Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Αποσύρουν το στρατό τους από την Κριμαία οι Ουκρανοί

Ο γραμματέας του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας, Αντρίι Παρούβι, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να ζητάει βοήθεια από τον ΟΗΕ για να μετατραπεί η Κριμαία σε «αποστρατικοποιημένη» ζώνη και ανέφερε ότι η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή, αλλά και τις οικογένειες των στελεχών του στρατού.

Απογοητευμένα από τη Δύση και, κυρίως, τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, φαίνεται πως είναι τα στελέχη της προσωρινής ουκρανικής κυβέρνησης, καθώς, οι «απειλές» κατά της Ρωσίας του Πούτιν πέφτουν στο κενό τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία προελαύνουν ανενόχλητες.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες ένοπλοι άνδρες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου, μαζί με ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις, ενώ δεν είναι μικρός ο αριθμός των ουκρανικών στρατευμάτων που βρίσκεται κυριολεκτικά υπό ομηρία.

Μπορεί Ουκρανία και Ρωσία να έχουν υπογράψει μια άτυπη εκεχειρία μέχρι αύριο, ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Κριμαίας συνεχίζουν να καταλαμβάνουν έδαφος, βάσεις και άλλους στρατηγικούς στόχους την ώρα που το Κίεβο και η Δύση δεν επιθυμούν να εμπλακούν στρατιωτικά.

Η μετακίνηση περίπου 25.000 στρατιωτών, ουσιαστικά, είναι ένα μεγάλο δείγμα παράδοσης, καθώς, χιλιάδες άνδρες βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στις βάσεις, οι οποίες φρουρούνται από πάνοπλες ρωσικές δυνάμεις, ενώ την ίδια ώρα η Δύση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους πως επιθυμεί διπλωματική επίλυση.

Πάντως, όπως αναφέρει το Foxnews, η νέα ουκρανική κυβέρνηση αισθάνεται κυριολεκτικά αβοήθητη, καθώς, ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε καθαρά ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με τη Ρωσία, ενώ και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε Ρώσους αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες είναι μάλλον αστείες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Κίεβο αποφασίζει να αποσύρει τα στρατεύματά του την ώρα που η Κάτω Βουλή της Ρωσίας υπέγραψε με τρόπο πανηγυρικό την προσάρτηση της Κριμαίας, κάτι που αναμένεται να κάνει αύριο και η Ανω Βουλή ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες ενοποίησης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα μέσα ενημέρωσης και το αμερικανικό κοινό επικρίνουν τον Μπαράκ Ομπάμα για την χαλαρή στάση που θεωρούν ότι έχει απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του.

Μπορεί να μην επιθυμεί κανένας μια γενικευμένη σύρραξη η οποία σίγουρα θα έχει ανησυχητικές επιπτώσεις παγκοσμίως, ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ εκτιμά ότι η στάση της χώρας θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σκληρή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΕ με την καγκελάριο Μέρκελ να τονίζει ότι η Ευρώπη θα επιβάλλει πιο αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα, χωρίς, ωστόσο, κανένας να διευκρινίζει ποιες θα είναι αυτές.

Σήμερα ήταν προγραμματισμένη μια ακόμη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, ωστόσο, αναβλήθηκε με την ΕΕ να τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνάντηση με τη Μόσχα αυτή τη στιγμή.

Πάντως, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αρνούνταν να συναντηθούν με τη Ρωσία, ένοπλοι κατέλαβαν αλλά δύο ουκρανικά πλοία στον θάλασσα της Κριμαίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ