Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Απολύσεις των εργαζομένων: Τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, παραμένουν όλες οι μέχρι σήμερα ισχύουσες περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης (π.χ. απόλυση που οφείλεται σε δυσμενή διάκριση λόγω φύλου, πεποιθήσεων, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, συνδικαλιστικής δράσης, κ.λπ.). «Αλλά δίπλα σε αυτούς τους λόγους που υφίστανται, προστίθενται κι άλλοι, διευρύνουμε τη λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, που σημαίνει ότι θα επιστρέφει ο απολυόμενος στην εργασία του και θα καταβάλλονται οι μισθοί μέχρι την επαναπρόσληψή του» όπως είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των βασικότερων σημείων του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας.

Στο εξής θα απαγορεύεται η απόλυση όταν γίνεται επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του (μέχρι σήμερα η εν λόγω επαναπρόσληψη ήταν στον κρίση του δικαστηρίου).

Παράλληλα προστίθενται στον κατάλογο των άκυρων απολύσεων οι εξής απολύσεις:

  • Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης
  • Του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου μέχρι 6 μηνών, όσα παιδιά και εάν υπάρχουν στην οικογένεια
  • Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια
  • Εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
  • Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης

Επίσης, εισάγεται η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Ήτοι, αν απολυθείς εργαζόμενος αποδείξει ενώπιον δικαστηρίου πραγματικά περιστατικά ικανά να στηρίξουν την πεποίθηση ότι η απόλυσή του ήταν άκυρη, εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση είναι έγκυρη. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το δικαστήριο αντί οποιασδήποτε άλλης συνέπειας (μετά από αίτημα είτε του εργαζομένου είτε του εργοδότη) επιδικάζει υπέρ του εργαζομένου ποσό πρόσθετης αποζημίωσης. Η πρόσθετη αποζημίωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές 3 μηνών, ούτε μεγαλύτερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης.

«Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές ο εργαζόμενος μπορεί να εισπράξει συνολικά έως και το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης (κανονική αποζημίωση συν την πρόσθετη)» όπως τόνισε ο υπουργός. Αν δεν υποβληθεί αίτημα από καμία πλευρά, τότε το δικαστήριο μπορεί να διατάξει επαναπρόσληψη και σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Υπουργείο Εργασίας: Δείτε live την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά

A Τσίπρας σε Ρέγκλινγκ: Η επανεκκίνηση να συνοδευτεί με μέτρα στήριξης της απασχόλησης

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ