Στις 8 το πρωί ξεκίνησε η απολογία του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη καθώς και τεσσάρων στελεχών ΟΠΑΠ και Ιντραλότ στον ειδικό ανακριτή Γ. Μαλλή για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία, αυτό με τις δύο εταιρίες. Η υπόθεση έφτασε στο σκέλος της ανάκρισης αρκετό διάστημα από τις κακουργηματικές διώξεις που είχε ασκήσει η εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, η οποία και χειρίστηκε την υπόθεση.
Μετά την απολογία του ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων. Το ίδιο συνέβη και με τρεις ακόμη συγκατηγορούμενούς του…
Από το υλικό της δικογραφίας που συγκέντρωσαν οι έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί, προέκυψαν σημεία και τέρατα σχετικά με τις συνθήκες που επικράτησαν έως ότου ο ΟΠΑΠ και κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο (το οποίο κατέχει το 34% των μετοχών του) συμβληθεί με την Intralot για τα μηχανάκια του «Πάμε Στοίχημα».
Πρώτοι και καλύτεροι στο μικροσκόπιο των Αρχών μπήκαν δυο πανεπιστημιακοί, μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης που συστήθηκε από τον ΟΠΑΠ, οι οποίοι εννιά ημέρες πριν τη λήξη του διαγωνισμού παραιτήθηκαν αιφνιδίως με αποτέλεσμα η διαδικασία να κηρυχτεί άγονη και η σύμβαση να ανατεθεί στην Intralot, ενώ ακολούθησαν τρία (πρώην και νυν) μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, δυο στελέχη της εταιρείας και φυσικά ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης.
Το e-reportaz και ο Μανώλης Μανούσης βρέθηκαν σήμερα στην Ευελπίδων και σας παρουσιάζουν φωτογραφίες από την αναχώρηση του Σωκράτη Κόκκαλη απο το γραφείο του ειδικού ανακριτή.
Σχέση στοργής ΟΠΑΠ-Ιntralot από το 1999
Η σχέση στοργής μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot που οδήγησε στη σύναψη της νέας -και υπό διερεύνηση- απευθείας ανάθεσης του 2007 που έφτασε στο σημείο να ελέγχει για κακουργηματικές πράξεις τους οκτώ εμπλεκομένους (από τους οποίους τελικά κατηγορ, ξεκίνησε το 1999.
Τότε ο Οργανισμός ανέθεσε απευθείας στην εταιρεία συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη την παροχή 3.500 τερματικών του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» καθώς και τη συντήρησή τους.
Η συγκεκριμένη σύμβαση όμως (η οποία είχε οκταετή διάρκεια) έληξε στις 21 Ιανουαρίου του 2007 με αποτέλεσμα ο ΟΠΑΠ να αναγκασθεί να προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό για τη νέα ανάθεση του έργου ο οποίος παρόλο που σχεδιαζόταν επί μια τριετία έμελλε να διαρκέσει 17 με 18 μήνες!
Οι περίεργες παραιτήσεις των μελών!
Οι εταιρείες οι οποίες έθεσαν υποψηφιότητα για τον διαγωνισμό ήταν τρεις: Η GTECH (ανήκει στην Ιταλική Lottomatica), η Scientific Games (ΗΠΑ) και η Ιntralot.
Και κάπου εκεί άρχισαν τα παράδοξα της υπόθεσης καθώς το ένα μετά το άλλο τα μέλη της επταμελούς επιτροπής που συγκροτήθηκε για να πραγματοποιήσει το διαγωνισμό άρχισαν να παραιτούνται το ένα μετά το άλλο επικαλούμενα προσωπικούς λόγους!
Αρχικά από την επιτροπή αξιολόγησης παραιτήθηκαν αιφνιδίως τόσο ο Πρόεδρος όσο και ένα μέλος παρά το γεγονός ότι για τη συμμετοχή τους θα εισέπρατταν το ποσό των 75.000 ευρώ!
Το αποτέλεσμα ήταν η διαδικασία να. τελματώσει και ο Οργανισμός να περιέλθει σε. ιδιαίτερα δυσχερή θέση από την οποία «προθυμοποιήθηκε» να την βγάλει η ίδια η Intralot.
Η εταιρεία συμφερόντων του πρώην προέδρου του Ολυμπιακού «χτύπησε» την πόρτα του ΟΠΑΠ και εν είδει προσφοράς πρότεινε να ανανεωθεί η υπό λήξη σύμβαση έως ότου συσταθεί η νέα επιτροπή.
Όπως και έγινε. Η σύμβαση ανανεώθηκε για έξι μήνες αντί 75 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο μεταξύ τα παραιτηθέντα μέλη της Επιτροπής αντικαταστάθηκαν, αλλά τα παράδοξα της υπόθεσης δεν σταμάτησαν.
Αρχικά και λίγο πριν την πραγματοποίηση του δεύτερου κατά σειρά διαγωνισμού, ορισμένα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν την αποπομπή της Scientific Games (μιας εταιρείας η οποία έχει συμμετάσχει σε 300 ανάλογους διαγωνισμούς) με το αιτιολογικό ότι δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Στη συνέχεια όμως και αφού η (κατά πολλούς παρελκυστική αυτή) εισήγηση απορρίφθηκε, λίγο πριν την πραγματοποίηση του διαγωνισμού (τον Ιούλιο του 2007) παραιτήθηκαν δυο ακόμα μέλη της Επιτροπής για «προσωπικούς», όπως είπαν, λόγους. Στα ιλαροτραγικά της υπόθεσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι νέες παραιτήσεις έγιναν στις 5 Ιουλίου 2007, δηλαδή εννιά μόλις ημέρες πριν από τη λήξη του διαγωνισμού.
Απευθείας ανάθεση στην Ιntralot
To αποτέλεσμα ήταν απλό και μάλλον. αναμενόμενο. Μπροστά στο ενδεχόμενο να επέλθει ανυπολόγιστη (φαινομενικά) ζημία στον Οργανισμό και κατ επέκταση στο Ελληνικό Δημόσιο επειδή ο διαγωνισμός κηρύχτηκε τελικά «άγονος», ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να αναθέσει εκ νέου το έργο στην «γνώριμη» του Ιntralot. Στις 31 Ιουλίου του 2007 οι δυο πλευρές υπέγραψαν μια 54σελιδη σύμβαση τριετούς διάρκειας η οποία επέτρεψε στην γνωστή εταιρεία να συνεχίσει να προσφέρει τις. υπηρεσίες της στον Οργανισμό. Όπως προκύπτει από το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχουν στη διάθεσή τους τα «Επίκαιρα» το τίμημα ανήλθε στα 96 εκ. ευρώ το οποίο όμως αργότερα με τα «μπόνους» που δόθηκαν άγγιξε τα 325 εκ. ευρώ.
Το μόνο που -σίγουρα- δεν περίμεναν εκείνη την ημέρα οι δυο πλευρές ήταν ότι λίγο καιρό αργότερα η παράταση της «σχέσης» τους θα έμπαινε στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών και ότι σήμερα θα βρισκόμασταν ένα βήμα πριν την άσκηση διώξεων σε μια υπόθεση που από πολλούς θεωρείται σκανδαλώδης.
Υπήρχε εταιρεία που θα τα έδινε δωρεάν!
Εκείνο που βέβαια αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όπως προέκυψε στην πορεία υπήρχε εταιρεία η οποία είχε τη δυνατότητα να παράσχει εντελώς δωρεάν(!) στον ΟΠΑΠ τις υπηρεσίες συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης και λειτουργίας για το σύνολο του εξοπλισμού των τερματικών μηχανημάτων του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα». Το 2010 η εταιρεία Glory Technology η οποία είναι θυγατρική του Οργανισμού και έχει έδρα στην Κύπρο κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με την οποία στρεφόταν κατά των διοικήσεων του ΟΠΑΠ. Στο δικόγραφο το οποίο συσχετίσθηκε στην παρούσα δικογραφία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κακώς εξαιρέθηκε από το διαγωνισμό του 2007 καθώς είχε τη δυνατότητα να προμηθεύσει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό εντελώς δωρεάν, χωρίς από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου να εκταμιευθεί έστω και ένα ευρώ!