Μια σχεδόν… τρομαχτική είδηση μεταφέρει το Bloomberg σε πρόσφατο δημοσίευμά του, σύμφωνα με το οποίο η αγαπημένη των περισσοτέρων, σοκολάτα, τείνει να «εξαφανιστεί»!
Τα αριθμητικά στοιχεία είναι αμείλικτα: Μέχρι το 2020, το χάσμα μεταξύ ζήτησης και παραγωγής σοκολάτας θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο τόνους, ενώ έως το 2030, το χάσμα αναμένεται να εκτιναχθεί στα 2 εκατομμύρια τόνους!
Το παραπάνω είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της ξηρασίας, της δημιουργίας νέων «άπληστων» αγορών, των διαφόρων παρασίτων που πλήττουν τις σοδειές, καθώς και της αντικατάστασης του κακάο με άλλες, πιο παραγωγικές σοδειές, όπως το καλαμπόκι.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα της η Washington Post, οι αγορές αντανακλούν το διογκούμενο αυτό πρόβλημα, με τις τιμές του κακάο να αυξάνονται σταθερά από το 2012.
Ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, όμως για την παραγωγή της απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες κακάο σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος.
Ωστόσο, οι επιστήμονες μελετούν ήδη το σενάριο να παρασκευάσουν γενετικά τροποποιημένες μορφές του καρπού, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες.