Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Απόλυτα νομότυπη θα είναι πλέον η χρήση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στα εσωτερικά έγγραφα των Σκοπίων

Τμήμα της Συμφωνία των Πρεσπών «παγώνει» επ’ αόριστον μετά τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. παραδέχονται στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις διπλωματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών μετά το βέτο που έθεσε η Γαλλία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κι αυτό γιατί γνωρίζουν καλά ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, οι βόρειοι γείτονές μας, ακολουθώντας κατά γράμμα τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018 από τις κυβερνήσεις Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, έχουν το δικαίωμα να μην αλλάξουν πλέον το όνομά της χώρας στα επίσημα εσωτερικά έγγραφά τους, τουτέστιν να διατηρήσουν το υπάρχον «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και να μην το κάνουν «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η νέα ονομασία που προέκυπτε από την περσινή Συνθήκη θα χρησιμοποιούνταν erga omnes (“έναντι όλων” δηλαδή) μονάχα εάν ξεκινούσαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα η προοπτική αυτή αναβάλλεται επ’ αόριστον και μαζί με αυτή και η συνέχιση της χρήσης του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τι προβλέπει η Συμφωνία

Όπως εξηγούν στο newsbeast.gr διπλωμάτες που έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα, το «κλειδί» γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη κρύβεται στο άρθρο 10 της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πράγματι στην δέκατη παράγραφο του κειμένου που συνυπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά την εγκυρότητα των υφιστάμενων εγγράφων και υλικού που εκδόθηκαν από τις Αρχές του
Δεύτερου Μέρους (σ.σ. εννοεί τα Σκόπια), τα Μέρη συμφωνούν ότι θα υπάρξουν δύο μεταβατικές περίοδοι, μία «τεχνική» και μία «πολιτική»:

α) Η «τεχνική» μεταβατική περίοδος θα αφορά όλα τα επίσημα έγγραφα και υλικό της Δημόσιας Διοίκησης
του Δεύτερου Μέρους για διεθνή χρήση και εκείνα για εσωτερική χρήση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν
στο εξωτερικό.

Αυτά τα έγγραφα και υλικό θα ανανεωθούν σύμφωνα με το όνομα και τις ορολογίες που αναφέρονται στο Άρθρο 1(3) της παρούσας Συμφωνίας το αργότερο εντός πέντε ετών από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας (σ.σ. εννοεί ιθαγένεια, εθνότητα, συντομογραφία πινακίδων οχημάτων, κ.λπ.)

β) Η «πολιτική» μεταβατική περίοδος θα αφορά όλα τα έγγραφα και υλικό αποκλειστικά για εσωτερική χρήση
στο Δεύτερο Μέρος.

Η έκδοση των εγγράφων και υλικού που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία σύμφωνα με το Άρθρο 1(3) θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συναφές πεδίο, και θα ολοκληρώνεται εντός πέντε ετών από τότε».

Όπερ σημαίνει πως εάν δεν ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια δεν μπορεί να υποχρεώσει κανείς το γειτονικό κράτος να αλλάξει το όνομά του στα εσωτερικά έγγραφα και προφανώς θα διατηρήσει για ευνόητους λόγους σκέτο το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε μια προσπάθεια να μεταπείσει τους ηγέτες της γηραιάς ηπείρου που μετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής να δώσουν το «πράσινο» φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων στη χώρα του, τόνισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών συνδέεται με την ευρωπαϊκή μας προοπτική».

Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεν πείστηκε και χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας έκλεισε στην παρούσα φάση το δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Σκόπια.

Για πόσο καιρό; Παραμένει άγνωστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ