Τα τελευταία 24ωρα, τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ συνομιλιών με ξένους ηγέτες και διπλωμάτες, τονίζοντας την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με το Oruc Reis να συνεχίζει να κινείται μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
Η Γαλλία ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο
Στο πλευρό της Ελλάδας στέκεται για άλλη μία φορά η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει πως θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Μακρόν και Μητσοτάκης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τον ενημερώνει για την κατάσταση και τον Μακρόν να δείχνει την έμπρακτη στήριξή του και πάλι, ενισχύοντας, όπως προανήγγειλε, τον στρατιωτικό στόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, ο Μακρόν, με δύο tweet στα ελληνικά, τόνισε πως πέρα από την ενίσχυση των δυνάμεών του στην περιοχή, χρειάζεται να υπάρξει ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ επεσήμανε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή που προκαλεί εντάσεις.
Εκτός του Μακρόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ Ελ Σίσι, για την κατάσταση στην περιοχή. Οι δύο ηγέτες στην επικοινωνία τους, χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών. Να τονιστεί ότι τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Μητσοτάκης είχε μεταξύ άλλων, συνομιλίες και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενημερώνοντάς τους για την τουρκική προκλητικότητα.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε στα γαλλικά τον Γάλλο πρόεδρο
Με ένα μήνυμα στο Twitter γραμμένο στα γαλλικά ευχαρίστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξή του στην Ελλάδα και ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε στο μήνυμά του, στα γαλλικά, «ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη του. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά κι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».
Je remercie le Président Macron pour sa solidarité. @EmmanuelMacron est un vrai ami de la Grèce mais aussi un fervent défenseur des valeurs européennes et du droit international.
🇬🇷🇫🇷— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 12, 2020
Χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από την Τουρκία.
Στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα».
La situation en Méditerranée orientale est préoccupante. Les décisions unilatérales de la Turquie en matière d’exploration pétrolière provoquent des tensions. Celles-ci doivent cesser pour permettre un dialogue apaisé entre pays voisins et alliés au sein de l'OTAN.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 12, 2020
Μητσοτάκης: Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις
Ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό, τόνισε για άλλη μία φορά πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες και κάλεσε την Τουρκία σε διάλογο, αλλά ξεκαθάρισε πως ο διάλογος δεν πρόκειται να γίνει με κινήσεις της Άγκυρας που προκαλούν ένταση.
«Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», είπε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του, όπου επίσης τόνισε πως «η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως η Αθήνα κινείται κάνοντας συμφωνίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο και έκανε λόγο για «λογική άλλων εποχών» από την Τουρκία που «στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα και παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανυπόστατο» και «παράνομο» του μνημόνιο Λιβύης και Τουρκίας, αναφέροντας πως η Άγκυρα «δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος».
Στο Ισραήλ ο Δένδιας – Κρίσιμη συνάντηση με Πομπέο την Παρασκευή
Σε ανάλογους ρυθμούς είναι και οι διπλωματικές επαφές του Νίκου Δένδια. Ο ΥΠ.ΕΞ μετά τις επικοινωνίες με τους ομόλογους υπουργούς της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, σήμερα θα βρίσκεται στο Ισραήλ όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και από τον ΥΠ.ΕΞ της χώρας, Γκάμπι Ασκενάζι.
Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1. Όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, κατά την επίσκεψη του Κ. Δένδια στο Ισραήλ αναμένεται να συζητηθεί το μείζον θέμα των εξελίξεων και της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το ζήτημα του ανοίγματος στον ισραηλινό τουρισμό. Χθες, η ισραηλινή διπλωματία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.
Αύριο ωστόσο έρχεται μία ακόμη κρίσιμη συνάντηση για τον κ. Δένδια: αυτή με τον Μάικ Πομπέο. Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Βιέννη, σε μία ιδιαίτερα σημαντική επαφή. Ήδη, ΗΠΑ και Ισραήλ τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας, γεγονός που δείχνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα αποδίδουν και η αυριανή συνάντηση θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, που ήδη έχει ζητήσει να γίνει και έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., συνεχίζοντας την διπλωματική «αντεπίθεση» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Το Oruc Reis άλλαξε ξανά πορεία στην Ανατολική Μεσόγειο
Εν τω μεταξύ, το Oruc Reis συνεχίζει να κινείται στα όρια της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Χθες, απομακρύνθηκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινήθηκε βορειοανατολικά, δείχνοντας πως ακολουθεί πορεία προς την Αττάλεια.
Ωστόσο, στις 5 τα ξημερώματα, καταγράφηκε να κινείται και πάλι νοτιοδυτικά, κάνοντας αναστροφή, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά Ataman, CengizHan και τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η πορεία του Oruc Reis στις 6 το πρωί