Έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι οι γιατροί δεν χορήγησαν τη δολοφονική δόση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Τα στοιχεία αυτά ζήτησε και έλαβε η 18η τακτική ανακρίτρια που διερευνά τον θάνατο της 9χρονης.
Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ
Πρόκειται για αναλυτικές βεβαιώσεις από διάφορα τμήματα του νοσοκομείου, τα οποία μαζί με τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών, που αποκάλυψε η «Μ», αποδομούν και επίσημα τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τη χορήγηση της φονικής ουσίας στο άτυχο κοριτσάκι και ότι ενδεχομένως έγινε λάθος κατά τη διάρκεια της ανάνηψης.
Οι βασικές πληροφορίες από τα τμήματα του νοσοκομείου συγκεντρώθηκαν σε ένα έγγραφο, που υπογράφει ο κοινός διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «Παίδων» Μανώλης Παπασάββας, το οποίο απεστάλη επίσης στην 18η ανακρίτρια.
Σε αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το Φαρμακείο του «Παίδων» προμηθεύεται μεν την κεταμίνη, αλλά η παραλαβή γίνεται «με πρωτόκολλο παραλαβής σύμφωνα με τους οικονομικούς και διαχειριστικούς κανόνες των Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων». Παράλληλα, στο ίδιο έγγραφο αποσαφηνίζεται ότι το «Παίδων» χρησιμοποιεί την κεταμίνη μόνο σε συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και ειδικότερα:
- – Στις χειρουργικές αίθουσες και εκτός χειρουργείου σε ειδικές περιπτώσεις μόνο από ειδικευμένο αναισθησιολόγο για την εισαγωγή και τη διατήρηση της γενικής αναισθησίας, την καταστολή και την αναλγησία.
- – Από τη ΜΕΘ, ως κατασταλτικά αναλγητικό, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα σε διασωληνωμένους ασθενείς από μηχανικό αερισμό και σπανίως εκτός του χώρου της ΜΕΘ από ιατρούς της Μονάδας επί συγκεκριμένων ενδείξεων (βρογχικό άσθμα, αποφρακτική πνευμονία) για επείγουσα ενδοτραχειακή διασωλήνωση.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι η ΜΕΘ του ΓΝΠΑ «Π. & Α. Κυριακού» στο θεραπευτικό πρωτόκολλο της επείγουσας διασωλήνωσης δεν χρησιμοποιεί κεταμίνη ως κατασταλτικό φάρμακο πρώτης επιλογής. Στη συγκεκριμένη ασθενή (δηλαδή στην Τζωρτζίνα) δεν χρησιμοποιήθηκε καμία δόση κεταμίνης κατά τη διασωλήνωσή της.
«Φυλάσσεται»
Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμα ότι η κεταμίνη, ως φαρμακευτική ουσία, εντάσσεται στις ναρκωτικές ουσίες και φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου σε κλειδωμένες θέσεις αποθήκευσης. Στο Φαρμακείο κάτοχοι των κλειδιών είναι ο διευθυντής του Φαρμακείου και οι νόμιμοι αντικαταστάτες του, και στα προαναφερθέντα Τμήματα/Μονάδες ο/η προϊστάμενος/η και οι νόμιμοι αντικαταστάτες του.
Η διαδικασία διάθεσης της κεταμίνης από το Φαρμακείο του νοσοκομείου για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στις Μονάδες/Τμήματα, τα οποία προαναφέρθηκαν, ακολουθεί την κείμενη νομοθεσία περί ναρκωτικών ουσιών και τη φαρμακευτική νομοθεσία.
«Όλες οι συνταγές ναρκωτικών ελέγχονται και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα του Φαρμακείου από τον υπεύθυνο φαρμακοποιό και τα φάρμακα παραδίδονται στον υπόλογο της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Οι συνταγές φυλάσσονται στο αρχείο του Φαρμακείου» καταγράφεται και επισημαίνεται ότι «γίνεται λεπτομερέστατη καταγραφή των στοιχείων του ασθενούς, ενώ υπάρχουν οι υπογραφές και σφραγίδες του ιατρού και του φαρμακοποιού που έλεγξε. Ακολουθείται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Το ίδιο ισχύει και για το απόθεμα που φυλάσσεται στα Τμήματα και στις Μονάδες».
ΜΕΘ «Παίδων»
Από την πλευρά της η διευθύντρια τη ΜΕΘ «Παίδων» του νοσοκομείου αναφέρει σε έγγραφό της ότι η κεταμίνη χορηγείται:
- – Εντός του χώρου της ΜΕΘ, ενδοφλεβίως σε συνεχή στάγδην έγχυση ως κατασταλτικό/αναλγητικό σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα σε διασωληνωμένους ασθενείς υπό μηχανικό αερισμό και συνεχή παρακολούθηση (monitoring) των ζωτικών σημείων τους.
- – Συνταγογραφείται από τον ιατρό σε κάθε άρρωστο ονομαστικά και παραλαμβάνεται από το Κεντρικό Φαρμακείο του νοσοκομείου.
- – Εκτός του χώρου της ΜΕΘ υπάρχει στον σάκο επείγουσας αναζωογόνησης συνολική ποσότητα 500 mg (5 αμπούλες των 100 mg/ml η καθεμία) που χρησιμοποιείται από την ομάδα αναζωογόνησης.
- – Μετά από κάθε επείγουσα κλήση το κινητό φαρμακείο του σάκου αναζωογόνησης ελέγχεται από την υπεύθυνη νοσηλεύτρια και τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν αντικαθιστώνται και χρεώνονται στον ασθενή με ιατρική συνταγογράφηση.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί που υπογράφουν το έγγραφο: «Η ασθενής (Δ.Γ.) δεν πληρούσε ουδεμία ένδειξη χορήγησης οποιουδήποτε κατασταλτικού φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένης και της κεταμίνης, κατά την επείγουσα διασωλήνωση στο πλαίσιο της ΚΑΡΠΑ».
ΕΝΘΕΤΟ
Nor-κεταμίνη: Η ουσία που αποκαλύπτει ότι η κεταμίνη δεν χορηγήθηκε στην ανάνηψη!
Ο κ. Μπουζιάνης κατά τη νεκροψία-νεκροτομή έλαβε για τοξικολογική εξέταση δείγματα αίματος και ούρων. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εξέτασης στο τοξικολογικό εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών διαπιστώθηκε στο αίμα κεταμίνη και ο μεταβολίτης της, η nor-κεταμίνη, ενώ στο δείγμα ούρων διαπιστώθηκε μόνο η ουσία κεταμίνη και όχι ο μεταβολίτης.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της κυρίας Λευκίδου, τοξικολόγου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, χωρίς καμία αμφιβολία προκύπτει ότι στην Τζωρτζίνα προ του χρόνου της διαπίστωσης της ανακοπής από τους ιατρούς (14.30 της 29ης/1/2022) χορηγήθηκε κεταμίνη, ποσότητα της οποίας μεταβολίστηκε στο συκώτι και παράλληλα ποσότητα κεταμίνης ήδη άρχισε να απεκκρίνεται με τα ούρα. Άρα προκύπτει εν ζωή φαρμακευτική δηλητηρίαση με κεταμίνη, προ του χρόνου της ανακοπής. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοπή έλαβε χώρα προ της 14.30, διότι όπως καταθέτουν οι νοσηλευτές του νοσοκομείου «Παίδων» η κατηγορουμένη τους ειδοποίησε για κάποιο υποθετικό επεισόδιο με μεγάλη καθυστέρηση.
Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο εργαστήριο του κ. Ράικου εστάλη μόνο αίμα για τοξικολογική εξέταση, διότι είναι προφανές ότι τα δηλητήρια θα έπρεπε να επαληθευτούν μόνο στο δείγμα αίματος, δείγμα το οποίο είναι κατάλληλο για ποσοτικό προσδιορισμό. Ουσιαστικά η εύρεση της nor-κεταμίνης αποκαλύπτει ότι η κεταμίνη δεν χορηγήθηκε κατά την ανάνηψη, όπως ισχυρίζονταν οι συνήγοροι της Πισπιρίγκου.
Διαβάστε επίσης
Πάτρα: Το πόρισμα της ΔΕΕ για Πισπιρίγκου- Που και πότε έψαχνε για κεταμίνη (αποκλειστικό)
Πάτρα – Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν ήξερα τι είναι η κεταμίνη, δεν έχω πρόσβαση»