Το απόγευμα ξεκινούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά από ένα διήμερο προγραμματικών δηλώσεων, ενώ η τριήμερη διαδικασία θα κλείσει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα, για να αρχίσει στη συνέχεια η διαδικασία της φανερής ψήφου εμπιστοσύνης.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάγκη έυρεσης ισοδύναμων με σκοπό να αντικατασταθούν τα… μαύρα σημεία της συμφωνίας.
155 υπέρ
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται – μετά και την απόρριψη της πρότασης του Βασίλη Λεβέντη – να λάβει 155 ψήφους, από τη στιγμή που θα υπερψηφίσει – κατά δήλωσή του τουλάχιστον – και ο Νίκος Νικολόπουλος. Η αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει στο σύνολό της την κυβέρνηση.
Κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα άσκησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Δημοκρατική Συμπαράταξη – Θάνος Θεοχαρόπουλος
“Η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με την παράλυση του παραγωγικού ιστού, συνθέτουν την εικόνα μιας εξαιρετικά σκληρής πραγματικότητας, και οι προγραμματικές δηλώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία”
ΚΚΕ – Θανάσης Παφίλης
Για αντιπαράθεση του μνημονιακού τόξου της κυβέρνησης με τις υπόλοιπες συνιστώσες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Κεντρώους, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ είναι σε αυτή τη Βουλή η μοναδική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού.
Ποτάμι – Χάρης Θεοχάρης
“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, το Ποτάμι θα βοηθήσει σε ό,τι σωστό, η βοήθεια αυτή ωστόσο δεν θα λύσει αυτή η κυβέρνηση τα προβλήματα της χώρας”.
Η Ένωση Κεντρώων δεν θα δώσει θετική ψήφο στην κυβέρνηση και δεν πρόκειται να την στηρίξει παρά μόνο στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση των εννέα σημείων που έχει καταθέσει, ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Λεβέντης.