Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Απομακρύνεται το κορωνο-ομόλογο για την Ελλάδα – Αυξημένη χρηματοδότηση από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό

Τη χρήση των διαρθρωτικών πόρων της ΕΕ στη μάχη κατά του κορωνοϊού με μέγιστη ευελιξία επιδιώκει η Γερμανία, προκειμένου να ανασχέσει τις πιέσεις κρατών μελών για την έκδοση κορωνο-ομολόγων.

Του Θανάση Κουκάκη

Πηγές από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν πως η γερμανική κυβέρνηση θα προτείνει στην τηλεδιάσκεψη της 23ης Απριλίου την αύξηση των κονδυλίων του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για κάποιες χώρες, ταχύτερες διαδικασίες εκταμίευσης των διαρθρωτικών πόρων και λιγότερες γραφειοκρατικές προϋποθέσεις.

Σχετικά Άρθρα:

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την έκδοση κορωνο-ομόλογου

Κορωνοϊός και Ευρωομόλογο: Ολοταχώς για νέο Μνημόνιο

Τα «μυστικά» του επταετούς ομολόγου που εκδίδει σήμερα η Ελλάδα

Άλλωστε η Καγκελάριος Μέρκελ σε χθεσινές δηλώσεις εμφανίστηκε ακόμη μια φορά αρνητική στο ενδεχόμενο έκδοσης κορωνο- ομολόγων και υποστήριξε ότι οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Μάλιστα είπε ότι Γερμανία θα δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεισφέρει περισσότερα στον νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027.

Για την Ελλάδα αυτό το σενάριο θα ήταν θετικό. Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει πολλά στο νέο ΕΣΠΑ, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, και στην ευελιξία που θα παρασχεθεί από την πλευρά της Ευρώπης για τη χρήση των σχετικών κονδυλίων.

Με τα σημερινά δεδομένα θα κατανεμηθούν στην Ελλάδα 19,2 δισ. ευρώ για το διάστημα 2021-2027, έναντι 17,8 δισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020. Αν το ποσό αυτό αυξηθεί ακόμη περισσότερο τότε θα είναι μια θετική εξέλιξη.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θεωρούν πως μια εμπροστοβαρής αξιοποίηση των πόρων αυτών θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία και να διασφαλίσει φθηνή και προσβάσιμη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν σοβαρά. Η επιτυχία του εγχειρήματος προϋποθέτει πως τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι υπηρεσίες της Κομισιόν δεν θα χάσουν χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της έχει προτείνει την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την εκτέλεση των δαπανών των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, με σκοπό να συνδράμει τα κράτη μέλη στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, υπάρχουν φωνές εντός των οργάνων της ΕΕ που σημειώνουν πως μολονότι η στήριξη της ΕΕ πρέπει να τεθεί στη διάθεση των κρατών μελών το συντομότερο δυνατόν, η χαλάρωση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών εγκυμονεί κινδύνους.

Γνώμη που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, αναφέρει πως αν και η βραχυπρόθεσμη αντίδραση που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνεται αναγκαία για την υποστήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, πρέπει ωστόσο να εξασφαλιστεί «η σωστή ισορροπία», καθώς η πρόταση αυτή δεν πρέπει να οδηγήσει σε «εκτεταμένους συμβιβασμούς» όσον αφορά την υποχρέωση λογοδοσίας.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ