Σμάλη, « Στο τέλος έφτασα σε ένα σημείο που λόγω της αδυναμίας μου έχανα δουλειές, ενώ άτομα του χώρου, αντί να με στηρίξουν, με έκαναν να νιώθω  και υπεύθυνη και μου έλεγαν, εντάξει ρε παιδί μου, είπαμε να αδυνατίσεις αλλά όχι και έτσι». Η περιπέτεια του 27χρονου σήμερα μοντέλου, έλαβε τέλος μετά από μήνες και σταδιακά. Ακόμη και μετά από έναν χρόνο έτρωγε και ήθελε να αποβάλει την τροφή κάνοντας εμετό. Σήμερα πλέον  δηλώνει πως, «δεν θα ξεχάσω ποτέ την αυτό που έζησα. Θέλω να πω στις κοπέλες πως πρέπει να αγαπούν και να αποδέχονται τον εαυτό τους για αυτό που είναι. Πολλές κοπέλες  που ξέρω στο χώρο βιώνουν  το ίδιο πρόβλημα, αλλά δεν μιλούν και αυτό είναι λάθος. Το βρίσκω αδιανόητο να βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο και να μην ζητούν την βοήθεια ειδικών».

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για τα ανορεξικά άτομα

Η ψυχολόγος, Μαρία Λαΐου, μιλάει στην «Μπαμ στο ρεπορτάζ» και αναφέρει τις βασικές αιτίες, τον τρόπο που βιώνουν την νευρική ή νευρογενή ανορεξία οι πάσχοντες, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τη. «Πολλές φορές  δεν είναι εύκολα κατανοητό από τους γύρω όταν ένας φίλος ή συγγενής πάσχει από νευρική ανορεξία, και δη στην αρχή της νόσου. Αυτό συμβαίνει διότι η ανορεξία τις περισσότερες φορές ξεκινά με μια αθώα δίαιτα.  Τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία, υπολογίζουν συνεχώς την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει  και μετρά τις θερμίδες. Σκέφτεται και προγραμματίζει σε υπερβολικό βαθμό κάθε γεύμα του. Καταναλώνει καθαρτικά, διουρητικά ή προκαλεί στον εαυτό του έμετο προκειμένου να «ελέγξει» την ποσότητα των θερμίδων που λαμβάνει ο οργανισμός του. Τα άτομα με νευρική ανορεξία, σύμφωνα με έρευνες, έχουν αντιμετωπίσει,   σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ανεπεξέργαστα πένθη, οικογενειακές συγκρούσεις, ενώ μέλη των οικογενειών του αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα.

Επώνυμα θύματα της νευρικής ανορεξίας

Ο θάνατος της δημοσιογράφου Νανάς Καραγιάννη που έδινε πολύχρονη μάχη κατά της νευρικής ανορεξίας, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η εικόνα της σόκαρε καθώς είχε φτάσει να ζυγίζει μόλις 35 κιλά.  Η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, πάλευε για πέντε ολόκληρα χρόνια με την πάθηση αλλά κατάφερε να επανέλθει. Το ίδιο και  μοντέλο Μαρία Δαρμουσλή, αλλά και ο παρουσιαστής Ευτύχης Μπλέτσας. Αυτοί  είναι μερικά μόνο από τα γνωστά στην κοινή γνώμη άτομα  που έχουν βιώσει στο πετσί τους την πάθηση, ενώ είναι εκατοντάδες τα άτομα που προσπαθούν να ξεπεράσουν την πάθηση σε όλη την χώρα.
– Το άρθρο δημοσιευτηκε αρχικά στην ΜΠΑΜ την Κυριακή 9/12

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ